Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMotorola Moto G 5G Plus

Rimeligste vei til 5G og ålreit ytelse

Moto G 5G Plus treffer på det meste, men OnePlus Nord er en hard nøtt å knekke.

Moto G 5G Plus er en flott telefon med få store ulemper. Men sommeren 2020 heter erkefienden OnePlus Nord, og koster nesten det samme. Kan Moto hamle opp med OnePlus?

For en tid tilbake testet vi OnePlus Nord, og ga den rimelige mobilen mye skryt. Men i kulissene - strengt tatt i tollen, på vei mot Norge, lusket Motorolas Moto G 5G Plus. Den har svært mange likheter med OnePlus Nord, men er den like god?

Her snakker vi om en telefon som er enda litt rimeligere. Den koster fra 4.000 kroner, og i likhet med OnePlus Nord har den en stor og svært rask skjerm på forsiden, og også kamera og prosessor har veldig mye til felles Nord. Samtidig er det også vesentlige forskjeller på de to mobilene.

Det er kanskje på selve designen de to telefonene skiller seg mest fra hverandre.

PS! I denne testen er det den største versjonen Motorola har sendt ut. Det betyr at testet modell er noe bedre utstyrt enn billigste modell. Det kan påvirke ytelsen, selv om det vanligvis ikke skal være stor forskjell innenfor samme modellserie.

Motorola Moto G Plus 5G 64GB
8
Meget bra

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

sitatDen rimeligste veien til 5G i en helt ålreit telefon

Fordeler

 • +
  Rask og behagelig skjerm (90 hertz)
 • +
  Greit hovedkamera
 • +
  Smal og forholdsvis kompakt å holde
 • +
  Opp til to dagers batteritid
 • +
  Deksel følger med
 • +
  Fin ytelse
 • +
  Hodetelefonkontakt

Ting å tenke på

 • Skjermen fremstår som litt blass
 • Bakside i plast
 • Beskjeden lagring i billigste versjon
 • Noe støy i kamerabilder selv i godt lys
 • Enkelte bugs
Det er en fotogen telefon vi har med å gjøre her. Men noen spørsmål rundt varigheten til designen gjenstår, gitt at baksiden er laget i plast.

Annerledes design

Motoen har et kameraoppsett på baksiden som har langt mer til felles med nyere iPhone-modeller, enn OnePlus’ kameraløsning som designmessig likner på tidligere varianter fra Huawei. I Moto Gs tilfelle betyr det en kvadratisk kamerahump med avrundede hjørner, og fire kameraøyne i.

Fingerleser i skjermen har trukket godt nedover i pris de siste par årene, men Motorola hopper over denne teknologien, og har i stedet fingerleseren bygget inn i en litt ekstra stor låsetast - omtrent slik Sony har gjort i sine nyere generasjoner telefoner.

Motorola holder dessuten på sin tendens til å lage 22:9-skjermer, altså skjermer som er litt ekstra lange og smale sammenliknet med 19,5:9-skjermene de fleste mobiler er utstyrt med. Det gjør mobilen smal og relativt enkel å holde selv om skjermstørrelsen er stor, men det betyr også at store deler av videoinnholdet på nettet ikke vil fylle hele skjermen når du bruker den.

En ikke helt uvesentlig forskjell på Motorolas og OnePlus’ telefoner er at Moto G 5G Plus er dekket av plast på baksiden. Med OnePlus Nord får du glass. I begge tilfeller må du ta til takke med plast som ramme rundt telefonen. Man kan anta at Motoen dermed er noe mindre slitesterk med tanke på skraper og støt sammenliknet med Nord.

Hurtiglader og deksel i esken

Førsteinntrykket av Moto G 5G Plus er noenlunde godt. Mobilen føles solid og god i hånden, og det ligger deksel vedlagt i esken. Det hjelper til med å ta vare på mobilens plastbakside. I likhet med medfølgende deksler flest er det gjennomsiktig, så mobilens farge og design vises gjennom. Men dette er også dekseltypen som gjerne blir matt og slitt, og gulner litt over tid - medfølgende deksler er ofte ikke av den aller beste kvaliteten, men de er likevel et godt utgangspunkt for å ta ekstra godt vare på mobilen.

Med tanke på at spesifikasjonene ellers er ganske gode til prisen her drar det også opp inntrykket at en 20-watts lader er inkludert i esken. Her går det raskt å lade opp igjen når batteriet går tomt. Men så hadde det også tatt veeeeeldig lang tid å lade opp batteriet som er på hele 5.000 mAh med en eldre, tradisjonell «saktelader».

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

Rask og behagelig skjerm

Kamera er kanskje den spesifikasjonen folk er mest opptatt av i mobiltelefoner. Men etter lang tids relativ stillstand er mobilskjermene litt ekstra interessante i 2020.

På papiret har nemlig Moto G 5G Plus en bedre skjerm enn selv mange svært dyre mobiler. Med en inngangspris på 4.000 kroner er det jo ikke verst med 90 hertz oppdateringsfrekvens. En «busslommeløs» (notchless) design, der frontkameraene stikker ut gjennom små kikkhull bak skjermen er også relativt moderne og pen å se til. Skuler vi over til iPhone 11 har den en lavere oppløst LCD-skjerm, med lavere oppdateringsfrekvens og busslomme fremfor kikkhull til selfiekameraet.

Det låter kanskje som en grei sammenlikning. Rått parti til Moto G-en, eller?

Vel, delvis. For det er langt mer behagelig å titte på Moto G-skjermen. Hertzen kommer til sin rett og byr på et flimmerfritt og rolig bilde, også når du skroller i tekst eller videosnutter panorerer. Men akkurat som jeg noterte meg med OnePlus Nord-skjermen er ikke inntrykket av fargegjengivelsen fullt så god som i de beste.

Noen ganger fremstår Moto G-skjermen litt blass - og kanskje i noe høyere grad enn OnePlus Nord-skjermen. Det er spesielt ved maks utslag på baklyset, for eksempel utendørs at det er merkbart. Samtidig er det mer enn nok lys i skjermen til at den er godt lesbar i sommersola, selv om dette ikke er den lyseste mobilskjermen jeg har sett.

Kortversjonen; 90 hertz er behagelig skjermteknologi å få i denne prisklassen, men bildekvaliteten i skjermen oppleves fortsatt omtrent som litt midt på treet - i en telefon til midt-på-treet-pris.

Dette er ikke den mest lyssterke skjermen i en mobiltelefon, men den klarer seg greit. Også i solen.

Skjerpings, Moto

Motorola har med ujevne mellomrom forsøkt å skru opp «kulhetsfaktoren» for produktene sine. De har gjort det med alt fra elleville og merkelige reklamer, til absurde lydeffekter på mobilene sine.

Den snodige stemmen som sier «Hello Moto» ved oppstart, de merkelige meldingslydene i lite harmoniske toner - for å si det forsiktig, og nå - noen animerte bakgrunner der animasjonene ikke loopes skikkelig.

Dette fokuset på å prøve å være kule, fremfor å bare lage et godt produkt begynner å bli aldrende. Lydeffektene har gått fra å være spreke og annerledes, til å bli mest irriterende. Fremfor et lite beep-beep, er de vindskeive notene Motoen bruker til å varsle om meldinger såpass galskapsfremkallende, at jeg skrur av lyder i sin helhet eller demper alle varslinger fra nesten alle apper ganske fort etter å ha tatt i bruk en Motorola-mobil.

Men denne mobilen tar tøyset ett steg lenger; dårlige animerte bakgrunner som får skjermen til å se dårligere ut enn den er. Fint med 90 hertz-skjerm som skal ha jevnt bilde, når en bakgrunnsanimasjon ikke looper skikkelig og flimrer hyppig mens du bruker mobilen. Førsteinntrykket av skjermen var betydelig dårligere enn det burde være, og etter å ha satt en statisk bakgrunn uten innebygget flimmer ble alt så meget bedre.

Nok nå, Motorola. Vi har forstått at dere vil være ungdommelige, og alt det der, men vi hadde fått et bedre inntrykk hvis dere skrellet vekk en del av dette tøyset.

Raske menyer, noen bugs og god batteritid. Moto G 5G Plus byr på litt blanda drops i bruk, men alt i alt er det en svært god telefon.

I bruk; blandet drops

Menyene er stort sett raske og gode, og det tar heller ikke lang tid å gå inn eller ut av apper flest. Det betyr at Spotify, Messenger og Netflix enkelt sjongleres uten noen store pauser. Det samme gjør telefonens egne menyer, som for det aller meste er Googles rene Android-menyer uten de store endringene.

Jeg opplever imidlertid noen bugs i måten appene tegnes opp. Det frimerkestore avspillingsvinduet som dukker opp når jeg går ut av Netflix jobber for eksempel ganske lenge med å tegne seg opp, og noen ganger stopper avspillingen helt. Hvis den gjør det må jeg kverke hele Netflix-appen og starte den på nytt for å få spilt av videre. Om skylden er Netflix’ eller Motos er uklart, men liknende overraskelser får man en gang i blant med denne telefonen. Buggene er heldigvis relativt sjeldne og enkle å komme rundt.

Med et stort batteri får du rimelig grei batteritid her. Skjermen kan stå på i 6–7 timer, avhengig av hva du gjør, og i hvilemodus bruker telefonen svært lite strøm. I praksis har er Moto G 5G Plus en halvannen-dags til todagers-telefon, avhengig av hvor tungt du bruker den.

En ting som pleier å irritere meg grønn i Sony-telefoner, er den høyst variable responsen fra sidemonterte fingerlesere. De blir skitne, de klarer ikke å lese riktig del av fingeravtrykket og viktigst; de prøver gjerne å lese fingeren din så mange ganger når du bærer telefonen, at du må taste kode når du faktisk vil åpne den.

Moto G 5G Plus har fingerleser på siden av telefonen, men dette er en av de beste i sitt slag jeg har vært borti. Den prøver ikke å lese i tide og utide og treffer stort sett hver gang jeg bruker den. Dekselet som følger med senker også leseren litt, så den ikke er det første hånda måter hvis du bærer den med deg. For denne telefonen er det ingen stor ulempe å ikke ha fingerleser i skjermen.

På venstre side av telefonen; assistentknapp og SIM-skuff. Du kan velge om du vil dytte inn to SIM eller ett SIM og et minnekort.

To ulike versjoner

Et relativt viktig punkt å få med i denne testen er at Motorola sendte største versjon av Moto G 5G til test, og det er én del av spesifikasjonsarket som er viktigere enn resten.

Den største versjonen har 6 GB RAM, i tillegg til de 128 gigabytene lagringsplass som er bygget inn. RAM er ekstra hurtig lagringsplass som mobilen lagrer apper og innhold som ligger «på vent» i. Det er som den ekstra arbeidsbenken du har, eller ønsker deg, på kjøkkenet der du kan jobbe med alt fra brøddeigen til kjøttet, før resultatet skal brukes i resten av matlagingen.

Grunnen til at mengden RAM er viktig, er at Moto G 5G Plus’ to utgaver eksisterer på hver sin side av et vippepunkt; 4 GB er ofte litt for lite til å få god flyt på skjermen, mens 6–8 gigabyte nå nærmer seg normalen - også for litt rimeligere telefoner.

Det er altså ikke helt sikkert at flyten jeg opplever med største versjon av Moto G 5G Plus er like god som du vil oppleve i en rundt 500 kroner billigere «basismodell» av telefonen. Vanligvis lar vi omtaler som denne stå for flere utgaver av telefonene, men her gjør vi et unntak ettersom ikke begge modellene kan sies å ha «mer enn nok» av av akkurat denne viktige (mellom)lagringsplassen.

En ekstra bonus om du betaler for den største modellen er forøvrig de nevnte 128 gigabytene. Minste utgave av Moto G-en har bare 64 gigabyte vanlig lagring, og du risikerer å måtte sette inn minnekort ganske fort - noe som i seg selv også kan svekke hastigheten til telefonen, avhengig av hvordan du bruker dent.

Hva med underholdningen?

Ser vi til OnePlus Nord, som vi gjerne gjør i denne prisklassen, er det én opptur, og et par nedturer å melde om. Oppturen er at Motoen i motsetning til OnePlusen har hodetelefonkontakt. Så hvis du har kablede hodetelefoner, og misliker oppkobling, forsinkelse og annet knuff med trådløse løsninger er dette en fin telefon å velge.

Ulempene her er imidlertid et par; for eksempel oppgir Motorola HDR-støtte for Moto G 5G-skjermen, men Netflix finner ikke denne støtten. OnePlus Nord får en flott HDR-logo hvis du går inn på danske The Rain, mens Motorola må klare seg med en liten HD-logo, som slett ikke betyr det samme.

Og dessuten; den lange skjermen gjør at en rimelig stor del av innholdet lager «letterboxer» rundt seg - du vet, de svarte stripene som viser deg at aspektet for videoen ikke passer til aspektet på skjermen. I de fleste tilfeller kan du blåse opp videoen til å fylle skjermen, men da havner ofte hoder og føtter over og under den ultrabrede skjermen.

I noen fall blir også fullskjermvisningen mindre optimal. Å se en serie fra NRKs nettsider på skjermen er ukomplisert på de fleste andre telefoner, men på denne ender bildet med store hvite (!) striper rundt seg i fullskjermmodus. Samme serie i NRK-appen, derimot, fungerer fint. Men det er en indikasjon på at video som ikke leveres gjennom apper noen ganger kan være kronglete på denne telefonen.

På høyttalerfronten får du bare én enkelt monohøyttaler her. Det er som på OnePlus Nord, men lyden er kanskje hakket mer blikkboksete - selv om den er høy og lett å høre hvis telefonen ringer.

En spennende egenskap ved denne telefonen er at den lar meg stille ulike lydvolum for ulike apper. Det kan høres litt ut som volumkontrollen i Windows, men i likhet med andre telefoner vil helst ikke Motorolaen blande ulike lydkilder samtidig - så dette betyr ikke at du kan ha en podcast rullende på høyt volum, mens du blar gjennom Youtube-videoer på lavere volum. I stedet betyr det at du setter volumet for den og den appen - til neste gang appen skal brukes. Praktisk nok, men ikke så spennende som det virker idet veiviseren for å sette opp funksjonen spretter frem på skjermen.

Fire kamera på baksiden; hovedkamera på 48 megapiksler, ultravidvinkel på 8 megapiksler og makrokamera på 5 megapiksler. I tillegg har den et dybdekamera som skal hjelpe til med å håndtere fokus og uskarp bakgrunn.

Helt ok kamera

Moto G 5G Plus klarer ikke å slå OnePlus Nord på kamerafronten. Men i sin prisklasse er den fortsatt ikke dårlig. Den tar ålreite og kjappe bilder på dagtid. Det er svært sjelden at hverken kameraegenskaper eller app går i veien for resultatene. Men selv på høylys dag dukker det opp litt støy hvis du titter på bildene på storskjerm. I miniformat, på mobilskjermen, ser de derimot helt greie ut.

Det er kjapt og greit å fotografere med Moto G 5G Plus, men selv i dagslys sliter den noen ganger med skarphet og detaljer.

Bilder etter skumring blir som regel nesten helt detaljløse - også i områder av bildet som er belyst. Det antyder at Motoen ikke samler lys variabelt etter tilgang på helt den samme måten som OnePlus, Huawei, Samsung og Apple gjør. Med de fire andre merkene vil du normalt få et skiftende skydekke av skarpe områder, basert på hvor lyskildene i bildet er. Med Motoen blir bildet «skarpt» i miniformat, men nær detaljløst i storformat. Så dette er ikke en telefon du bør kjøpe for å ta gode kveldsbilder.

Vi nøyer oss med å nevne at telefonen også har en helt grei ultravidvinkel, mens den kinesiske tradisjonen med å inkludere temmelig unyttige makrokamera på baksiden fortsetter. Selv om Motoen «vinner» ved å ha et to hakk høyere oppløst makrokamera enn OnePlus Nord - 5 megapiksler mot 2.

Det doble selfiekameraet repeterer historien fra baksiden; hovedkameraet tar ålreite bilder - faktisk selv i ganske dårlig lys. Mens ultravidvinkelen trenger en del mer lys for å gjøre jobben godt. Jeg liker imidlertid at telefonen tydelig markerer hvilket av de to selfiekameraene i skjermen som er aktive ved å tegne opp en liten ring rundt.

Målt ytelse

Ytelsesmessig har Moto G 5G Plus omtrent det den trenger. Prosessoren er mer enn rask nok til alle daglige gjøremål. Til tunge apper vil du merke gapet mot toppmodellene i større grad - men ikke én gang i løpet av min drøye uke med mobilen har jeg opplevd at prosessoren har virket som en flaskehals, eller måttet vente på ytelsesrelaterte problemer med telefonen. Et par ganger har jeg ventet på bugs, men de har også vært tydelige som nettopp det.

Så lenge du velger versjonen med 6 gigabyte RAM og 128 gigabyte lagring, bør du altså være greit innenfor på ytelse - enten det er til vanlig bruk eller til de fleste vanlige spill. Er du på jakt etter noe til å spille de aller mest krevende spillene på bør du uansett ta en titt opp til de rimeligste toppmodellene, som ligger rundt 7–8 tusenlapper, for å få litt mer takhøyde for de neste par årene.

Merk at OnePlus yter noe bedre. Den har en litt raskere versjon av samme prosessor som Moto har.

Baksiden i plast har holdt seg ganske bra i testperioden, men av erfaring vet vi at slike

Til slutt

Verden hadde vært et bra sted å hete Moto G 5G Plus på, dersom navnet ikke var i lengste laget – og viktigst; dersom OnePlus Nord ikke fantes. For det går et lite vannskille her, og det som var et godt kompromiss før Nord er kun et middelmådig et i dag.

Det du får med Moto G 5G Plus er Norges rimeligste 5G-mobil. Den har en ålreit, men ikke spektakulær, skjerm. Den har et ålreit, men ikke gnistrende kamera. Ytelsen er fin til vanlig bruk, men med en programvare som sikkert kunne fått enda litt mer polish før telefonen ble sendt til markedet.

Det er også et stort usikkerhetsmoment ved å levere «samme» telefon, med to ulike RAM-mengder, der minste mengde er det vi etter hvert betrakter som i knappeste laget. Det betyr at ytelsen kan være langt mer anstrengt i utgaven til 4.000 kroner enn i den til 4.500. Hvis du i større grad vil være sikret god ytelse går du for versjonen med 128 gigabyte lagring og 6 gigabyte RAM. Vær obs på at OnePlus Nord i Norge leveres med 8 eller 12 gigabyte RAM, begge deler solid på oppsiden av hva som er nødvendig for god ytelse.

Så bør du kjøpe Moto G 5G Plus? Tja – noe bedre batteritid enn Nord, og hodetelefonkontakt, kan i seg selv være grunn nok til at enkelte velger den.

Men spør du meg hva jeg ville valgt? Er det nesten litt vanskelig å se at det finnes noe annet enn Nord i akkurat denne prisklassen. Og Moto G 5G Plus rokker ikke ved den oppfatningen, selv om det er en veldig ålreit telefon.

Motorola Moto G Plus 5G 64GB
8
Meget bra

Motorola Moto G Plus 5G 64GB

sitatDen rimeligste veien til 5G i en helt ålreit telefon

Fordeler

 • +
  Rask og behagelig skjerm (90 hertz)
 • +
  Greit hovedkamera
 • +
  Smal og forholdsvis kompakt å holde
 • +
  Opp til to dagers batteritid
 • +
  Deksel følger med
 • +
  Fin ytelse
 • +
  Hodetelefonkontakt

Ting å tenke på

 • Skjermen fremstår som litt blass
 • Bakside i plast
 • Beskjeden lagring i billigste versjon
 • Noe støy i kamerabilder selv i godt lys
 • Enkelte bugs
Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB
Rimelig og rask

Huawei Nova 5T (6GB RAM) 128GB

fra 3030:-

Masse spillytelse for en rimelig penge? Da er det Nova 5T som gjelder. Den har fjorårets topprosessor fra Huawei bygget inn, og det betyr at den kan trekke nær sagt hva det skal være. For eksempel har Fortnite tradisjonelt vært en tittel som kjører dårlig på Android-telefoner flest, men upåklagelig på Huaweier. Det handler antakeligvis om tilpasning - fremfor faktisk ytelse - men det er likevel en fordel for deg som spiller. Ellers har telefonen Huaweis nattfotofunksjoner, som gjør at bildekvaliteten også blir god. Kjappe og smidige menyer og god batteritid hører også med i Huaweis arsenal. Denne telefonen ble lansert før handelsrestriksjonene, så her får du Google Play-butikken til å laste ned apper fra.

OnePlus Nord 128GB
Budsjettkongen

OnePlus Nord 128GB

fra 2890:-

I denne prisklassen kan du antakeligvis ganske trygt ta på deg skylappene og anta at lite annet enn OnePlus Nord eksisterer. Den er et fyrverkeri av et "kompromiss", der OnePlus ser ut til å ha valgt det nest beste omtrent rund baut, og på den måten laget en balansert og god telefon, som aldri stopper og som kan kjøre selv de tyngste apper uten å svette noe særlig. Flott skjerm, gode kamera, god batteritid og rask lading hører til i pakka. God fingerleser i skjermen eller rask ansiktslås tar seg av biffen hver gang du tar den opp av lomma, og hvis du trenger det kan du få ekstreme hastigheter på 5G. Glass både foran og bak gjør den ekstra slitesterk, og selv om den ikke har IP-sertifisering skal den tåle å utsettes for vær og vind - OnePlus sier de tester alle telefoner mot vannsprut i noen sekunder, og gummien rundt SIM-luken avslører at her er det en pakning eller to bygget inn.

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52
En litt annerledes vri

Sony Xperia 10 II Dual XQ-AU52

fra 1997:-

Hos Sony får du også en ultrabred variant, som betyr at mobilen er lang og smal. Men i Xperia 10 II får du en AMOLED-skjerm med svært god bildekvalitet. Du får imidlertid ikke en like rask skjerm - her må du leve med 60 hertz, og det er synlig når du skroller eller når filmer panorerer. Like fullt har vi med en forholdsvis stilren og velbygget telefon å gjøre, der ytelsen som regel alltid er fin så lenge du bruker vanlige apper. Telefonen tar også rimelig gode bilder for sin prisklasse. Sonys rimelige modell har imidlertid ikke 5G.

annonse