Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Eizo Foris FS2331

Introduksjon

Eizo er en etablert ringrev på markedet. De var virkelig kjent på den tiden da CRT-skjermer var det som virkelig gjaldt, og de kom seg godt over på LCD-teknologien. De er kjent for å ofte tilbringe kvalitet til markedet. Foris-serien er intet unntak, men kjenner du egentlig til den?

Eizos Foris-produkter er så godt som ikke-eksisterende her i Norge. De er omtrent forbeholdt Japan, noe som er litt synd. Én modell har truffet det norske markedet, FX2431, en skjerm vi satt veldig stor pris på. Dette var en 24"-skjerm til 7000 kroner, noe vi ser er i overkant mye for de fleste, selv om kvaliteten er meget høy. I dag skal vi ta en titt på noe litt mer økonomisk tilpasset.

Den andre Foris-modellen som slippes her til lands heter FS2331. Dette er en 23", og i likhet med storebroren benytter den det noe sjeldne VA-panelet. Prisen ligger på rundt 3600 kroner, noe som er omtrent halvparten av storebroren. Følg med videre!

Takk til Eizo som sendte produktet til test

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 23"
 • Oppgitt responstid: 7 ms
 • Kontrast statisk: 3000:1
 • Kontrast dynamisk: 10000:1
 • Lysstyrke: 300 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • Format: 16:9
 • Tilkoblinger: DVI, HDMIx2
 • Garanti: 5 år
 • Funksjoner: Høytalere, 2x0,5 W
 • Fysiske funksjoner: Tilt
 • Panel: VA
 • Vekt: 6,9 kg
 • Dimensjoner: 549 × 403 × 212 mm

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår LCD-guide.

Eizo har som regel holdt seg til sideforholdet 16:10, men denne gangen går de for 16:9. Spredd utover sine 23" sitter du da med full HD-oppløsning. Skjermpanelet er på ingen måte glossy, det er matt og behagelig. Dette gjør ikke bare bildet reelt, men det gjør også skjermen motstandsdyktig mot direkte sollys.

De to Foris-modellene som er til salgs her i Norge, inkludert dagen testkandidat, benytter det litt ukjente VA-panelet. Det er på ingen måte utbredt her til lands, men det er en god paneltype. Generelt sett har de en noe treg responstid, men skal gjør en meget god jobb når det kommer til fargene. Vi ser nærmere på akkurat dette senere i testen.

Skjermen er matt sort hele veien, men du kan sette ditt eget lille preg på selve forsiden. Medfølgende i pakken ligger det tre tynne fargestriper, rød, blå og sølv. Disse kan du feste nederst på skjermen for å bryte opp designet litt, om du selv ønsker.

Videre skal det nevnes at skjermen står på en meget solid og bred fot. Den står støtt på bordet, langt stødigere enn hva en rekke andre skjermer vi tidligere har testet gjør. Videre kommer tykkelsen på rammene, som slettes ikke er ille på tre av sidene. Den er derfor godt egnet for oppsett sammen med flere brødre, så lenge du ikke skal bygge i høyden.

Tilkoblinger

Med full HD-oppløsning forventer man at skjermen leveres med en HDMI-kontakt. Eizo har faktisk klemt inn to slike kontakter, noe vi så absolutt liker. Videre finner vi både DVI- og VGA-kontakter, så du er godt dekket. Foris FS2331 kan riktig nok ikke måle seg med storebroren på akkurat denne kanten, men det gjør oss ingenting.

Innstillingsmuligheter

Selve skjermen kommer med meget få knapper. På en annen side gjør disse trolig akkurat det du vil ha mest bruk for. Her slår du på og av skjermen, regulerer volumet, og velger bildekilde. De øvrige knappene, slik som tilgang og regulering av hovedmenyen, skjer via en liten fjernkontroller.

Når vi først beveger oss inn i menyen blir vi møtt av en rekke fine innstillinger, bildet over viser noen av disse. En egen regulering av sortnivået er noe vi sjeldendt ser. Hue og saturation er også på plass, sammen med individuell fargekontroll og temperatur. Slettes ikke ille.

Fysiske innstillinger

Skjermen står, som nevnt lenger opp på siden, allerede på en stabil og solid fot. Først av alt vil vi nevne at de fysiske bevegelsene du faktisk kan gjøre med skjermen, skjer i faste steg. Setter du skjermhodet til en spesifikk stilling, holder den seg der i lang tid. På en annen side er det på ingen måte mange innstillinger du har, egentlig kan skjermhodet bare tiltes. Du kan naturlig nok også snurre litt på hele skjermen, men det er ingen dedikert funksjon. Hvorfor en skjerm som dette ikke har høydejustering kan vi ikke skjønne, for det ser vi definitivt på som nødvendig.

Tilbehør

Med HDMI-kabler ansett som luksusvarer over hele markedet, overrasker det oss ikke at dette ikke følger med i produktesken. Alt annet ligger derimot vedlagt, inkludert fjernkontrolleren og en mini-jack-kabel.

 • Manual
 • CD
 • Strømkabel
 • Lydkabel
 • DVI-kabel
 • Fjernkontroll

Bildekvalitet

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint-presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett den nyeste James Bond-filmen, Quantum of Solace, samt snowboardfilmen Double Decade. Dette gir oss muligheten til å teste et relevant fargespekter i mange former.

Skjermen er også testet i Half-Life 2, Call of Duty 4 og Guitar Hero III. I sistnevnte setter vi innstillingene til hyperspeed. I tillegg leker vi oss titt og ofte i flash-spillet Bubble Trouble. Disse fem spillene klarer som regel å lure frem etterslep og andre rariteter på testskjermen

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Klar og fin, men noe ujevn.
 • Svart: Dyp og matt
 • Rødt: Sprakende og klar
 • Grønt: Sprakende og klar
 • Blått: Sprakende og klar

Av en eller annen grunn var lysstyrken på vår testmodell satt til et minimum da vi mottok den. Etter å ha justert denne opp til et mer riktig nivå var vi med en gang svært tilfreds med bildet. Fargetonene virket riktige, men som alltid lar vi en digital kalibreringsenhet ta seg av den siste finjusteringen.

Istock/michele Galli

Det viste seg at vi traff ganske så nøyaktig med vår regulering av lysstyrken, for kaliberingsenheten gjorde bare minimale endringer. Foruten lysstyrken, noe man enkelt kan regulere selv, var skjermen så godt som riktig innstilt allerede fra fabrikken.

Fargespillet vi da opplever kan enkelt betegnes som meget godt. Den matte overflaten skaper et behagelig og rolig bilde, men kontrastene er fortsatt meget skarpe og gode.

Fargene er vi meget fornøyd med, og da spesielt hvordan sortnivået oppfører seg sammen med enkeltfarger. Men, når vi dekker hele skjermen med en ren hvitfarge, ser vi at denne er noe ujevn. Av en eller annen grunn opplever vi den som noe sterkere på venstre side enn hva den er på høyre side av skjermen. Vi legger ikke stort mer merke til dette, eller opplever det som et problem, noen andre steder enn når hele bildet er dekket av hvite toner. Men, når den er dekket, er det ganske så fremtredende.

Eizo oppgir at skjermen skal ha en innsynsvinkel på kvasse 178˚, en verdi som vi rent spesifikasjonsmessig liker. I praksis holdes dette løftet slik vi både ser og måler det, og fargene vrenges ikke nevneverdig mye.

Film

Med 16:9 som format, og full HD-oppløsning sammen med HDMI-tilkoblingene er det klart at Eizo ønsker å sette et lite fokus på filmbruk. En skjerm på 23" er på ingen måte det mange vil benytte til felles filmtitting, men for enkelt bruk alene er det ofte kjekt, spesielt på små hybler.

Med tanke på bildekvalitet har vi ikke så mye mer å si her enn hva vi allerede har omtalt som generell bildekvalitet. Det meste er opp til filmskaperne, skjermen gjør uten tvil sin del av jobben. Det gode sortnivået hjelper definitivt til, og jevn bakrunnsbelysning setter ingen demper for filmtitting i mørke omgivelser.

Spill

Under aktiv spilling kommer virkelig samtlige av skjermens egenskaper tydelig frem. En matt overflate er generelt sett godt egnet under spilling, og sammen med et dypt sortnivå liker vi virkelig det vi ser. Alt henger virkelig på greip med tanke på bildekvalitet, men vi merker oss VA-panelets store ankerpunkt – responstiden.

Eizo legger på ingen måte skjul på dette, 7 ms er en god del mer enn normalen på 5 ms. Dette er som oftest ikke til et spesielt stor hinder slik vi opplever det, men vi merker oss at det er mer etterslep på skjermen enn hva vi tidligere har opplevd. På en annen side føler vi nesten at den gode bildekvaliteten veier opp for dette.

Konklusjon

Eizo imponerte uten tvil da de lanserte den første Foris-skjermen her til lands, en 24" vi ble svært fornøyd med. Når vi da mottok den bare litt mindre, men langt billigere, 23" i samme serie hadde vi forventninger. Foris FS2331 har virkelig en storebror å se opp til, men den er og forblir litt mindre.

23" vi i dag har sett på er bare en liten tomme mindre enn storebroren, men prisen er halvert. Det er foreløpig ikke mange nettbutikker her til lands som har skjermen på lager, men listeprisen er satt til rundt 3600 kroner. Foris-skjermer i mellom kan vi med en gang si at dette er et valg som gir deg mye for pengene, men Eizo har ikke bare seg selv å konkurrere med.

Bildekvaliteten vi opplever er uten tvil i toppsjiktet, den matte overflaten hjelper alene mye. Fargene i seg selv er sterke og markeres tydelig, noe som videre fører til sterke og klare overganger. Sortnivået liker vi spesielt godt, hjulpet av en jevn bakgrunnsbelysning. Selv om hvittonene også oppleves som meget gode, bemerker vi oss at den kan være litt ujevn når hele skjermen dekkes av en ren hvittone.

I forhold til spilling likte vi denne skjermen meget godt. Samspillet mellom farger, sortnivå og klarhet i bildet ga virkelig en god opplevelse. Samtidig bemerket vi oss VA-panelets svakhet, responstiden. Vi merker at skjermen har litt etterslep, men vi henger oss ikke så alt for mye opp i dette under bruk.

Skjermen kommer med flere gode tilkoblinger, én ekstra HDMI-kontakt alene er langt mer enn hva de fleste andre skjermer i denne størrelsen kan skilte med. Videre har skjermen et meget godt menysystem, støttet opp av en søt liten fjernkontroll. Skjermen står også meget solid på skrivepulten, men vi liker ikke at selve foten er så funksjonsløs. Den kan ikke gjøre stort mer enn å tilte skjermhodet. Når skjermen allerede er så kvalitetsspekket som den er, er det litt synd at den mangler høydejustering.

FS2331 har et par mangler som vi på ingen måte ønsker å legge skjul på. Hvittonene oppfører seg enkelte steder litt rart, vi savner høydejustering og VA-panelet gir litt etterslep. Med en pris på 3600-3800 kroner plasserer den seg i den øverste delen av mellomsjiktet. Vi vil anbefale den til så godt som alle bruksområder, for bildekvaliteten, tilkoblingsmulighetene og menysystemet alene gjør dette til et godt produkt i sin klasse. Men, er du en spiller som er spesielt opptatt at etterslep, bør du passe litt på.

+ Knakende god bildekvalitet
+ Godt sortnivå
+ Matt overflate
+ Godt med tilkoblinger
+ Funksjonelt menysystem

- Noe etterslep
- Mangler høydejustering
- Noe ujevn hvittone

Les også
Foris FS2333 retter seg mot spillere
Les også
To nye strømsparende skjermer fra Eizo
Les også
En skjerm helt uten kabler?
Les også
Philips Brilliance 225PL2
Les også
Dell U2711
Les også
Dell 2209WA
Les også
Eizo Foris FX2431
annonse