Til hovedinnhold

Kjøpeguide for videokamera

Kanskje var det lettere å velge videokamera før, da alle lagret på kassett og hadde ganske like spesifikasjoner. I dag er det mye du må ta stilling til når du skal kjøpe deg et videokamera.

Det er dessverre heller ikke så enkelt at vi kan si at en type videokamera er det beste, de mange ulike typene har sine fordeler og ulemper og passer til forskjellig bruk. Derfor er det viktig at du tenker i gjennom hva du ønsker å bruke kameraet ditt til på forhånd.

Blir det mest filming av  familieliv og reiser eller satser du på å lage dine egne dokumentarer eller reportasjer? Eller kanskje du skal bruke det i jobbsammenheng for å dokumentere viktige møter og konferanser?

Ønsker du å lage sosiale videosnutter til rask opplastning på web eller vil du helst ha videoen på DVD så du kan putte den rett i videospilleren? Kommer du til å bruke tid på redigering av film, eller vil du stort sett forholde deg til opptakene slik de er?

HD eller ikke?

Det er altså mye å tenke over, og noe av det første du bør ta stilling til er om du trenger et kamera med HD-video, eller om det holder med standard kvalitet. Argumentet for å velge bort HD, er selvfølgelig en lavere pris. Hvis du ikke har HD-TV, og ikke tror at du vil bruke kameraet til ting du må ha høyeste oppløsning på, kan du få ekstra mye for pengene når du handler kamera uten HD på budsjett.

Det er likevel viktig å huske på at selv om du ikke har HD-TV i dag, så vil du kanskje få deg det i fremtiden. Eller du vil kanskje at barna skal ha glede av opptakene du har gjort av dem som baby når de blir voksne, og derfor kan det nok lønne seg å satse på HD for de fleste.

HD-kameraene er dessuten blitt rimeligere de senere år, så det er ikke lenger like mye du må ut med for å investere i best mulig oppløsning for fremtiden.

Lagring

Dernest bør du bestemme deg for lagringsmedium. Ditt valg av lagringstype har også betydning for hva slags filformat du kan bruke, og kanskje også tilkoblings- og overføringsmuligheter.

Prismessig er det jo en del å hente på å velge de eldre lagringstypene, de nye er alltid dyre når de kommer på markedet før de daler i pris. Likevel er det ikke nødvendigvis slik at de nye er bedre enn de gamle.

MiniDV

Det er for eksempel fortsatt ingen som klarer å konkurrere med miniDV-kassettene når det gjelder bildekvalitet. Dette skyldes at du her får minst kvalitetsforringelse i komprimeringen.


Kassett-formatet har likevel sine ulemper når det gjelder brukervennlighet, det tar for eksempel lang tid bare å overføre filmopptakene til PC-en. I og med at interessen for kassettbaserte kameraer er dalende, er det også færre modeller å velge mellom.
Det har også kommet et HDV-format for de kassettbaserte videokameraene, men du kan bruke de samme miniDV-kasettene. Det finnes også egne kassetter merket HDV, men den eneste forskjellen er at de kommer med metallinnfatning. Vanlige miniDV-kassetter av høy kvalitet skal også fungere fint.
Harddisk
En av de store fordelene med de harddiskbaserte kameraene er at du kan filme lenge. De har faktisk foreløpig de lengste opptakstidene, med opptil åtte timer. Du får også muligheten til å søke i opptakene du har gjort direkte på kameraet. Det er dessuten enkelt å overføre innholdet til datamaskinen, og harddisk-kameraene pleier å komme med kompakt design.
På minussiden kommer det at du uansett må overføre innholdet til en annen lagringsenhet for arkivering. Selv om harddiskene blir mer og mer solide, tåler de likevel ikke like mye risting og bevegelse som andre lagringsmedier. Prisen har også ligget ganske høyt på de harddiskbaserte kameraene.

Minnekort
En av de største fordelelene med lagring på minnekort av typen SDHC eller Memory Stick, er at det muliggjør små og kampakte kameraer. Du må imidlertid sørge for at minnekortene du kjøper takler så høy hastighet som kameraet ditt krever.

Ulempene med lagring på minnekort er at du ikke får de lengste opptakstidene, og at videoopptakene blir svært så komprimert.

Minnekortene er likevel blitt veldig rimelige den senere tid, og det kommer stadig raskere og bedre varianter med større lagringsplass.

DVD/mini-DVD/BlueRay

Det finnes ulike varianter av disse kameraene med enten DVD, mini-DVD eller BlueRay. De ble fort ganske populære da de kom på markedet, men nå ser det ut til at de harddiskebaserte kameraene overtar mer og mer.

Det største salgsargumentet er at du på de fleste kameraene bare kan ta ut DVD-en ut etter opptak og se resultatet på DVD-spilleren din. Ingen filoverføringer eller redigering er nødvendig. Formatet for arkivering er altså praktisk og stabilt.

Det trekker ned at du får ganske kort opptakstid med høyeste kvalitet og at DVD-platene er ganske dyre.

SSD (Solid State Disc)

Det finnes diverse nye lagringsmedier som foreløpig ikke har rukket å bli så store på markedet. Blant disse er SSD, som er et alternativ til lagring på harddisk. Prisene ligger foreløpig litt høyere enn på kameraer med flash-basert harddisk, og SSD har foreløpig også kortere opptakstid. 

Det er foreløpig Samsung som benytter seg av dette lagringsmediet på noen av sine videokameraer.

Funksjoner

Når du har bestemt deg for hva slags type lagring du vil ha, er det selvfølgelig en del funksjonalitet du bør tenke på om du trenger. Du betaler jo for ekstra finesser og funksjoner, så da bør du jo benytte deg av dem hvis det skal være noen vits. Det kan også være et problem at for mange funksjoner kan gå utover brukervennligheten.

Her er noen funksjoner du kan vurdere:
Innebygget zoom-mikrofon som sørger for å "zoome" inn lyden når du zoomer inn bildet.
Dubbefunksjon
Mikrofonplugg for å koble til ekstern mikrofon
Hodetelefonplugg og hodetelefoner, så du kan lytte til opptak eller sjekke lydkvaliteten under opptak i støyete omgivelser.
Vindskjerm
Webkamera-funksjonalitet

Spesifikasjoner

Andre ting du bør tenke på er skjermen, både størrelsen og oppløsningen, og om den er trykkfølsom. Hvor mye optisk zoom kameraet har er også greit å vite, og om kameraet kommer med bildestabilisator.

Når det gjelder bildekvaliteten, er nok det beste å lese tester av kameraet du vurderer på forhånd, slik at du kan se hvordan resultatene er i forhold til andre modeller i samme prisklasse. Det samme gjelder for brukervennligheten, selv om du her også kan prøve ut kameraet ved å bla litt i menyer og lignende i butikk før du kjøper.

Skal du filme i mørke omgivelser, bør du også se hvordan kameraet er egnet til dette. I spesifikasjonene finner du hva slags lysforhold kameraet er egnet for. Dette oppgis i Lux, der de fleste kameraer ligger et sted mellom 2 og 7 lux, og jo lavere tall, jo bedre er kameraet i mørket.

Selv om videokameraer fortsatt ikke imponerer spesielt på stillbilder, kan det også være verdt å merke seg hvordan denne funksjonen er på kameraet.

Konklusjon

Som du skjønner, vil det som alltid lønne seg å bruke litt tid på valg av videokamera på forhånd. Da vil du kunne finne en modell som egner seg for din bruk, enten du er amatørfotograf, trendsetter, proff eller på budsjett.

Vil du ha det billigste er nok miniDV-kameraer med standard oppløsning det opplagte valget. Her har prisene falt veldig, spesielt etter at det er kommet så mye fokus på HD. For den beste bildekvaliteten bør du se på HDV-kameraer.

Harddisk- eller minnekortbaserte modeller egner seg godt hvis du vil ha små og kompakte kameraer. DVD-formatet kan være brukervennlig for de som vil slippe redigering og overføring av innholdet til datamaskin.

Når du først har valgt modell og kjøpt kameraet, lønner det seg å ta en titt i bruksanvisningen. Med alle dagens funksjoner er det ikke alt som er intuitivt, og du kan raskt bli en bedre videograf ved å kjenne kameraet ditt bedre.

Mer om
annonse