Tek.no

Test ZyXEL PLA4201 og PLA5205

Denne gir deg Internett på en ekstra smart måte

Med HomePlug får du nett i absolutt hele huset.

Rolf B. Wegner, Hardware.no
15 Aug 2013 17:30

HomePlug

Det er ikke alltid det trådløse nettverket rekker frem dit man vil, og andre ganger kan det være at man bare vil forlenge det kablede nettverket uten å gjøre store inngrep i veggene. I slike tilfeller kan en såkalt HomePlug-løsning være veien å gå.

Vi har kikket nærmer på to slike løsninger, begge fra ZyXEL, under de kryptiske navnene PLA4201 og PLA5205. Hovedforskjellen mellom de to er oppgitt båndbredde, som er på henholdsvis 500 og 600 Mbit/s, og den fysiske størrelsen.

Bruker strømnettet ditt

HomePlug er en serie med standarder, der to eller flere bokser snakker sammen via strømnettet ditt. Dette er ikke en teknologi eller merkevare som er unik for ZyXEL. Det finnes nemlig en rekke produsenter som produserer etter HomePlug-konseptet.

Hver boks har en nettverkskontakt, og ved å stikke to slike bokser i hver sin stikkontakt har du opprettet en bro mellom dem. Det innebærer at du kan forlenge nettverket ditt så langt du vil, så lenge det er en strømkabel som går mellom stikkontaktene dine på en eller annen måte.

Siden HomePlug benytter det eksisterende strømnettet er det ikke behov for å bore i vegger eller tak, ei heller noen grunn til å rive ned gipsplatene for å legge K-rør på baksiden. Det er rett og slett skremmende enkelt, og relativt rimelig.

Det eneste man gjerne trenger å gjøre er å pare enhetene, hvilket noe du gjør ved å trykke på en knapp på hver av dem.

Ren design

PLA4201 til venstre og og PLA5205 høyre.

ZyXEL boksene kommer med en ganske så ren og lekker design. Utsiden er preget av blank, hvit plast, samt de tradisjonelle buene som vi finner igjen på så mange ZyXEL-produkter.

På produktenes forsider finner vi i tillegg tre statuslys, for nettkvalitet, -aktivitet og strøm.

PLA4201 er vesentlig mindre enn PLA5205, den er faktisk både kortere, smalere og tynnere. Begge produktene vil synes i stikkontakten din, men med et såpass anonymt utseende har vi en stor tro på at du ikke vil legge merke til dem på sikt.

Store forskjeller på innsiden

Boksene ser kliss like ut fra utsiden, selv om det som nevnt er en viss forskjell i størrelsen. På innsiden, og på spesifikasjonslisten er det dog større forskjeller.

Hovedforskjellen ligger i at minstemann følger den eldre standarden HomePlug AV, mens storebror følger den nye standarden AV2. I utgangspunktet er AV begrenset til 200 Mbit/s, men takket være en utvidelse av standarden finnes det enheter, som PLA4201, der ytelsen er jekket opp til 500 Mbit/s.

AV2 gir andre muligheter, og den største enheten lover oss ytterligere 100 Mbit/s, altså totalt 600 Mbit/s.

Begge boksene har en oppgitt total rekkevidde på 300 meter over strømnettet, men hvordan ytelsen er i slike ytterpunkter sies det ikke noe om.

Effektforbruket er oppgitt til maksimalt 4 W for PLA4201, og 4,5 W for PLA5205. I strømsparemodus er begge oppgitt til maksimalt 0,5 W. Husk at dette gjelder for hver enkelt enhet. Om du har minimumsantallet på to enheter i huset, må du doble effektforbruket.

Som en del av standarden kommer begge boksene med 128-bits AES-kryptering.

Heng med over på neste side, så ser vi på oppkoblingen og ytelsen »

Les også