Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAcer Aspire Switch 10

Hendig tass med et helt spesielt skjermhengsel

Acers lille billigbærbar har for seg en del bra – og noe dårlig.

Innledning

Ikke alle trenger kraftige arbeidsstasjoner med super ytelse – en god del bruker nemlig ikke sine bærbare datamaskiner og nettbrett til noe mer komplisert enn e-post, nettsurfing, teksetbehandling og filmavspilling. Da trenger du strengt tatt ikke en laptop til ti tusen kroner.

En liten og rimelig bærbar kan også være aktuelt som en «nummer to»-PC til å stappe i veska, eller noe ungene kan bruke uten at det gir deg grå hår og slunken lommebok.

Blant de aller rimeligste og mest portable modellene har vi hybridene som har tatt over arven etter de beryktede minibærbare. Men dagens småtasser er sterkere enn sine forgjengere, og med Windows 8 har berøringsteknologien virkelig kommet på plass, noe som gjør at denne typen bærbar like fint kan brukes som nettbrett som laptop.

I vinter testet vi ut 10-tommeren Asus Transformer Book T100, som kunne skilte med anstendig kvalitet og meget god batteritid.

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men Asus er selvsagt ikke den eneste som vil leke seg med slike datamaskiner, så nå skal vi ta en god kikk på en direkte konkurrent: Acer Aspire Switch 10. Den har mye til felles med Asus' Transformer Book T100 – størrelse, vekt, skjermoppløsning og spesifikasjoner ligger i samme bane. Men det er også noen distinkte forskjeller.

Acer sendte oss utgaven med kun 32 GB lagringsplass til test. Vi anbefaler dog å gå for versjonen med 64 GB til et par hundrelapper mer.

Aspire Switch 10 kommer også i utgaver med en harddisk på 500 GB i basedelen, og har dessuten plass til et microSD minnekort i brettet. En annen ting å merke seg er at alt av batteri sitter i selve brettdelen – du trenger altså ikke dra med deg basen for å sikre deg best batterikapasitet.

TypeTestkonfigurasjon
ProsessorIntel Atom Z3745 (1,33 GHz, 2 MB cache, 4 kjerner)
Minne2 GB DDR3 RAM
Harddisk32 GB eMMC 64 GB eMMC 32 GB eMMC + 500 GB HDD 64 GB eMMC + 500 GB HDD
Skjermkort Intel HD Graphics
Skjerm10,1 tommer 1368 x 768 pikslers oppløsning Berøringsteknologi Reflekterende kontrastbelegg
Trådløs tilkobling802.11a/b/g/n WiFi Bluetooth 4.0
Batteri2 celler
OperativsystemWindows 8.1
StørrelseKun brett: 26,2 cm bred, 17,7 cm dyp, 0,89 cm høy Brett og base: 26,2 cm bred, 19,0 cm dyp, 2,1 cm høy
VektBrett: 590 gram Tastatur: 520 gram Strømforsyning: 105 gram
Pris32 GB: Ca 3000 kroner (Finn beste pris i Prisguide) 64 GB: Ca 3300 kroner (Finn beste pris i Prisguide)

Atom-prosessoren fra Intel som sitter i denne datamaskinen er av den siste «Bay Trail-T» generasjonen. Den har fire prosessorkjerner og klarer seg med passiv kjøling – altså slipper vi støyende vifter på denne modellen.

Interessant nok har Acer Aspire Switch 10 har fått prosessormodellen Intel Atom Z3745, mens konkurrenten fra Asus har en Atom Z3740. De har samme klokkefrekvens på CPU-delen, men på papiret skal Z3745 ha en ørlite raskere grafikkdel.

Testmaskinen har blitt oss lånt av Acer.

I bruk

Idet du plukker opp Acer Aspire Switch 10 er det klart at det ikke er noe premium-produkt. Her er det ikke kjølige metalloverflater som møter hendene dine, men vanlig sølvgrå plast. Likevel synes vi denne modellen har en grei stil, og overflatene står seg fint mot fettete fingre.

Med brettet dokket til basen ser Aspire Switch 10 ut som en hvilken som helst liten bærbar, og har da en totalvekt på 1,11 kilogram. Selve basen har tastatur, pekeplate og en vanlig USB 2.0-port.

Acer bruker en spesiell festeanordning som ikke bare er mer elegant enn den vi finner hos Asus Transformer Book T100, men også mer fleksibel. På Aspire Switch 10 spiller det nemlig ingen rolle hvilken vei brettet festes til tastaturdelen, noe som gir flere måter å bruke basen som støtte på.

Den spesielle festeanordningen gjør at du kan feste skjermen «feil vei» for å bruke tastaturdelen som støtte.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Selve koblingen holdes også på plass ved hjelp av magnetisme, så det er ingen låser eller brytere som må skyves til side. På Aspire Switch 10 bruker du bare litt ekstra kraft for å skille brett og base fra hverandre. Magnetkoblingen er sterk nok til at det to delene ikke uforvarende løsner selv om du bare holder i den ene delen.

Brettets bakside har en litt spesiell tekstur.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Men hvis du ikke har planer om å bruke tastaturet, eller prioriterer lav vekt og/eller en slank linje fremfor enklere skriving, kan du selvsagt la hele basedelen være igjen hjemme. Da har du i praksis et nettbrett med en vekt på 590 gram med Windows 8.1 som operativsystem.

Basedelen får fort stygge merker.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Aspire Switch 10 finnes også i en utgave med en harddisk innebygd i tastaturdelen. Merk at du ikke kan sette inn en harddisk i basen som følger med de vanlige modellene.

Baksiden av selve brettet har en litt spesiell tekstur. Ellers domineres denne datamaskinen av en glatt men matt sølvgrå overflate. Hjørnene er avrundet og det finnes ingen spesielt skarpe kanter. Kvaliteten virker ålreit – her er det ingenting som virker spesielt fleksibelt eller løst eller for den saks skyld knirker når man tar litt i den.

Festet mellom base og brett, hvor vi vanligvis har funnet litt slark på denne typen hybrider, er fastere og tightere enn det vi har sett tidligere.

De matte overflatene er motstandsdyktige mot skitt og fingermerker, men etter hvert finner vi en stor svakhet med Acer Switch 10 – overflatebehandlingen på basen holder seg ikke mot riper og merker der den gnisser mot brettdelen i sammenkoblet og lukket tilstand.

Allerede etter en uke i ryggsekken frem og tilbake på jobb har den nederste kanten på basen tydelige merker etter slitasje, og vi må nesten spørre oss om hva Acer har tenkt her – dette er bokstavelig talt en skikkelig ripe i lakken for kvalitetsinntrykket.

Litt krympet tastatur

Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Basen eller tastaturdelen er ikke noe du egentlig trenger for å bruke denne datamaskinen, men et godt vanlig tastatur vil alltid være bedre enn å skrive på skjermen. Nå har egentlig ikke Acer Aspire Switch 10 noe vanlig tastatur – det er litt krympet – men det fungerer likevel ganske greit. Det er i hovedsak høyderetningen som har blitt kuttet, og da føles det fremdeles ganske «normalt» å skrive på.

De enkelte tastene er heller ikke spesielt støyende, og layouten på tastaturet er ålreit.

Den nedfelte pekeplaten er også en positiv overraskelse. Denne er av den moderne typen med flerfingerfunksjoner og trykkemuligheter over hele flaten. Følsomheten og nøyaktigheten er god, og den sørger for jevn og stabil rulling.

Takket være den berøringsfølsomme skjermen er det ikke så ofte vi egentlig føler at vi må over på pekeplaten, men når vi først går dit er det et pluss å ha noe som fungerer godt.

Panelet har en oppløsning på 1366 x 768 piksler. Det er langt unna høyoppløst, men når det ikke er mer enn 10,1 tommer det er snakk om så er det helt greit i våre øyne. Skjermen er blank som touchskjermer flest, men det skal også være mulig å få tak i et antirefleksbelegg til denne bærbare PC-en.

Under skjermen sitter et berøringsfølsomt Windows-ikon. Det fungerer som det skal, men er i hvert fall på vårt testeksemplar ganske så kresen når det kommer til hvilke berøringer det vil godta.

En ting Acer skryter av med Aspire Switch 10 er hvordan lysstyrken er god nok til at datamaskinen kan brukes i sollyset. Våre målinger leste hele 365 nits – altså et godt stykke over konkurrenten Asus Transformer Book T100. Skjermen er ellers klar og har grei innsynsvinkel.

Rimeligere bærbare har en tendens til å ha skjermer der fargene ikke er spesielt presise, og slik er det også for Aceren. Ifølge vårt kalibreringsprogram er de de faktiske fargene godt på avveie i forhold til de fleste målepunktene. Likevel er faktisk ikke totalopplevelsen så gal som Chromaticity-bildet til høyre gir inntrykk av.

Vi ser altså ikke at den gjengse bruker vil stusse over fargene på Acer Aspire Switch 10.

USB 2.0

Det er sjelden kost å se datamaskiner kun med USB 2.0 i dag, men dette er altså tilfelle på Switch 10. Nå er ikke flashlagringen som sitter i denne datamaskinen spesielt kjapp uansett, men det er likevel en liten nedtur.

Den vanlige USB-kontakten er for øvrig plassert på basedelen, så hvis du lar tastaturet ligge hjemme vil du ikke uten videre kunne koble til slikt som minnepinner og andre USB-enheter.

Ellers synes vi den er greit utstyrt – ikke alle nettbrett har Micro-USB og utgang for både lyd og bilde. Den har også en minnekortleser som skal takle microSD-kort på opptil 32 GB.

Brett og base klappet sammen. På brettdelens høyre side sitter minnekortleser for microSD, Micro-USB, Micro HDMI og strøminntaket.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no
Kun brettet har noe på venstre side: lyd opp og ned, av/på-knapp og 3,5 millimeters minijack for lyd inn eller ut.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

OK temperaturer

Av resultatene over må vi fortelle om at temperaturer «under» i grafene er selve skjermen, mens «over» er datamaskinens bakside. Siden tastaturet ikke har noen spesielt aktive komponenter, vil håndleddstøttetemperaturen tilsvare temperaturen i rommet.

Som vi har vært inne på er Acer Aspire Switch 10 helt lydløs – prosessoren er passivt kjølt og det er ingen snurredisk i vårt testeksemplar. Temperaturene holder seg på et greit nivå, selv om en metallkledning nok kunne bidratt til å spre varmen mer. Det er kun noen få punkter på overflaten som når 39 grader, og det er ikke akkurat noe man svir fingrene på.

Slår ikke Asus på batteritid

Acer har ikke blåst i noen trompeter når det kommer til batteritiden til Aspire Switch 10. På datamaskinens hjemmeside nevnes det opptil åtte timer på en lading – mens konkurrenten Asus Transformer Book T100 skryter av elleve timer.

Testmetodikken vår er den samme som alltid, der vi spiller av et 720p HD-filmklipp i mediespilleren VLC. Lysstyrken er satt til så nærme 150 candela per kvadratmeter (nits) som mulig – en styrke som holder greit for vanlig innendørs bruk.

Med sitt tocellers batteri klarer Aspire Switch 10 seg i fem fine timer, men så er det også slutt. Her gjør Asus' kandidat en betraktelig bedre figur med nesten åtte timer på klokka, men fem timer er jo ikke akkurat dårlig heller – det holder da til et par filmer på flyet.

Vi tok oss også friheten med å sjekke datamaskinens utholdenhet på ren tomgangskjøring (idle), der vi ellers kun holder skjermen på de samme 150 nits som på filmavspillingstesten. Da vinket Aspire Switch 10 takk og farvel etter 451 minutter, altså ganske nøyaktig syv og en halv time.

For enkel, kontinuerlig bruk kan vi da si at denne datamaskinen typisk vil kunne holde mellom fem og syv timer på en lading – og det vil holde i massevis for mange.

Ytelse

Acer Aspire Switch 10 skal kunne brukes med kun fingrene, og har således et berøringsvennlig operativsystem. Det vil si at datamaskinen kommer med Windows 8.1 ferdig installert.

I tillegg får du «Home & Student»-versjonen av Microsoft Office – den samme dealen som med Asus Transformer Book T100 altså. For mange vil jo dette telle positivt inn.

Den nevnte Transformer Book T100 er blant de største konkurrentene til Aspire Switch 10 – og den er i tillegg noen få hundrelapper rimeligere. Av andre lignende datamaskiner finnes det også flere dyrere modeller som Sony Vaio Tap 11 og Microsoft Surface Pro 3 – men da snakker vi altså om en dobling av prisen og vel så det.

De to sistnevnte er således ikke direkte sammenlignbare, men vi har likevel tatt de med for å illustrere hva du eventuelt går glipp av når det kommer til ytelse.

For å begynne med ATTO, programmet som måler diskytelsen, ser vi at flashlagringen som sitter i Aspire Switch 10 ikke kan måle seg med en skikkelig SSD. Det den har er en eMMC-brikke av typen vi gjerne finner i smartmobiler og konvensjonelle nettbrett. Dette gir langt lavere hastighet, og da spesielt når det kommer til skriveytelsen. Med ikke mer enn drøye femti megabyte i sekundet er dette dårligere enn vi ville fått med selv en konvensjonell snurredisk.

Men lesehastigheten er akseptabel, og flashlagringen har uansett så lav aksesstid at datamaskinen føles responsiv.

Så ser vi på Cinebench 11.5, der ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med en prosessorkjerne (og en prosesstråd), deretter med alt den har av muskler.

Her forventet vi det samme resultatet som vi fikk med Asus T100, og det fikk vi da også. Med fire kjerner i sving sparker Atom-prosessoren greit fra seg, selv om de dyrere datamaskinene gjør en bedre figur når det kommer til enkelttrådet prosessering. Det samme ser vi i videokonverteringsprogrammet Handbrake.

Ingen spillmaskin

Intel Atom-prosessoren som sitter i Switch 10 er et solid hakk opp fra det forgjengerne klarte å levere av grafikkytelse, men det er likevel klart at disse småtassene ikke er skapt for noe som ligner på moderne 3D-spill.

Kreftene vil likevel kunne holde til enklere titler som passer til brett-PC-er. Datamaskinen skal normalt sett heller ikke ha noen problemer med HD-filmer.

Konklusjon

Oppsummering og konklusjon

Den lille Acer Aspire Switch 10 er hva vi kan kalle en hybrid – det vil si at den fungerer som en vanlig bærbar PC, eller du kan løsne den fra tastaturdelen og bruke den som et nettbrett med Windows 8.

Det betyr på ingen måte at du er nødt til å bytte på bruken, men bevares så praktisk det er å spare en halvkilo ballast ved å la tastaturet bli igjen hjemme når du uansett bare skal bruke den til å lese tegneserier på toget.

Med en Intel Atom-prosessor innabords er naturligvis ytelsen noe begrenset, og for 3D-spilling er det bare å innse at du må over på en sterkere bærbar. Men for enklere oppgaver, enten det er hjemme, på reise eller på kontoret, klarer Aspire Switch 10 seg utmerket. Programmene glir greit unna og datamaskinen oppleves stort sett som responsiv nok.

Aspire Switch 10 ligner veldig på en annen hybrid i samme klasse, nemlig Asus Transformer Book T100. De veier omtrent det samme, har like stor skjerm og et noe krympet men likevel ålreit tastatur. Prosessoren klarer seg med passiv kjøling og gir således en helt lydløs PC-opplevelse, med mer eller mindre identisk ytelse. Funksjonaliteten er altså omtrent den samme.

Men de to konkurrentene er heldigvis ikke bare blåkopier av hverandre – de skiller seg nemlig også ut på to distinkte områder.

Begge har en skjerm på 10,1 tommer med 1366 x 768 piksler. Når det kommer til skjermkvalitet er det ingen av de to modellene som utmerker seg med spesielt presise farger, men Acerens langt bedre lysstyrke gjør denne mer anvendelig utendørs og i varierende lysforhold. For innendørs bruk vil det dog ikke spille noen stor rolle.

Det spesielle skjermhengselet gir fleksibilitet.Foto: Vegar Jansen, Hardware.no

Modellen fra Acer har også en langt bedre løsning for å feste tastaturdelen til brettet. Den kan sågar monteres «feil vei», slik at det er flere måter å bruke basen som støtte på.

Konkurrenten fra Asus har sin store styrke i batteritiden. Mens Acer Aspire Switch 10 «kun» klarer fem timer med kontinuerlig videoavspilling, holder Transformer Book T100 i nesten tre timer til.

For mange av de andre egenskapene er det stort sett dødt løp mellom de to kamphanene. De kommer også begge med Windows 8.1 og Microsoft Office Student & Home ferdig installert. Men noen forskjeller er det da å spore, som at Aceren har en bedre pekeplate, mens bare Asus har USB 3.0. Asusen er også noen hundrelapper rimeligere.

Acer Aspire Switch 10 starter på omtrent 3000 kroner, og er sånn sett dyrere enn et vanlig nettbrett av samme størrelse. Men med denne får du altså tastaturdokk inkludert og den den fulle Windows 8-opplevelsen med mulighetene det gir. Datamaskinen kommer videre i utgaver med 32 og 64 GB lagring innabords – her må vi få si at du bør spandere på deg sistnevnte.

I tillegg er den å få med 500 GB snurredisk innebygd i tastaturdelen, noe som kan være kjekt dersom du vil ha med deg filmbiblioteket ditt.

En ripe i lakken

I vinter valgte vi å anbefale Asus Transformer Book T100, og med mange av de samme egenskapene hadde vi lenge også lyst til å gjøre det samme med Acer Aspire Switch 10. Men dessverre har Acer et kvalitetsproblem, da overflatebehandlingen på tastaturdelen fort får riper og merker der det rir mot selve brettet i sammenkoblet og lukket tilstand.

Dette er riktignok en rent kosmetisk greie, men det får oss jo også til å sette spørsmålstegn ved kvalitetskontrollen hos Acer – hvordan kan de slippe gjennom en modell som bærer tydelig preg av slitasje etter en liten uke i sekken?

For de av dere som uansett ikke bryr dere om hvordan ting ser ut, innrømmer vi gjerne at Acer Aspire Switch 10 ellers fortjener et anbefalt-stempel. Men på grunn av dette slitasjeproblemet lar ikke det seg gjøre.

For å holde stilen vil altså Asus Transformer Book T100 kanskje fremdeles være veien å gå. Denne vil forresten også komme i ny drakt senere i høst.

Av alternative Windows-brett kan vi i tillegg nevne Microsoft Surface 2, men denne bruker Windows RT, noe som betyr at du er prisgitt programvare som finnes i Windows Store. Dessuten kommer tastaturet i tillegg, og da vipper prisen fort over 4000 kroner.

Ser du etter noe annet?
Sjekk vår oversikt over anbefalte bærbare PC-er »

Les også
Intel Core M baner veien for en vifteløs fremtid
Les også
Acers nye hybrid har en smart nyhet
Les også
Asus Transformer Book T100: Smart og totalt lydløst Windows-brett
Les også
Den beste videospilleren lar deg se én time ekstra film
annonse