Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNvidia GeForce GTX 750 Ti

Her er Nvidias helt nye knøtteskjermkort «Maxwell»

Og vi har testet det.

Introduksjon

Allerede i januar begynte ryktene om et nytt, rimelig GeForce-kort å surre, og en rekke nettsteder har hevdet at de har hatt innsideinformasjon om Nvidias neste lansering. Noen av disse var riktigere enn andre, og nå kan vi bekrefte at GeForce GTX 750 Ti er virkelig.

Skjermkortet er Nvidia sitt aller første med Maxwell-arkitektur under huden, noe som skal by på en rekke fordeler selv på denne introduksjonsmodellen. Uten at det byr på de mest grensesprengende musklene er måten skjermkortet fungerer på endret dramatisk.

Med første generasjons Maxwell-kjerne har Nvidia holdt fullt fokus på å levere mest mulig effektivitet, i den forstand at ytelse i seg selv har vært mindre viktig enn å få mest mulig ytelse per watt kortet forbruker. Likevel er det fortsatt snakk om et kort som skal brukes til spill – og Nvidia lover blant annet 50 bilder per sekund hvis du vil spille Skyrim i Full HD, med de fleste kvalitetsinnstillinger satt til høyt nivå.

Iskald og strømgjerrig lettvekter

Det er ikke store kjøleren som står på vår referansemodell.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Maxwell lover godt for entusiastene, men la det være helt klart alt nå: GeForce GTX 750 Ti er ikke skjermkortet du kjøper for å spille i 4K på en TV til 130 000 kroner. Da er det heller noe som passer i en lett stue-PC. Likevel bør det altså duge til langt mer enn bare å strømme Netflix på projektoren din.

En Mini DisplayPort og to DVI-utganger pryder den smale baksiden av GeForce GTX 750 Ti. G-Sync støttes kun gjennom DisplayPort-utgangen.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Nvidia sammenlikner det selv med klassikeren GeForce GTX 480. Ytelsen skal være på nivå med denne gamle toppmodellen, men med en TDP på bare 60 watt krever den bare en fjerdedel av effekten og kjølingen.

Den lille tassen på 216 gram måler dermed rett under 15 centimeter i lengden, tar kun opp ett eneste utvidelsesspor, og kjøles ned av én enslig 60-mm vifte montert på en varmespreder litt mindre enn en snusboks.

Mangler SLI, og det er greit

SLI-kontakter har blitt ofret til fordel for G-Sync-støtte, og referansemodellen trenger ikke mer strøm enn PCI-sporet leverer.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

At dette er et litt spartansk produkt vises også på at det ikke finnes noen SLI-kontakter. Dette er en endring vi umiddelbart synes er litt trist, siden vi falt fullstendig pladask for GeForce GTX 650 Ti Boost i SLI-oppsett.

Nvidia forteller dog at de ikke har fjernet muligheten for SLI for å nekte oss muligheten til å få ekstrem ytelse for en slikk og ingenting. Istedet har de gjort det for å gjøre plass for G-Sync-støtte i den forholdsvis kompakte kjernen.

Nvidia GeForce GTX 750 Ti.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det kan vi faktisk like – for hvis kortet kan levere en jevn bildestrøm på rundt 40 FPS til en G-Sync-skjerm vil dette gi en bedre opplevelse enn du kunne fått med topper på 60 – 70 FPS uten G-Sync. Kort sagt: Du slipper å bruke to skjermkort, men får likevel en bedre spillopplevelse.

Moderate spesifikasjoner

Dette førstegenerasjons Maxwell-skjermkortet føyer seg inn i et mønster vi har sett fra Nvidia en god stund. En ny arkitektur er klar, og prøves aller først ut med en velkjent produksjonsprosess, på et rimelig kort til all slags bruk – så får entusiastene pent smøre seg med tålmodighet for nye toppmodeller.

Dermed er det heller ikke de aller mest ekstreme spesifikasjonene vi ser på dagens toppmodell. Med bare 640 streamprosessorer ombord, en smal minnebus på kun 128 bits, og effektiv minnefrekvens på 5400 MHz er dagens nylansering faktisk noe svakere – på papiret – enn forrige generasjons bunnmodell i GeForce-familien.

Kjernen i det nye skjermkortet, som går under navnet GM107, har også færre transistorer enn forrige generasjons bunnkort, og selv antallet teksturenheter er redusert i forhold til GeForce GTX 650 Ti; fra 64 til 40.

Klokkefrekvensen er det eneste som i teorien er skrudd opp, til 1020 MHz eller 1085 MHz som veiledende boost-frekvens. Disse spesifikasjonene tar imidlertid ikke høyde for endringene i arkitekturen under, så vi er spente på å se hvordan det duger i aksjon.

På neste side starter vi ytelsestestene av GeForce GTX 750 Ti »

ModellNvidia GeForce GTX 650 Ti 2GBNvidia GeForce GTX 650 Ti Boost 2GBNvidia GeForce GTX 750 TiAMD Radeon R7 260X
GrafikkprosessorGK106GK106GM107Bonaire
Kjernefrekvens925 MHz980 MHz1020 MHz1100 MHz
Boost-frekvens-1033 MHz1085 MHz1100 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)5400 MHz6008 MHz5400 MHz6500 MHz
Minnemengde2048 MB DDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR5
Minnebusbredde128-bit192-bit128-bit128-bit
Streamprosessorer768768640896
Transistorer2,54 mrd.2,54 mrd.1,87 mrd.2,08 mrd.
TMU64644056
ROP16241616
Typisk forbruk110 W140 W60 W-