Til hovedinnhold

Test av videokamera: Sony HDR-SR10E

Test av videokamera: Sony HDR-SR10E

Testresultater

God pris, kraftig zoom, bra batterilevetid.
Svært langsom autofokus, relativt tungt.0

Sony har en rekke med kameraer som tar opp i AVCHD. Denne modellen har en harddisk på 40 GB, i tillegg til en kortplass for Memory Stick minnekort. Kameraet tar opp sammenflettete («Interlaced») bilder etter standarden 1080i, med en bitrate på 16 Mbps. Dette er et hyggelig priset kamera med langt flere styrker enn svakheter.

Andre artikler:

- Samlesak: Test av HD-videokameraer
- Test av Sony HDR-SR11E
- Test av Sony HDR-SR10E
- Test av Sony HDR-TG3E
- Test av Canon HG21
- Test av Canon HF100
- Test av Samsung VP-HMX20C
- Test av Panasonic HDC-SD100E
- Videokamera: Slik har vi testet
- AVCHD for begynnere
Design og funksjoner
Utformingen av kameraet er den «klassiske» for et videokamera, med et firkantet grep på siden av huset. Dette gjør at kameraet vil passe i de aller fleste hender. Betjeningen av kameraet er enkel og intuitiv, med mange av hovedfunksjonene på egne knapper. Skjermen er en berøringsskjerm av standard størrelse, der alle innstillingsmenyer betjenes med fingertuppen rett på skjermen. Nærmeste menyspråk er engelsk, ingen av de skandinaviske språkene er her, noe vi synes er en svakhet.
Det følger med en ladestasjon med USB og kombi A/V utgang. Den kan levere analog komponent video som det beste signalet. Fjernkontroll og alle kabler utenom HDMI følger med. Oppgitt minimum batterikapasitet er på 105 minutter, noe som er best i denne testen. Kameraet har også den høyeste optiske zoomen.
Den automatiske blenderen er den raskeste i hele testen, og snittiden for denne justeringen ble på 1.04 sekunder i vår test. Det må sies å være aldeles utmerket. Da står det verre til med fokuseringssystemet. Snitthastigheten til autofokusen målte vi til 3.79 sekunder, noe som er tregest av alle, mer enn halvannet sekund tregere enn nest langsomst, og 2.78 sekunder saktere enn raskeste kamera. Dette er svakt. I tillegg blir ikke bildene helt knivskarpe heller, enda så god tid kameraet tar seg med denne jobben. Vi så flere tilfeller av testopptak som er litte granne ute av fokus. Dette er vår hovedinnvending mot dette kameraet.
Bildestabilisatoren er godkjent, men ikke mer. Bildet beveger seg noe når vi filmer på frihånd, men de verste vibrasjonene er eliminert.
Bildekvaliteten
Totalinntrykket av bildekvaliteten er absolutt godkjent, midt på treet. Fargene på utendørsopptak virker litt «slappere» enn på de fleste andre, men til gjengjeld føles de å være korrekte og helt uten overdrivelser. Det er heller ingen antydninger til fargestikk ved bruk av automatisk hvitbalanse, og her plasserer dette kameraet seg i toppsjiktet både inne og ute. Dermed skårer dette kameraet bra på fargegjengivelsen i innendørsbelysning også, ettersom automatikken klarer å finne et korrekt nok hvitnivå.
Med tanke på bildefeil hører dette kameraet til på midten av vår resultatliste. Den feilen som var enklest å finne, var «glorier» ved bildedetaljer der kontrasten er høy. Denne feilen er ikke spesielt påtrengende, så det er ingen grunn til å unngå dette kameraet av den grunn alene. Pikseleringsfeil og særlig «koking» i jevne fargefelt så vi mindre av, så her yter kameraet aldeles utmerket.
Konklusjon
Sony-kameraet koster middels og gir mye. Noen få skjønnhetsfeil trekker ned, men er et bra kjøp. Både design og funksjoner skårer så høyt at kameraet plasserer seg nest høyest i denne testen. Vi har derfor ingen problemer med å anbefale dette kameraet til tross for feilene vi har påpekt, dette er et svært godt kjøp.
Internett: www.sony.no
Pris: 5 422 kroner

Bildeeksempler

Mer om
annonse