Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy A72 4G

Galaxy A72 taper for billigere konkurrenter

Det er toppnotering i vanntetthet og design for prisklassen, men resten når ikke opp.

Farger er tingen med den nye Galaxy A-serien. Både A52 og A72 kommer i spennende fargealternativ du sjelden ser toppmodeller i.

Samsungs Galaxy A-serie har alltid vært en rimeligere lillebror til de dyre toppmodellene fra selskapet. Men ofte har de vært så strupede og kompromissrammede at de har vært vesentlig kjipere å bruke uten at prisen helt har reflektert innsparingen.

Denne våren heter de to kanskje viktigste Galaxy A-ene med norske øyne A52 og A72.

Og vi må starte med å «avforvirre» de to modellene. Det er 5G-varianten av A52 som selges her til lands, mens den fysisk større A72 kun selges med 4G-støtte, svakere innmat og et ekstra kamera. Prismessig ligger de nokså likt i de billigste butikkene, og med rundt 300 kroner mellom seg etter det som ser ut som Samsungs listepris i de større butikkene.

Du får altså valget mellom svakere innmat, telekamera og større skjerm, eller en mindre og raskere mobil med 5G. Det siste er billigst. Det er en underlig og forvirrende strategi fra et selskap som ved anledninger tidligere har «trimmet» utvalget sitt for å gjøre det mindre forvirrende for forbrukerne.

Samtidig er det svært mye som er bra ved disse Galaxy A-modellene. Og noen ting som er litt som forventet.

Vi starter med en titt på A72.

Nokså holdbar plast

Galaxy A72 er utformet i plast rund baut, men det er forholdsvis pen plast, og på drygt et par ukers bruk er det ikke mye å notere seg av slitasje i ytterskallet. En unnselig liten kamerahump tradisjonelt plassert øverst til venstre på baksiden av telefonen er det og å melde om. Men A52 og A72 er antakeligvis telefonene den er minst merkbar på av alle telefonene som har kommet det siste året.

I stedet er uttrykket på vår testmobil en sammenhengende lyselilla flate, avbrutt av en blank ramme rundt telefonen før den helsvarte, smale skjermrammen foran.

Designen er nesten litt spartansk, samtidig som de spreke fargealternativene spriter opp stemninga litt. På materialfronten er det mest plast, men tilsynelatende ganske holdbar plast - og med en IP-sertifisering som betyr at telefonen er trygg om det regner eller om den skulle bli dyppet i vann.

Det lille uvanlige som viser seg på utsiden av Galaxy A72 er en hodetelefonkontakt. Den er plassert i bunnen, sammen med USB-C-kontakten som telefonen kan hurtiglade med den medfølgende laderen fra.

Samsungs One UI-menyer er veldig gode å bruke, men krever en del av telefonene. Det er langt fra første gang vi erfarer at en av de tregere Samsungene også er ganske treg å bruke.
Samsung Galaxy A72

Samsung Galaxy A72

Rask og god OLED-skjerm

Titter du ned på mobilen din er faren stor for at du ser rett på en Samsung-skjerm, og det skyldes ikke bare at det er sannsynlig at du kan ha en Samsung-mobil. Også iPhoner og en rekke andre mobilserier prydes av Samsung-skjermer, og det koreanske «familieforetaket» er en av klodens største leverandører av skjerm.

De kan skjerm.

Det synes også i Galaxy A72 - for skjermbildet er flott under alle omstendigheter.

Den har en 6,7-tommers AMOLED-skjerm med 90 hertz oppdatering, 800 nits belysning og litt over full-HD-oppløsning. Spesifikasjonsmessig er det ikke allverdens imponerende i dagens mobilmarked, men bildet er pent, og det fungerer.

Samsung lager noen av de aller beste mobilskjermene der ute, men de plukker ikke alltid fra øverste hylle til sine egne mellomklassemobiler. Det er bedre skjermer i årets Galaxy A-modeller enn noen gang tidligere, men det skyldes antakeligvis mer at den generelle skjermkvaliteten har gjort et hopp siden siste lansering enn at Samsung har prioritert delen høyere.

Ser du eksempelvis til OnePlus Nord får du HDR-støtte i skjermen med på kjøpet. Det får du ikke her. Og i den litt billigere Galaxy A52 får du 120 hertz fremfor 90 hertz.

Selv om det er mye plast her har telefonen holdt seg godt gjennom 2–3 uker med bruk.

Trege menyer

Omtrent så lenge som Samsung har laget telefoner har det vært mer og mindre legitime spørsmål å stille ved meny-ytelsen. Selskapet har grafisk intensive menyer på telefonene sine, som gjerne skiller seg en del fra Googles egne Android-menyer. One UI går tilnærmet knirkefritt på toppmodellene, men også der har enkelte versjoner av programvaren gitt ytelsesutfordringer, og like «rent og raskt» som på en Huawei eller en OnePlus går det som regel uansett ikke.

Med Galaxy A72 er dessverre dette spøkelset litt tilbake. Joda, i vanlig veksling mellom hjemmeskjermer går det meste raskt og greit. Det går nokså fint å starte en app også, eller å bla rundt i innstillingsmenyen. Men idét du skal veksle mellom litt tyngre oppgaver treger den ofte ned. På vei ut av kameraappen virker det som om telefonen må jobbe en del for å sette i gang menyene utenfor igjen, og alt går sakte. Det samme kan innimellom skje uten forklaring eller tydelig årsak inni apper også. Å veksle mellom låter i Spotify? Som regel raskt og smidig - men noen ganger henger skjermbildet eller appen i noen sekunder før det skjer noe.

Samsunger har som regel mye å fortelle om. Så også med A72 - her med flere spørsmål oppå hverandre.

I 2021 er det litt sånn at du som mobilkjøper ikke burde trenge å tenke på antall prosessorkjerner eller hvor mange gigahertz mobilen din har. Men dessverre er det likevel sånn at det er en del av regnestykket for noen telefoner - spesielt de som har programvare som krever mest, koblet med noen av de svakere typene maskinvare. Og Galaxy A72 er en sånn.

Galaxy A52 har en noe raskere prosessor, men heller ikke den er utstyrt med noe kraftverk. Til sammenlikning er både Moto G 5G og OnePlus Nord utstyrt med nesten-toppmodellprosessorer, der opplevd ytelse ikke skiller seg nevneverdig fra den du får i mobiler til over 10.000 kroner.

Da blir de vedvarende små stoppene og nykkene i Galaxy A72 skikkelig irriterende. Vi snakker om en telefon til omtrent 5.000 kroner. Til 3.000 eller mindre hadde dette vært en greiere brukeropplevelse, og er nærmere «som forventet» - få telefoner i den prisklassen briljerer med fantastisk ytelse. Men å trykke på en knapp på skjermen som plutselig er en annen enn du forventer, fordi telefonen plutselig har fått summet seg og snudd skjermen, eller åpnet den appen fra tidligere - det er en brukeropplevelse som ikke egentlig hører hjemme i dette tiåret.

Når det fungerer smidig er det imidlertid lett å finne frem, og OneUI skal som alltid ha skryt for å se lekkert ut og for å flytte mange av funksjonene så langt ned på skjermen at du rekker dem med tommelen.

Galaxy A72 er IP-sertifisert og tett. Du kan altså legge den fra deg i regnet uten å være redd for at den drukner.

Greit kamera

Galaxy A72 har fire kamera på baksiden. Den sedvanlige vidvinkelen og ultravidvinkelen er selvsagt på plass, og i denne modellen er det både et ekstra øye for ekstreme nærbilder og for ting som er langt unna, eller makro og tele om du vil.

Hovedkameraet tar bilder i 64 megapikslers oppløsning, og er optisk stabilisert. Det gjør faktisk en tidvis imponerende jobb når det begynner å bli mørkt, men virker samtidig å lide litt under at hele telefonen oppfører seg tidvis tregt og uforutsigbart. Det samme bildet og utsnittet kan få helt ulike eksponeringer og fargeprofiler, for eksempel - der det ene blir godt brukbart, mens det andre ikke er godt nok.

De tidvise treghetene i fotografering gjør seg gjeldende i form av bevegelsesuskarphet på dagtid også. Mye lys er ingen garanti for at det blir bra, men som i alle telefoner øker det treffsikkerheten når du tar bilder av ting i bevegelse - spesielt mennesker og dyr.

Frontkameraet gjør en helt ok jobb, uten å være fantastisk.

Kameraene for makro, tele og ultravidvinkel gjør alle helt greie jobber. Verdt å nevne er at makrokameraet har noe høyere oppløsning enn det som er vanlig på slike kamera, men resultatet blir ikke fantastisk, og det er vel verdt å vurdere å bruke et utsnitt fra hovedkameraet eller å zoome inn med telen fremfor å bruke makrokameraet i en del situasjoner.

Fin til strømming

Enten du strømmer småsnutter på TikTok, større snutter på Youtube eller kjempestore snutter på Netflix gjør Galaxy A72 en helt ålreit jobb. Skjermen viser god bildekvalitet selv om den ikke har HDR-støtte, og rask oppdatering gjør at den ikke oppleves som like hakkete som andre mobilskjermer ved panoreringer i bildet.

Stereolyd i de vanlige mobilhøyttalerne gjør at du klarer deg måtelig greit med lyden fra telefonen i seg selv. Den blir ikke like blikkboksete som i en del telefoner, men det er heller ikke særlig kraftige høyttalere, så volumet blir ikke så høyt, og det er merkbart lavere i toppen av telefonen enn i bunnen - en klassiker for telefoner som bruker samtalehøyttaleren som ekstra høyttaler ved musikk- og videoavspilling.

En opptur for enkelte er at du kan bruke kablede hodetelefoner med Galaxy A72. Samtidig er det nesten like rimelig å kjøpe de billigste trådløse ørepluggene i dag som det er å kjøpe et helt greit sett øreplugger med kabel, så antallet mobilkjøpere det er nyttig for er antakeligvis synkende. Men hvis du har plugger eller hodetelefoner fra før er det ganske ålreit lyd i minijacken som er her.

«Ulempen» med minijack på A72 er at kablet hodetelefonkontakt ofte er spesielt nyttig til gaming, siden det gir absolutt minst forsinkelse av lydoverføringsløsningene som finnes. Men dette er ikke en telefon som egner seg særlig godt til gaming, med svært begrenset ytelse i utgangspunktet.

Hodetelefonkontakt har blitt svært uvanlig. Det følger imidlertid ikke med øreplugger i salgspakken. Derimot får du en utmerket hurtiglader.

Ytelsestestene

I målt ytelse kommer Galaxy A72 svært svakt ut, og selv om det i noen målinger ikke er langt mellom den og OnePlus Nord, rister OnePlusen av seg Samsungen i atter andre. Noe som også er helt naturlig for Snapdragon-prosessorer så langt unna hverandre på «rangstigen».

Det som også virker tydelig er at det er på det grafiske Galaxy A72 har sin svakeste side. Hverken i 3DMark-testene eller i de andre grafikktunge testene gjør den det særlig bra. Unntaket er Antutu, der den faktisk gjør det sterkere enn OnePlus Nord.

Paret med at Samsungen kjører det antatt tyngste menysystemet av flere av de tilgjengelige telefonene i sin prisklasse blir det ikke så overraskende at ytelsen også er så som så.

Samtidig er veien opp til OnePlusen kortere enn man kunne frykte i noen sammenhenger. Så det kan hende at den noe sterkere A52 5G-modellen er veien å gå for bedre ytelse.

Minimalistisk design møter artige farger. Svak ytelse møter greit kamera. A72 er en litt vanskelig telefon å plassere. Men en relativt høy pris på 5000 kroner gjør at den ikke stiller fremst i konkurransen.

Problematisk pris og ytelse

I utlandet er Galaxy A72 billigere enn Galaxy A52. I Norge er det omvendt. A72 kommer uten 5G, men med ekstra kamera og større batteri og skjerm. A52 har 5G, mindre skjerm, mindre batteri og ett kamera mindre - og litt sterkere prosessor. Forvirret?

Det er det fort gjort å bli.

Men for Galaxy A72 er bunnlinja som følger; Den koster omtrent 5000 kroner. I sin prisklasse er det først og fremst vanntetthet og design som gjør den unik. På sitt beste kan kameraet levere bilder som er bedre enn tilsvarende prisede konkurrenter, men med høyst varierende ytelse er du aldri riktig sikker på om du får de gode bildene den kan ta på sitt beste. Ålreit batteritid som oftere strekker seg mot to dager enn ned mot én er også en fordel med Galaxy A72.

Som regel fikser ansiktsgjenkjenningen biffen før du må bruke fingerleser, men hvis du må bruke fingerleseren er det stor fare for at den klager.

Det trekker solid oppover at Samsung lover tre generasjoner med Android-oppdateringer til Galaxy A-serien. Det er slett ikke alle mellomprisede telefoner som har slike lovnader knyttet til seg.

Samtidig er dette allerede en telefon som lever på grensen av å ikke ha nok ytelse til å være en god opplevelse. Hvordan det står til med den grensen om to år vet jeg ikke - men det er en kjensgjerning at Android-telefoner som regel ikke blir raskere over tid.

Og til 5000 kroner hadde jeg rett og slett ikke kjøpt en A72. Den er god nok til at jeg hadde blitt noenlunde fornøyd med den, men for prisen den koster hadde det irritert at det er så mye bedre brukeropplevelse i andre telefoner som koster mindre enn Samsungs. Og har du en ekstra tusenlapp å legge til kan du få vaskeekte toppmodeller - ikke helt utenkelig hvis du uansett skal opp i prisen denne koster. Det er ikke en 2500-kroners budsjettmobil, selv om den til tider oppfører seg som en.

Helt vanntette blir ikke alternativene, men det er egentlig den viktigste ulempen ved å hoppe til noe annet enn A72. Mye raskere menyer, 5G og jevnere kameraytelse er blant tingene du kan få uten å gå opp i pris.

Apple iPhone 11 64GB
En moderne iPhone?

Apple iPhone 11 64GB

fra 4990:-

Lille iPhone SE starter på omtrent samme pris som Galaxy A72, men da får du gammeldags design med tykke skjermrammer og svake kamera. Men hvis du har rundt knappe 2000 kroner til å bruke på mobil får du fjorårets vanlige iPhone 11 fra 6500 kroner. Da får du vanntett telefon, med solid kameraytelse og virkelig god brukeropplevelse. Ytelse og oppdateringer er garantert i årevis fremover, ettersom Apple er kjent for å bruke lang tid på å kutte iOS-oppdateringene. Fingerlåsen er erstattet av en trygg ansiktslås med FaceID, og selv om skjermen ikke har massevis av hertz er det like fullt en meget god variant å bruke. 2000 kroner er ikke ingenting, og det sitter antakeligvis langt inne å vurdere en iPhone hvis du ser etter en Android-mobil - men iPhone 11 tjener vel så god nytte for å vise hvor kort vei det er fra A72 til noen av de aller beste mobilene i markedet.

Motorola Moto G Plus 5G 64GB
Under halve prisen

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

fra 2330:-

I skrivende stund får du en Moto G 5G for 2400 kroner. Det er under halv pris av det du kjøper A72 for de fleste steder. Og til den prisen får du en mye bedre prosessor som gir bedre flyt under bruk. Du får 90-hertz skjerm også her, men en blassere LCD-variant, rett nok. Du får et helt greit kameraoppsett, og som på Samsungen er baksiden i plast. Du får jevnt over en mye bedre telefon å bruke. Fingersensoren er imidlertid ikke i skjermen, som på A72, men flyttet til siden av telefonen. Såpass treg som fingersensoren i A72 er er ikke det noe stort tap.

OnePlus Nord 128GB
Den uslåelige

OnePlus Nord 128GB

fra 2090:-

OnePlus Nord er den nær uslåelige telefonen i denne prisklassen. Du får rask OLED-skjerm, akkurat som i Samsungen, men med HDR-støtte attåt. Du får vel så gode kamera. Du får en prosessor som oppleves mer som en litt vingeklippet toppmodellprosessor enn som strikkmotoren i Galaxy A72 - det gjør at brukeropplevelsen er mange hakk bedre. Fingerleseren er også raskere. OnePlus gir ikke like gode lovnader for oppdateringer av telefonene sine, og Nord er heller ikke vanntett, selv om den skal tåle å bli våt så lenge du tørker av den fort. Men er det nyttig med oppdateringer lenge hvis maskinvaren ikke henger med? Med Nord henger i hvert fall maskinvaren med i utgangspunktet. Trenger du noe som er mer toppmodellaktig fra OnePlus? 8T koster i skrivende stund 6000 kroner og da er vi ute av kompromissmobilenes verden.

annonse