Tek.no

Test Intel Core i7 4790

Intels splitter nye Haswell-prosessor er ypperlig

Men det betyr ikke nødvendigvis at Intel har gjort noe stort.

Sindre Eldøy - Hardware.no
Sindre Eldøy
19 Mai 2014 17:30

Spesifikasjoner

Intels Haswell-prosessorer ble lansert i starten av fjorårets sommer, og kunne friste med oppdatert 22-nanometers produksjonsteknikk og en helt ny arkitektur sammenliknet med forgjengeren Ivy Bridge. Nå er Intel igjen aktuell, denne gangen med en oppdatering av Haswell-arkitekturen. For å understreke at det dreier seg om mindre oppdateringer, har Intel selv valgt å kalle den nye lanseringen Haswell Refresh.

Vi har tidligere latt oss imponere over de eldrende Haswell-modellene Intel Core i5 4670K og Intel Core i7 4770K. Vi har nå fått inn et testeksemplar i den nye serien, nærmere bestemt modellen Intel Core i7 4790. Dette er per i dag den kraftigste prosessoren i den nye serien, men er i motsetning til «K»-versjonene vi har testet tidligere, låst for overklokking. Intel har imidlertid annonsert at deres overklokkingsvennlige entusiastprosessorer kalt «Devil’s Canyon» er like rundt hjørnet.

Vil du vite hvordan Intel lager prosessorene sine?
Vi besøkte selskapet for å se hvordan de gjør det »

Kraftplugg for de kravstore

De billigeste og enkleste prosessorene er kalt Celeron of Pentium, og kan skilte to prosessorkjerner med varierende arbeidsfrekvens. Vi har tidligere testet en Pentium-prosessor i Haswell-serien, og ble overrasket over hvor mye ytelse du kan få for 400 kroner.

Over Celeron og Pentium finner vi Intel Core i3-serien, som er utstyrt med to prosessorkjerner og hyperthreading, som betyr at hver kjerne kan håndtere to oppgaver samtidig. Intels Core i5-serie inneholder modellene som skal gi god ytelse til en hyggelig prislapp, og her får vi fire prosessorkjerner.

De kraftigste modellene finner vi i Intel Core i7-serien, og her får vi både fire kjerner og hyperthreading, slik at prosessoren har hele åtte logiske prosessorkjerner.

Intels nye prosessorer er delt inn i flere ulike serier. Dagens testmodell Intel Core i7 4790 er dermed den kraftigste prosessoren for LGA1150-plattformen, og er tiltenkt dem som ønsker en kraftig prosessor til variert bruk. Har du særdeles høye krav til prosessorytelse, tilbyr Intel noen enda råere sekskjerne-modeller for LGA2011-plattformen.

Litt sprekere arbeidsfrekvens

Dagens testmodell skal erstatte forgjengeren Intel Core i7 4770. Her er det ikke store oppdateringene, men arbeidsfrekvensen er skrudd opp med 200 MHz. Nykommeren kan dermed skilte med fire kjerner, 8 MB L3-cache, og hypertreading for håndtering av opptil åtte samtidige oppgaver. Arbeidsfrekvensen er satt til 3,6 GHz, men økes automatisk opp til 4 GHz ved behov, takket være en innebygget turbo-funksjon.

Intel Core i7 4790 har dessuten en integrert grafikkløsning kalt Intel HD 4600, som tilbyr tilstrekkelig kraft for multimedia og enkel spilling. Dette er den samme grafikkløsningen som i forrgjengeren Core i7 4770, med arbeidsfrekvensen til grafikkprosessoren kjørende på 1200 MHz. Den låner dessuten opp til 1 GB minne fra maskinens systemminne.

Les også