Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

OnePlus Nord er en fulltreffer

Rimelig å kjøpe, som en toppmodell å bruke.

OnePlus Nord treffer på alle de viktige punktene, og prisen starter på relativt overkommelige 4.700 kroner.

Det er noen år siden OnePlus sist laget en budsjettvennlig telefon. I det siste har de tatt opp krigen med de desiderte toppmodellene fra merker som Apple og Samsung. Nye OnePlus Nord bryter med rekken av stadig dyrere OnePluser, og koster fra 4.700 kroner - flere tusenlapper billigere enn OnePlus 8. Ikke bare det, men OnePlus lover at du skal få samme type opplevelse fra en Nord som fra toppmodellene.

Kunsten å snekre sammen en telefon i denne prisklassen er ikke å være først ute med flest megapiksler eller å ha den heftigste teknologien. Mobiler i mellomklassen introduserer sjelden ny teknologi. I stedet handler det om det beste kompromisset. Hva er godt nok, uten å bli for dyrt?

Med Nord har OnePlus laget et kompromiss jeg knapt har sett maken til. Vi kan oppsummere før vi starter; dette føles som en toppmodell på alle måter.

OnePlus Nord 128GB
10
Fantastisk
Anbefalt

OnePlus Nord 128GB

sitatOnePlus treffer innertieren med Nord. Her er det ikke mye som mangler.

Fordeler

 • +
  90-hertz skjerm som er behagelig å lese
 • +
  5G-støtte
 • +
  Svært godt kamera for prisklassen
 • +
  God batteritid
 • +
  Rask lading (lader i esken)
 • +
  Opplevd ytelse helt i toppklasse
 • +
  Velbygget med god design
 • +
  Værtettet
 • +
  Deksel i esken

Ting å tenke på

 • Ikke sertifisert vanntett
 • Ingen trådløs lading
 • Ikke plass for minnekort
 • Ikke hodetelefontilkobling
 • Makrokameraet er svært dårlig

Kompromisskamuflasje

Som kompromisset den er henter ikke OnePlus Nord spesifikasjonene fra aller øverste hylle.

I stedet henter den fra nest eller tredje øverste. For eksempel får du solide mengder lagring her, enten 128 eller 256 gigabyte, men det er lagringstypen UFS2.1 og ikke UFS 3.x som du finner i dyrere mobiler. Kommer du til å merke forskjell? Sannsynligvis ikke.

Hovedkameraet i OnePlus Nord er det samme som du finner i OnePlus 8. Det er ikke den nyeste kamerabrikken, men med ny programvare i 8-ern og Nord gjør den likevel en ekstremt god jobb i årets OnePluser sammenliknet med tidligere.

OnePlus Nord har en flott OLED-skjerm på 6,44 tommer. Det er til og med en 90 hertz-skjerm (som kan oppdatere bildet 90 ganger i sekundet), som er ekstra behagelig å se på. Skjermen er på mange av sine spesifikasjoner vesentlig bedre enn det du får i de dyreste iPhonene. At den også har HDR10+-sertifiseringen som de færreste rimelige telefoner har er en bonus - mobilen fortoner seg som en liten lyskaster hvis du ser på solnedganger fra tjenester som støtter HDR, eksempelvis Youtube eller Netflix.

Skjerm er vesentlig mer enn spesifikasjoner alene - men det sier noe om hva som er mulig å få til på stramt budsjett i dag.

Fargemessig synes jeg kanskje den virker en anelse blassere enn den du finner i OnePlus 8-modellene, men det er ikke noe man legger merke til fra dag til dag. Oppløsningen her er lavere enn i de dyreste mobilene, og det samme er de 90 hertzene når vi sammenlikner med 120 hertz i Samsung Galaxy S20 og OnePlus 8 Pro. Men igjen: Du merker antakeligvis ikke forskjell. Og det er det som er kjernen i OnePlus Nord.

Xiaomis Mi A3 er fin som eksempel på kompromiss som gikk helt galt. Selskapet skulle følge opp sin fabelaktige billigtelefon Mi A2 som hadde en finfin full-HD LCD-skjerm. De valgte å «oppgradere» til OLED, men samtidig gikk de for et så lavoppløst panel at hele skjermen så prikkete ut. Når metallet også var byttet ut med plast som føltes relativt billig, samtidig som prisen forble den samme, var det noen knepp for mange på spareknappen.

Å spare seg til fant er et uttrykk som passer i sammenhengen. Min personlige vri på det gamle uttrykket er at ingen dings er så dyr som den du ender opp med å la støve bort i skuffen. Derfor er et godt utført kompromiss avgjørende.

En flott HDR10+-skjerm med 90 hertz oppfriskingsrate er behagelig å se på og gjør en svært god jobb når du titter Netflix.

Velbygget telefon

På utsiden av vårt testeksemplar er det glass, plast og metall i skjønn forening. Forside og bakside i glass, knapper i metall og ramme rundt telefonen i lakkert, metallisk plast.

Byggekvaliteten føles akkurat som på en OnePlus 8. Utseendet har visse forskjeller likevel; kameraet er flyttet fra midt på ryggen til øverste høyre hjørne. Den nye kameraplasseringen gjør at det er lett å tenke på Huaweis P30 Pro når du ser Nord første gang. Med blank logo midt på baksiden og ONEPLUS i store bokstaver nederst er det likevel usannsynlig at noen tar feil av hva dette er.

To hull oppe til venstre i OLED-skjermen sørger for selfier i vid eller ultravid vinkel.

OnePlus’ klassiske skyvebryter finner du opperst på høyre langside av telefonen. Et snasent tillegg som gjør det enkelt å kverke lyden på mobilen uten måtte inn i menyene på telefonen. I utgangspunktet har du tre innstillinger; stille, vibrer og ring.

Vårt testeksemplar kommer i en slags perlemoraktig babyblå farge, og er noe av det nærmeste jeg har sett en mobil komme et sukkertøy i design.

Størrelsesmessig er den så godt som helt lik storebror, OnePlus 8, og dermed omtrent «midt i» hopen av relativt svære telefoner som er i salg i dag.

OnePlus Nord 128GB

OnePlus Nord 128GB

Ytelse i toppklasse

Ytelse er flere ting. Det er hvor fort motoren inni går, men det er også hvor «lett» programvaren er å trekke - akkurat som i en bil. I OnePlus Nord er det ikke en toppmodellprosessor som er med, men heller en rett-under-toppen-brikke fra Qualcomm som heter Snapdragon 765G. Den er langt fra like kraftig i målt ytelse som prosessoren du finner i toppmodellene, men i praksis - er det igjen vanskelig å merke forskjell.

For Oxygen OS-menyene er så raske og smidige at OnePlus Nord rett og slett aldri stopper opp for å trekke pusten. Gjennom de to ukene jeg har brukt telefonen har jeg fortsatt til gode å måtte vente på den. Selv ikke mange toppmodeller klarer å sette opp det tempoet og den flyten som OnePlus Nord klarer å skape. Og det er ikke bare menyene heller. Inn og ut av apper går smidig og raskt. Oppførselen er forutsigbar og god, og jeg har heller ikke opplevd større bugs i perioden.

Skyvebryteren på siden av telefonen gjør det lett å velge lydprofil raskt og uten å surre rundt i menyene.

Målt ytelse

I ytelsesmålingene ser vi nokså middels ytelse i Geekbench-testen, som først og fremst måler prosessorytelse. Samtidig tar ytelsen seg noe opp når 3D-ytelse inkluderes i 3D Mark-testen. Snapdragon 765G-prosessoren har en god del til felles med toppmodellen, Snapdragon 865. Men den er laget for å passe i rimelige telefoner, og ved siden av OnePlus Nord finner du allerede denne prosessoren i Motorolas Moto G 5G og i Xiaomis Mi 10 Lite - takk til kommentarfeltet under sniktitten som påpekte at vi hadde glemt å nevne Xiaomis variant. Motorolas variant er en vanlig Snapdragon 765-brikke, og ikke G-varianten. Forskjellen er egentlig kun en slags første- og annensortering, der førstesorteringen - G-utgavene - kan kjøre litt høyere hastighet enn de vanlige.

I spillbruk er det som vanlig slik at PUBG fungerer helt utmerket, mens Fortnite kjører litt variabelt. Men Fortnite på Android har alltid vært en komplisert greie som nesten bare Huawei-telefoner kjører så godt som det er mulig å oppnå, med 60 bilder i sekundet og god bildeflyt. Nord kjører spillet med inntil 45 bilder i sekundet, som er høyere enn for Android-telefoner flest. Spillopplevelsen er helt grei, men ytelsen varierer en del.

Så lenge programvaren holder seg kjapp og noenlunde feilfri bør det være ytelse nok til flere års bruk i OnePlus Nord. At mobilen kommer med 8 eller 12 gigabyte RAM betyr også at den skulle klare seg bra etter hvert som apper og programvare blir større og mer uhåndterlig fremover.

Flott kamera

Det er virkelig en pen og velbygget pakke OnePlus har laget i Nord. Selv kameraet gjør en rimelig god jobb.

Hovedkameraet i OnePlus Nord er det samme som du finner i OnePlus 8 og i et par tidligere OnePluser. Det er altså ikke nytt. Men at OnePlus sysler med såpass avanserte bildefiksealgoritmer som de gjør i årets mobiler er nytt, og det kan ta en hvilken som helst kamerasensor opp noen hakk i opplevd kvalitet.

Med Nightscape-funksjonen i kameraappen får du den samme typen digital stabilisering som Huawei og etter hvert Apple og Samsung har levert en stund. Og kvaliteten blir jevnt over så god at jeg sjelden må kassere bilder fra denne telefonen. Tar jeg bilder midt om natten blir de gode nok til at de kan brukes digitalt, som jo er måten de fleste av oss bruker bilder på i dag. Om dagen har svært få telefoner - uansett prisklasse - de helt store problemene.

Også i helt vanlig knipsemodus gjør mobilen en god jobb - enten det er dag eller natt.

Ultravidvinkelen er imidlertid en kjipere variant enn den du finner i OnePlus 8, så her synker kvaliteten noe. Men igjen hjelpes kameraet av noenlunde bra programvare, så resultatet er ikke helt håpløst.

Håpløst er derimot alt som kommer fra det meningsløst lavoppløste makrokameraet på 2 megapiksler. Det spiller ingen rolle om det er lyst eller ei, du får støy i bildene dine i denne modusen. Og kvalitetsmessig oppleves det som å gå fra 4K-BluRay til VHS. Det er bare noe som alltid er litt uklart og dårlig ved disse bildene. Vi har sett denne typen meningsløse makrokamera i flere kinesiske mobilmodeller, og hva vitsen er - foruten en ekstra kamerafunksjon å skrive om på esken - er ikke godt å si. OnePlus selv sier at det er fint for brukeren å ha valget, men valget forutsetter at kvaliteten holder.

Personlig tar jeg heller nærbildene mine med digital zoom fra den vanlige 48 megapiksler-skyteren. Du oppnår rimelig god zoom ved å ta gjøre et utsnitt fra disse bildene uansett.

I bildegalleriet nedenfor ser du testbilder tatt om natten med OnePlus Nord, iPhone 11 Pro Max, Galaxy S20 Ultra og OnePlus 8 Pro:

OnePlus Nord er selskapets første telefon med frontkamera innfelt i skjermen på denne måten.

Det vanlige selfiekameraet på forsiden gjør en dugandes jobb, og oppleves som midt på treet. Her får du tilnærmet brukbare resultater i dårlig belysning, men det trives nok best på dagtid - og selv da oppleves bildene som litt i «glatteste» laget. Det er imidlertid ikke skrudd på sminkemodus eller «beauty mode».

Hvis du og vennene dine nyter å sosialt distansere i V-formasjon, kan du lage platecover med ultravidvinkelselfien. Men dere bør ikke være svartmetallband, for kvaliteten her svikter når det blir mørkt.

Kort oppsummert; hovedkameraet foran og bak er vesentlig bedre enn jeg som regel opplever i denne prisklassen, mens ekstrakameraene får gå i «kjekt å ha»-bøtta.

For ordens skyld få med at OnePlus sendte den litt større utgaven av Nord til test. Det betyr at det er versjonen med 12 gigabyte RAM og 256 gigabyte lagring vi tester.

Prisen på testmobilen er noe høyere, og ligger på 5700 kroner. Utover de to spesifikasjonene er all annen maskinvare delt mellom de to versjonene. Det er liten grunn til å tro at du merker forskjellen i RAM-størrelse annet enn ved svært tung bruk. Dermed bør altså denne testen være dekkende for begge modeller.

OnePlus Nord sammen med resten av årets OnePlus-mobiler.

Noen kompromisser merkes

Hurtiglader ligger i esken. OnePlus har en enda raskere lader til 8 Pro-modellen, men 30 watts lading er uansett solid. En liten irritasjon er fraværet av trådløs lading. Dette har blitt så forventet i de faktiske toppmodellene at det er ett av få kompromisser du virkelig merker i OnePlus Nord, i alle fall hvis du er vant til å bruke telefoner som lades på denne måten.

Det store batteriet på drøyt 4000 mAh gjør at telefonen fint klarer seg et et par dager med forsiktig bruk, og iallfall holder hele dagen om du bruker den tungt. Det er altså ikke så voldsomt ofte du må hilse på laderen.

En annen forskjell mot de desiderte toppmodellene er at Nord ikke har stereolyd i høyttalerne. I stedet har den én høyttaler i bunn av telefonen. Men den høyttaleren kan tross alt spille ganske høyt og relativt fyldig, så til korte snutter og enkle spill duger det greit. Til TV-episoder, film eller spill som krever litt mer er det greit å koble til hodetelefoner i stedet.

OnePlus Nord er ikke vanntett, men den har pakninger rundt SIM-kortskuffen, slik tette telefoner har. Den så langt første og eneste av OnePlus-telefonene som er tett er 8 Pro, som har IP68-sertifisering. Men både Nord og den vanlige 8-ern skal tåle både vær og uvær, og korte søle-hendelser uten å ta skade av det. Det føles likevel som man bør være litt mer forsiktig med OnePlus Nord enn med mobilene som er helt tette.

Du får neppe mer mobil per krone

OnePlus Nord foran OnePlus 8 (bak, til venstre) og OnePlus 8 Pro.

Etter et par ukers bruk av OnePlus er det klart at på de aller fleste områder er dette «toppmodellen» OnePlus lover at det skal være. Om jeg har brukt Nord eller en dobbelt så dyr Android-telefon har knapt vært merkbart. Selv ikke på kamerafronten har Nord ytt så dårlig at jeg har irritert meg over å gå fra bedre mobiler hjemme.

Et par ganger har jeg satt Nord i en trådløs lader før jeg har husket at det hjelper lite på akkurat denne telefonen. Men utover det er den et særdeles vellykket kompromiss der det er lite å savne fra dyrere telefoner.

Som du ser i listen har den noen mangler i tillegg til den trådløse ladingen. Hodetelefonkontakten er ikke her - den må du til Sony for å få for tiden. Du kan ikke utvide den med ekstra minnekort, og makrokameraet er ikke verdt linjen det har fått i spesifikasjonsarket. Men disse trekkene, og ting som likner, er vanlige også for dyrere mobiler.

I praksis utgjør trekkene lite mer enn vi er vant til i alle prisklasser, og blir totalt overskygget av OnePlus Nords positive egenskaper. Det er vanskelig å se hvorfor noen skulle trenge så mye mer telefon enn Nord.

Nord er faktisk telefonen jeg hadde kjøpt selv i dag, om det ikke sto en kø av nye testmobiler på vent.

Oppdatert: 12.14, 27. juli; Oppdatert med mer konkret informasjon om byggematerialer, ettersom det ikke var nevnt i opprinnelig test at rammen mellom forside og bakside av telefonen er i plast.

OnePlus Nord 128GB
10
Fantastisk
Anbefalt

OnePlus Nord 128GB

sitatOnePlus treffer innertieren med Nord. Her er det ikke mye som mangler.

Fordeler

 • +
  90-hertz skjerm som er behagelig å lese
 • +
  5G-støtte
 • +
  Svært godt kamera for prisklassen
 • +
  God batteritid
 • +
  Rask lading (lader i esken)
 • +
  Opplevd ytelse helt i toppklasse
 • +
  Velbygget med god design
 • +
  Værtettet
 • +
  Deksel i esken

Ting å tenke på

 • Ikke sertifisert vanntett
 • Ingen trådløs lading
 • Ikke plass for minnekort
 • Ikke hodetelefontilkobling
 • Makrokameraet er svært dårlig
Apple iPhone SE 64GB (2020)
Apples budsjettmobil

Apple iPhone SE 64GB (2020)

fra 4479:-

iPhone SE er på samme tid både veldig annerledes og samme type konsept som Nord. For iPhone SE er ikke en ny mobildesign. Den henter mange av sine komponenter fra gamle iPhone 8. Derfor ser den ikke ny og fresj ut på samme måte som OnePlusen. Men den har Apples heftigste prosessor på innsiden, og med en lovnad om fem års problemfritt mobilhold med oppdateringer skårer den godt på områder Android-mobiler sliter med. For noen er App Store og tilgang på "Apples lukkede hage" også en viktig del av grunnen til å kjøpe seg i-mobil, og det har aldri vært billigere å få topp ytelse med eplelogoen på baksiden enn med akkurat denne telefonen. Vi kunne ønsket oss alt fra 5G til bedre kamera og 90 hertz-skjerm i en iPhone SE, men for en stor del av SE-kjøperne er den rett og slett rimeligste portvokter foran Apples økosystem. En litt annen angrepsvinkel enn Nord, men fortsatt en meget god telefon på sine premisser.

Motorola Moto G Plus 5G 64GB
Utestet, men ...

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

fra 2533:-

Denne uken kommer Moto G 5G inn til test, så vi har foreløpig ikke fått veid den i detalj ved siden av Nord. Men dette er antakeligvis telefonen fra en stor og kjent leverandør som minner mest om OnePlusen. Den har svært like kameraspesifikasjoner, og den kjører samme prosessoren som OnePlus gjør, om enn i en utgave som ikke kjører fullt så fort. Vi tar vanligvis ikke med utestede telefoner som denne i alternativlistene våre, men så lik som den er OnePlusen er det høyst sannsynlig at også denne vil være et godt valg når mobilbudsjettet skal brukes. Vi kommer tilbake med test i nær fremtid.

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52
En mer kompakt mobil

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52

fra 1997:-

Sonys Xperia 10 II er svakere enn OnePlus Nord på de fleste områder. Den har tregere prosessor, den har svakere kamera, mindre avansert skjerm og den må klare seg med 4G der Nord har 5G. Men igjen snakker vi om en telefon som gjør kompromisset ganske godt. Den er litt billigere enn Nord, og i daglig bruk oppleves den som rimelig god. Du støter på begrensninger oftere enn med OnePlusen - eksempelvis at kameraet er svakere på kveld og natt, eller at skjermen er mindre behagelig å se på. Men alt i alt er ytelsen fortsatt meget god hos Sony, du får en vanntett telefon og den er smalere å holde i hånden. Et godt valg for deg som vil ha en mindre og lettere telefon, samtidig som ytelsen holder seg god.

annonse