Til hovedinnhold

Ser lyset bedre enn de fleste

Samsung slipper det hittil mest lyssterke kompaktkameraet på markedet.

Samsung

Samsung annonserte i går at de vil komme med en oppfølger til sitt populære entusiastkamera EX1 som ble sluppet i 2010. Samsung EX2F, som skal ta opp kampen mot små storheter som Canon S100, Sony RX100, Olympus XZ-1 og Fujifilm X10, skal bli det første kompaktkameraet med største blender på f/1.4. EX1 hadde på sin side f/1.8, noe som ble regnet som svært bra da det ble lansert.

Vi har ennå ikke fått fullstendige spesifikasjoner på Samsung EX2F, men en god del vet vi: Det får en oppløsning på 12,3 megapiksler, en ganske moderat økning fra forgjengerens 10. Bildebrikken er akkurat like stor som før, det vil si 1/1.7", men der EX1 hadde en CCD-brikke har nå EX2F fått en toppmoderne bakbelyst CMOS-brikke.

Dermed er også videoopptak i FullHD på plass, og Samsung EX2F kan da altså stille med 1920x1080 i 30 bilder per sekund, progressivt, i H.264. Man kan for øvrig zoome mens man filmer, om man skulle ønske det.

Skjermen blir på 3 tommer (7,6 cm) og er av AMOLED-typen. Oppløsningen er VGA, og hele skjermen kan som før dreies og vippes takket være hengslingen i venstre kant.

Samsung EX2F har blitssko, og i den kan du som ventet sette en blits, eventuelt den samme optiske søkeren som EX1 brukte. Begge deler er ekstrautstyr, men EX2F har også en liten sprett-opp-blits innebygget.

Som nevnt er optikken lyssterk, og f/1.4 på vidvinkel - som for øvrig tilsvarer 24 mm ved fullformat - er svært bra. Du skal veldig høyt i pris for å få noe bedre for systemkameraer, og det vil neppe være noen vesentlig forbedring heller. EX2F har 3.3x zoom, slik at lengste tele dermed vil tilsvare 80 mm, og der vil største blender være f/2.7 - også det svært bra.

Objektivet på Samsung EX2F er for øvrig også utstyrt med optisk bildestabilisator. Skulle den store blenderen gi deg problemer har EX2F også innebygget ND-filter, som for de uinnvidde er en slags "solbriller" for kameraet. Slike filtre er fargenøytrale og påvirker dermed ikke fargegjengivelse eller hvitbalanse, men vil gjøre det mulig å bruke stor blender for å få lav dybdeskarphet selv i sterk sol, eventuelt bruke lange lukkertider selv om det er mye lys.

F-en i modellnavnet EX2F står for øvrig for WiFi, som Samsung EX2F har innebygget. Akkurat som med deres nye systemkameramodeller i NX-serien vil man dermed kunne bruke Samsungs trådløse funksjoner og muligheter, som for eksempel fjernkontroll av kameraet på en mobilteleforn eller et nettbrett, med full LiveView. Andre muligheter er ting som skylagring, automatisk backup, TV-link, delinge til mobiltelefon, og så videre.

Samsung EX2F kommer i butikken i begynnelsen av september og vil få en veiledende pris på omtrent 4000 norske kroner. Har du det travelt så sies det på utenlandske websider at det slippes i USA en gang i august.

annonse