Tek.no

Test

Shuttle Zen XPC

24 Mar 2004 15:15

Innledning

Det skulle være unødvendig med en nærmere introduksjon av Shuttle. Det Taiwan-baserte selskapet har over de siste par årene etablert seg som den klart ledende produsenten av mini-barebone-kabinetter på verdensbasis. I midten av januar lanserte Shuttle en ny modell i XPC-familien sin, Zen XPC. Vi har sett nærmere på nykommeren.

Med Zen XPC, eller "ST62K" som modellbetegnelsen er, introduserer Shuttle et nytt kabinett - såkalt "K-kabinett" (derav K i slutten av modellnavnet). K-kabinettet er fjerde generasjon design fra Shuttle, og er rundt regnet 20% mindre enn tidligere XPC-modeller fra selskapet. Denne krympingen er mulig takket være at strømforsyningen er tatt ut av selve kabinettet, og legges ved som en ekstern boks, akkurat slik vi kjenner det fra f.eks. bærbare PC-er.

Silent X er en Shuttle-utviklet "teknologi" som introduseres med Zen XPC. I dette begrepet ligger en rekke tiltak som skal senke støynivået. Først og fremst den eksterne, vifteløse strømforsyningen, men også tiltak som en mer gjennomtenkt termisk løsning, inkludert kjøling av prosessor og kabinett er en del av Silent X-begrepet. Hvordan det virker i praksis gjenstår å se.

Har Shuttle gjort det helt geniale med Zen XPC? Er dette et langt skritt nærmere den perfekte mini-PC? Vi forsøker å komme til bunns i boksen.

Takk til Shuttle som leverte Zen XPC til test.

Les også