Artikkel

Så raskt VPN kan de gi deg

Vi har målt hastigheten på fire populære anonymiseringsverktøy.

Introduksjon

Hånd i hånd med overvåkningsskandaler, innføring av pålegg om datalagring og lover som lar private drive overvåkning, vokser det frem stadig flere, bedre og mer populære tjenester for å holde seg anonym på Internett – og aller mest populært er nok VPN.

Dette er en lettvint teknologi som lar deg kjøre all din trafikk på Internett gjennom en virtuell tunnel – i form av en server som står et helt annet sted enn der du bor – og som gjør at fremmede med skumle hensikter ikke vil kunne spore din kommunikasjon tilbake til deg.

Å gjøre seg anonym på nettet på denne måten er selvsagt helt lovlig. Det er også mange eksempler på når slikt kan være nødvendig. Kanskje du sitter i en betrodd stilling, og vil tipse om at firmaet du jobber i gjør noe ulovlig. Kanskje du er bekymret for nabogutten, og vil sende en bekymringsmelding om det.

I slike situasjoner kan du risikere å miste jobben eller nabofreden hvis det blir oppdaget hva du har gjort. Da er det greit å sikre at du ikke kan spores opp, og i denne artikkelen skal vi hjelpe deg velge blant noen populære leverandører.

Du kan lese mer om hvordan og hvorfor du kan ønske deg anonymitet på nettet i vår store guide til å skjule identiteten din »

Mye å velge blant

I dag finnes det så mange VPN-tilbydere at det er lett å gå seg litt vill i jungelen. Vi har tidligere valgt ut et knippe av disse som lover at de skal holde deg anonym, men man vil jo gjerne ha god hastighet mens man surfer, ser film og kommuniserer på nettet.

Vi har derfor plukket et lite utvalg av VPN-tilbydere fra vår tidligere liste over aktuelle kandidater, i tillegg til en annen leverandør som flere av våre forumbrukere har skrytt av. Deretter har vi installert disse leverandørenes verktøy, og sett på hvor lett det er å ta i bruk.

Til slutt har vi kjørt flere hastighetstester av ulik art mot flere forskjellige servere fra hver leverandør, for å se hvordan de egentlig duger.

Dette er kandidatene

Mullvad

Mullvad gir deg en unik kunde-ID som du finner øverst i klientprogrammet, som er det du bruker når du skal betale.

Mullvad er en svensk VPN-tilbyder med flere servere i Sverige, Nederland, Tyskland og USA. De garanterer anonymiteten din, og sier de ikke oppbevarer noen logger i det hele tatt. Derfor er det ifølge selskapet selv ingen måter det går an å bryte anonymiteten din.

Mullvad er svært lettvint å ta i bruk. Aller først må du laste ned klientprogrammet deres, som vil generere en unik bruker-ID for deg.

En litt spesiell ting med Mullvad er at allerede når du har installert og startet programmet blir Internett-trafikken din sendt gjennom en VPN-server, ettersom du får en gratis prøveperiode.

Hvis du vil bli en betalende kunde – og ikke miste VPN-tilgangen etter en uke – må du notere deg bruker-ID-nummeret øverst i vinduet, og på Mullvads nettsider angi dette som nummeret du vil kjøpe mer VPN-tid til.

TorGuard

Når TorGuard er installert trenger du bare velge en server fra nedtrekkslisten, skrive inn brukernavn og passord, og koble til – så er du i gang.

TorGuard har sitt hovedkvarter på øynasjonen Sant Kitts og Nevis, og tilbyr en hel hurv med serveralternativer i 13 forskjellige land. Dette selskapet hevder også at de ikke logger en eneste IP-adresse eller tidsangivelse.

Å ta TorGuard i bruk er også svært enkelt. Etter en kort registreringsprosess er alt du trenger å gjøre å laste ned klientprogrammet deres fra nettsidene. Når dette er ferdig installert starter du TorGuard-klienten, velger hvilken av deres servere du har lyst til å koble deg til, og skriver inn brukernavn og passord.

Når du så trykker på «Connect» kobles du til en VPN-server ett eller annet sted i verden, og er rimelig godt skjult fra omgivelsene.

Private Internet Access

Private Internet Access har kanskje det aller enkleste oppsettet.

Private Internet Access er basert i USA, og opererer med 496 servere i ni forskjellige land. Selskapet sier de ikke fører VPN-logger av noe slag, og at det ikke vil være mulig å koble en IP-adresse på Internett til en av deres brukere.

Her må du også registrere en konto, og deretter laste ned et klientprogram. Installasjonsprosessen til dette ser litt arkaisk ut, men får jobben gjort – og når det er ferdig spretter det opp et vindu hvor du fyller ut brukernavn og passord, og velger hvor du vil koble deg til.

Når du så trykker på «Save» er du på nett gjennom en VPN, og trenger ikke tenke mer på det. Vil du koble fra eller bytte server kan du høyreklikke på et lite ikon i ved siden av PC-klokken for å få opp disse valgene.

Astrill

Astrill holder til på Seychellene, og tilbyr servere i både Nord-Amerika, Europa og Asia. Dette selskapet har blitt nevnt av flere av våre forumbrukere som et godt alternativ, og vi ønsker å inkludere dem i vår hastighetstest – selv om vi er noe skeptiske til å benytte dette selskapet for anonymiseringsformål.

Astrill har mange funksjoner gjemt litt rundt omkring i programmet sitt.

Astrill krever nemlig at du oppgir både navn, adresse og telefonnummer for at du skal få registrere deg som bruker, og du må bruke en kode tilsendt per tekstmelding for å bekrefte din identitet. Det er dessuten ikke mulig å betale for mindre enn tre måneders tilgang av gangen, og installasjonsprosessen er den mest tungvindte vi har sett.

Etter å ha lastet ned installasjonsprogrammet kreves det at du lukker alle nettleservinduer, og du bes starte maskinen på nytt når installasjonen er ferdig. Når du har fått programmet på plass er det imidlertid ganske grei skuring – du skriver inn din e-post-adresse og passordet du har blitt tilsendt, og så er det bare å velge server og tilkoblingsmåte.

Slik tester vi

Speedtest.net er en god og stabil tjeneste, som leverer ganske konsekvente resultater over tid. Denne tjenesten finner en testserver som fysisk befinner seg ganske nær stedet hvor den tror vi kommer fra, og måler både ping, opplasting- og nedlastingshastighet.

Denne tjenesten vil altså måle hastigheten som leveres dersom vi skal kommunisere med noen som befinner seg i nærheten av den serveren den enkelte VPN-tilbyder har i samme område.

I tillegg tester vi nedlastingshastighet her i Oslo, hvor vi sitter, ved hjelp av Teknofil sin bredbåndstest. Da får vi et tall på hvor lang tid det tar for dataene å ta en rundtur fra Oslo, til VPN-serveren, og tilbake til oss igjen.

Bla om til neste side for å se på resultatene »