Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Avanserte kompakter

Overblikk

Introduksjon

I denne testen ser vi på markedets mest avanserte kompaktkameraer hvor bildekvalitet, byggekvalitet og brukergrensesnitt er prioritert foran minimal størrelse eller størst mulig zoomområde. Samtidig gjør bruk av en relativt liten 10MP sensor at det er plass til en "normalzoom" som kan trekkes inn i kamerahuset når det er skrudd av. Alle disse modellene har riktignok en liten utvekst på fronten der objektivet sitter, men de er likevel mye mer kompakte enn de minste systemkameraene med en normalzoom montert.

Vi kunne ikke få med alle kameraer i denne klassen, men har valgt ut Canon PowerShot G12, Nikon Coolpix P7000, Panasonic Lumix LX5 og Samsung EX1 for denne testen. Andre aktuelle modeller er Canon S95 og Ricoh GXR med 24-72mm modul. Ricoh har tradisjonelt vært sterke i denne klassen med modeller som GR Digital-serien og GX100/GX200, men disse har ikke vært oppdatert på en stund selv om de muligens finnes i noen butikker fortsatt. GXR-systemet er interessant, men er mer et systemkamera enn modellene vi tester her. Canon S95 er et skritt i motsatt retning i forhold til testkameraene, det er mindre og lettere, men mangler blitssko og mulighet for forsatslinser.

Canon G12 er en ganske beskjeden oppgradering av fjorårsmodellen G11, men siden G11 var et av de beste kompaktkameraene på markedet i fjor er ikke det noe dårlig utgangspunkt.
Nyheter i år er oppgradert sensor, kontrollhjul på forsiden, 720p video og en del forbedringer/nye funksjoner.

Stikkord er 28-140mm zoom, 10MP, blitssko, RAW-format, optisk søker, vridbar skjerm og 720p video.

Nikon P7000: Nikon P7000 erstatter det to år gamle P6000, men er i praksis er P7000 en helt ny modell og det ligner mye mer på Canons G-serie enn P6000.

Stikkord er 28-200mm zoom, 10MP, blitssko, RAW-format, optisk søker, fast skjerm og 720p video.

Panasonic LX5 erstatter den to år gamle modellen LX3. Kameraene er ganske like, men LX5 har fått utvidet zoomområde, oppgradert sensor og annen elektronikk.

Stikkord er 24-90mm zoom, 10MP multiformat sensor, blitssko, RAW-format, fast skjerm og 720p video. Søker mangler, men både elektronisk og optisk søker finnes som ekstrautstyr.

Samsungs EX1 EX1 er Samsungs første forsøk i denne klassen og har som konkurrentene full pakke av elektroniske funksjoner og mekanisk kvalitet.

Stikkord er 24-72mm zoom, 10MP, blitssko, RAW-format, vridbar AMOLED skjerm og (kun) VGA video. EX1 har ikke søker.

I avsnittene under er det en oppsummering mens selve testen starter på neste side.

Fysisk

Felles er bra byggekvalitet. Produsentene har imidlertid prioritert forskjellig når det gjelder størrelse. G12 og P7000 er større og tyngre enn LX5. Det gjør dem mindre lommevennlige, men gir litt bedre ergonomi og plass til større knapper. EX1 ligger mellom LX5 og G12/P7000 i størrelse.

Også på optikken er det forskjeller. Panasonic og Samsung satser på lysstyrke og vidvinkel, Canon og Nikon på større zoomområde og mer tele.

EX1 har best skjerm som i tillegg er vridbar, men ingen mulighet for søker. Canon har bra og vridbar skjerm og innebygd søker. Nikon har også innebygd søker. LCD-skjermen er bra, men den er ikke vridbar. LX5 har en grei skjerm, ikke vridbar. Elektronisk søker finnes som ekstrautstyr fra Panasonic.

Batterikapasiteten er bra på G12, P7000 og LX5. Samsung oppgir en del dårligere batterikapasitet, men den er ikke målt med CIPA-standard.

I bruk

Dette er fire kameraer som hever seg over typiske lommekameraer med bedre ergonomi, blitssko, mulighet for full manuell kontroll og RAW-støtte. Alt av automatikk er selvsagt også på plass.

Hurtighet og respons er generelt bra for kompaktkameraer. P7000 utmerker seg med raskest autofokus, G12 og LX5 håndterer RAW-best mens EX1 blir vel treg i RAW-modus.

Bildekvalitet

Bildekvalitet er viktig for denne type kameraer. LX5 og EX har objektiv med bedre lysstyrke og et ekstra blendertrinn i forhold til G12 og P7000 er en opplagt fordel i lite lys. EX1 taper dessverre mye av forspranget på dårligere sensor/prosessering på høy Iso. G12, P7000 og LX5 håndterer høy Iso på omtrent samme nivå, men G12 virket marginalt bedre.

G12 er eneste modell med feilbrytningsproblemer i JPG-bilder. De tre andre korrigerer dette i JPG-genereringen. Problemet er ikke stort på G12, men synlig ved store forstørrelser og det påvirker også hjørneskarpheten til en viss grad. Canon korrigerer ikke fortegning. Det gjør LX5 og EX1 og på P7000 er det en opsjon.

Som forventet var alle objektivene best i/nær senter av bildet med tap av oppløsning ut mot hjørnene. Diffraksjon er ikke noe stort problem med den relativt moderate pikseltettheten på disse kameraene, men alle taper litt oppløsning ved F5.6 og ennå mer ved F8.0.

Eksponering, farger og hvitbalanse var bra og noe annet ville overrasket på et kamera i denne klassen. Selvsagt kan enkelte motiv lure både eksponering og hvitbalanse, men det er unntaket. Største problem med bildekvaliteten på avanserte kompaktkameraer i forhold til systemkameraer med større sensor er (fortsatt) egenskaper i lite lys og motiver med høy kontrast.

Konklusjon

Canon G12

Nikon P7000

Panasonic LX5

Samsung EX1