Til hovedinnhold

Test av videokamera: Sony HDR-SR11E

Test av videokamera: Sony HDR-SR11E

Testresultater

Stor skjerm, søker, høy oppløsning på stillbilder, best bildekvalitet.
Størst og tyngst, høy pris.0

Sony har en rekke med kameraer som tar opp i AVCHD. Denne modellen har en harddisk på 60 GB, i tillegg til en kortplass for Memory Stick minnekort. Kameraet tar opp sammenflettete («Interlaced») bilder etter standarden 1080i, med en bitrate på 16 Mbps. Dette er et kamera med svært få svakheter.

Andre artikler:

- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere
Design og funksjoner
Utseendemessig er det lite som skiller dette kameraet fra lillebroren. Utformingen og ergonomien er den samme, kamerahuset er bare litt større. Vekten er på 560 gram uten batteri, og det er tyngst i vår test. En ulempe når du transporterer kameraet, men en fordel når du bruker det på frihånd.
Det mest iøynefallende er den store og gode skjermen. Den er på hele 3.2 tommer, og har en oppløsning som er langt høyere enn sine konkurrenter. Denne skjermen er også berøringsfølsom, slik at alle menyer betjenes med fingertuppen rett på skjermen. Nærmeste menyspråk er engelsk, ingen av de skandinaviske språkene er her, noe vi synes er en unødvendig svakhet. I tillegg har dette kameraet en søker, noe som kan hjelpe deg med å forlenge opptakstiden for batteriet mellom oppladinger. Det følger også med en ladestasjon med USB og kombi A/V utgang. Den kan levere analog komponent video som det beste signalet. Fjernkontroll og alle kabler utenom HDMI følger med.
Både automatisk blender og automatisk fokusering arbeider raskt på dette kameraet. Blenderen målte vil til et gjennomsnitt på 1.09 sekunder for å justere seg ferdig. Fokuseringen gikk unna på 1.26 sekunder i våre målinger, og det er nest best i vårt utvalg. Dette kameraet har altså en svært høy ytelse. Autofokusen virker i tillegg til å være svært presis. I våre testopptak er bildene knivskarpe under alle forholdene vi har testet kameraet, og dette er selvsagt noe som kler HD-opptak svært godt.
Bildestabilisatoren fungerer godt på dette kameraet. Den klarer selvsagt ikke å eliminere alle former for rystelser under opptak på frihånd, men vi synes at opptakene viser at bevegelsene blir dempet og mykere. Det liker vi svært godt, og gir Sony høy skåre for.
Bildekvaliteten
Totalinntrykket av bildene som dette kameraet lager, er knivskarpe bilder med naturlige - om enn iblant litt vel saftige– farger. Når vi sammenligner opptak er disse bildene mer fargesterke enn andre, men ikke så mye at bildet føles unaturlig. Den automatiske hvitbalansen jobber riktig bra, særlig i innendørsbelysning. Dette gjør at fargegjengivelsen også blir god. Utendørs er hvitbalansen litt hardere, uten at blåtonene blir plagsomt fremtredende.
Med tanke på bildefeil er dette kameraet i beste klasse. Vi kunne finne antydninger til glorier i motiver med sterk kontrast, men ikke så mye at det skjemmer opptakene. På detaljerte prøvebilder blir motivet feilfritt gjengitt, og det finnes ikke antydning til «koking» i bildefelter med ørsmå fargenyanser.
Konklusjon
Dette kameraet er dyrest av alle nå, men det synes vi er akseptabelt, ytelsen tatt i betraktning. Vi kårer Sony SR11 til best i test, først og fremst på grunn av bildekvaliteten og gjennomgående godt bygde opptaksfunksjoner. At det tar stillbilder på over 10 megapiksler trekker heller ikke ned, selv om dette strengt tatt er en sidefunksjon i kameraet.
Internett: www.sony.no
Pris: 7 546 kroner

Bildeeksempler

Mer om
annonse