Til hovedinnhold

Parabol eller RiksTV på hytta?

Se hva som er billigst.

Hvem er billigst?

Dette er en oppdatering av en test fra fjoråret. Les den her.

Det nærmer seg påske og mange nordmenn har tenkt å ta seg en tur til hytta. Flere ønsker å ha tilgang til TV på hytteturen – og det innebærer å installere eller oppgradere tilbudet de allerede har.

Vi skal se hvilket alternativ som er billigst for deg. Vil det være Canal Digital som går av med seieren som i fjor, eller klarer Viasat eller RiksTV å kare seg opp?

Forutsetninger

På hytta har du stort sett to valgalternativer – parabol eller RiksTV. Dette innebærer derfor aktørene Canal Digital, Viasat og RiksTV. Vi har valgt å ikke ta med kabel-TV i denne testen, da dette sjelden er et alternativ for deg som har hytte.

Vi har tatt utgangspunkt i at du er en ny kunde som ønsker å ha de vanlige norske kanalene på hytta. Du må i tillegg ha en dekoder som er klargjort for HD. Prisene er hentet inn 27. mars og inkluderer eventuelle ekstrakostnader.

Er du allerede en eksisterende kunde og bare trenger TV på hytta en gang i blant, da kan bildet bli helt annerledes. Se mer om dette på del to av denne testen.

Mest for pengene

Pris første år: 2191 kr
Pris andre år: 2628 kr

Canal Digital går av med seieren også i år, selv om de har gått opp i pris fra 2011. Her får du en god kanalpakke med HD-dekoder, og du får også tilgang til musikktjenesten WiMP. Rabatten første år er på 438 kroner, og forutsetter at du bestiller via selskapets nettsider.

Nummer to tar innpå

Pris første år: 2629 kr
Pris andre år: 2628 kr

Viasat tar en del innpå Canal Digital i forhold til i fjor. Viasat har senket prisen på sitt førsteårstilbud og tilbyr to kanaler mer enn sin parabolkonkurrent. Prisen på andreåret er som tidligere lik Canal Digital – det vil si at begge to har økt månedsprisene.

Fremdeles dyrest

Pris første år: 2854 kr
Pris andre år: 2628 kr

En nyhet i år er RiksTV Favoritter. Selv om denne er mye billigere enn Rikspakken så beholder RiksTV beholder den dyreste plasseringen med Favoritter, avstanden opp til Canal Digital er dog liten. Tjenesten er samtidig det enkleste alternativet ettersom du slipper å montere parabol, og du kan sannsynligvis bruke antennen du har på hytta fra før. Denne tjenesten tilbyr de fire NRK-kanalene, seks valgfrie kanaler og tre andre kanaler (LokalTV, Frikanalen og Visjon Norge) der de er tilgjengelige. Dette kan derfor være et mer gunstig tilbud for hytteeiere som vurderer RiksTV.

Montering

Både hos Canal Digital og Viasat er standard montering inkludert i prisen. Men vær obs på at det gjelder standardmonteringer, så har du hytte langt utenfor allferdsvei må du regne med en dyrere montering enn den som er inkludert.

Les den følgende guiden hvis du ønsker å montere selv: Guide: Monter parabolen selv.

RiksTV trenger ingen parabol for å ta i mot signaler, men du trenger en konvensjonell antenne. Prøv først med antennen du allerede har på hytta, for det kan hende at den er god nok. Hvis du må installere ny kan du gjøre dette selv (500 kroner i tillegg) eller få en godkjent montør på besøk (1790 kroner i tillegg).

Konklusjon

Som i fjor er parabol det billigste alternativet for deg som er ny kunde på hytta. Canal Digital har den beste totalprisen første året, mens andre år har samme kostnad som hos Viasat. Viasat tilbyr derimot et par kanaler mer enn Canal Digital. RiksTV er dyrest når du kun skal ha Rikspakken på hytta, men tilbyr flest kanaler. RiksTV har også en billigere utgave, Favoritter. Denne har færre kanaler, men har tilnærmet lik samme pris som konkurrentene.

------
TilbyderPakke:Pris per mnd: Totalt første år:Andre år:Montering inkludert*:Antall kanaler:
Canal DigitalNorgespakken219 kr2191 kr**2628 krKrysse av15
RiksTVFavoritter219 kr2854 kr2628 krBytt10
ViasatFolkepakken219 kr2629 kr2628 krKrysse av17

* Gjelder standardmontering av parabol.
** Kampanje. Må bestilles på leverandørens nettside.

Har du fra før?

Har du Canal Digital, RiksTV eller Viasat hjemme fra før? Da kan du spare penger med tipsene fra del to av denne testen.

Spar penger

Mye å spare som eksisterende kunde

Om du allerede er kunde hos Canal Digital, RiksTV eller Viasat, og har en dekoder med en kanalpakke hjemme, er det mye penger å spare på å koble hytta på ditt eksisterende abonnement.

Alle de nevnte aktørene tilbyr nemlig gunstige løsninger på dekoder og programkort nummer to, også om du skal bruke den på hytta. Hos Viasat kan du for eksempel slippe unna med 59 kroner i måneden for Folkepakken, og parabolen med dekoder koster rett i underkant av 1000 kroner.

Et annet eksempel er om du allerede har Rikspakken fra RiksTV hjemme. Da kan du bruke inntil fire dekodere for månedsprisen på 359 kroner.

Hør derfor med din operatør om et godt tilbud til hytta di. Her er det penger å spare!

Du kan fryse abonnementet ditt

Selv om det er mange som bruker hytta året rundt, er det også de som kun reiser opp visse tider på året. Da kan det lønne seg å fryse TV-abonnementet ditt, for det er lite hensikt i å betale for noe du ikke bruker.

Hos alle de overnevnte operatørene kan du fryse abonnementet ditt. Canal Digital og RiksTV gir deg mulighet til å fryse inntil seks måneder i løpet av år, mens Viasat kan tilby inntil tre måneder. Dersom du har binding i perioden du fryser abonnementet blir denne forskyvet tilsvarende frysningsperioden.

Månedskort

Det finnes også løsninger dersom du kun ønsker å betale for TV-kanaler noen få måneder i året. På den måten kan du spare penger versus en bindingspakke.

RiksTV tilbyr deg månedskort på Rikspakken. Det koster 450 kroner per måned, og da kan du se TV én måned fra datoen du bestiller.

Viasat har i tillegg et hyttespesifikt tilbud, ViasatHytte, der du kan bestille en kanalpakke til 1995 kroner for ett års abonnement, pluss et innmeldingssgebyr på 99 kroner.

Bruk TV-en som dekoder

Flere av dagens nye flatskjermer har støtte for MPEG-4. Det betyr at du ved hjelp av en kortleser kan sette inn programkortet ditt rett i TV-en. Da slipper du å investere i en separat dekoder.

Dersom du ikke får opp noen kanaler kan det bety at kortet ditt må registreres til kortleseren du benytter hos operatøren din.

Dine tips

Har du flere tips? Del dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

annonse