Til hovedinnhold

Eizo Foris FX2431

Introduksjon

Eizo er kjent for de fleste, skjermprodusenten markerte seg sterkt den gangen CRT-skjermen dominerte markedet. Med LCD-teknologien i vekst var de ikke sene, og også her har de virkelig vist hva de er gode for.

De som kjenner Eizo, kjenner også Flexscan-serien. Foris derimot, er så godt som ukjent i dette landet. Det er ikke rart, for frem til nylig har disse skjermen vært solgt ene og alene i Japan. Nå har serien derimot blitt sluppet ut over hele verden, og FX2431 er den er den første nordmenn får ta på.

Foris-serien skal inneholde noen av de kvasseste skjermene Eizo tilbyr. FX2431 er en 24" er tilpasset spesielt for alle bruksområder, uansett hvor rart det høres ut. Formatet er 16:10, noe mange forbrukere mener er bedre til bruk på datamaskiner fremfor 16:9. Tilkoblinger er det latterlig mange av, vi tar en dypere kikk!

Takk til Eizo som sendte produktet til test.

Spesifikasjoner

 • Størrelse: 24"
 • Oppgitt responstid: 6 ms
 • Kontrast dynamisk: 2000:1
 • Lysstyrke: 360 cd/m2
 • Oppgitt synsvinkel: 178˚ horisontalt og 178˚ vertikalt
 • Oppløsning: 1920 x 1200
 • Format: 16:10
 • Tilkoblinger: D-Sub, DVI-D, HDMI x 2, Komponent, Kompositt, S-video, mini-jack, USB
 • Garanti: 5 års, 30.000 timer
 • Funksjoner: Høytalere, 2 x 2 W
 • Fysiske funksjoner: Tilt, rotasjon, høyde
 • Panel: VA
 • Vekt: 10,5 kg
 • Dimensjoner: 566 x 480 x 230

Gjør alle begrepene deg forvirret? Ta en titt i vår LCD-guide.

Den siste tiden har vi sett på flere skjermer i formatet 16:9. Hver gang vi tester noen slike, kommer diskusjonene på rekke og rad i forumet om hvorvidt dette egner seg for bruk på datamaskiner. Sist etter vi hadde testet Samsung SyncMaster 2494HS. En ting er sikkert, og det er at du med 1200 piksler i høyden får mer ut av bildet ditt. Det er rett og slett plass til mer, selv om de sorte stripene i mange filmer blir større.

Skjermen vi i dag ser på er lakkert sort hele veien. Det er snakk om den matte typen, og vi legger merke til at produsentlogoen nå har mistet sine fine farger. Hele skjermen virker definitivt massiv, fra den minste til den største delen.

Skjermen veier en god del, over 10 kilo. Da er det godt at den står på en bunnsolid fot, og holdes oppe av en solid arm. Det hele sitter meget stabilt på pulten din i alle vinkler, og ingen ledd er spesielt slarkete.

Skjermens bunnramme er ikke noe annet enn tykk, men det gjør ingenting. Høyttalere, knapper og en tilkobling er plassert her. Sidekantene og toppkantene er 21 mm brede, og hjørnene er skarpe. Det er ingenting som hindrer deg i å plassere to slike skjermer side om side, selv om overgangen blir litt bred.

Tilkoblinger

Her snakker vi virkelig tilkoblingenes mekka. Det er rett og slett vilt hvor mye Eizo har trøkket på plass. To HDMI-tilkoblinger er på plass, sammen med DVI og D-Sub. I tillegg finner vi både kompositt, komponent og S-Video for å nevne noe. Muligheten for å koble til portable enheter, slik som Playstation Portable er også tilstede. Det doble oppsettet med USB-tilkoblinger tillater at du kan ha ett sett med mus og tastatur, som kan kobles til to maskiner – i likhet med hva du kan gjøre med skjermbildet.

Innstillingsmuligheter

Midt på skjermens fremside ligger alle funksjonsknappene. Det er snakk om små trykknapper med liten vandring. Pilene er selvforklarende, men der er ikke de andre knappene. "Select" er hurtigknappen for regulering av volumet og datakilde. "Enter" gir deg tilgang til menyen, og lar deg navigere innover i den.

Skjermen har mer enn normalt med innstillingsmuligheter. Mulighetene for regulering av hue, gain, gamma og temperatur er på plass. Det eneste vi savner er individuell kontroll over hver enkelt av RGB-fargene. Menyen er oversiktlig og fin, det er mye luft tilstede. Det som derimot mangler er forklaringsikoner, men dette gjør ikke stort.

Fysiske innstillinger

FX2431 kan justeres i høyden, den kan tiltes og den kan vris. Den eneste funksjonen som dermed mangler er pivot. Vi savner denne funksjonen litt, men helt krise er det ikke. Reguleringen av de fysiske innstillingene som er tilstede, skjer i meget solide steg. Skjermhodet holder seg akkurat der du plasserer det.

Tilbehør

I den ganske så store produktesken, finner vi ingen unik mengde tilbehør. De enkleste bildekablene er på plass, men vi savner HDMI. Et par skruer følger med, som trolig skal benyttes hvis du vil bytte ut foten med noe annet. Flott er det at skjermen kommer med en egen fjernkontroller.

 • Manual
 • CD
 • Fjernkontroller
 • Strømkabel
 • USB-kabel
 • D-Sub-kabel
 • DVI-kabel
 • Skruer

Bilde, film og spill

Spyder 3 Elite fra Datacolor er nå en av våre mange testbenker. Denne enheten optimaliserer skjermens farger, og lar deg i se før- og etterbilder med de nye og gamle innstillingene. Dette gjør at vi kan se hvor godt skjermen er kalibrert fra fabrikken, og da eventuelt hva som bør justeres. Dette gjør at bildet vi senere bedømmer, er det beste bildet som kan oppnås.

Vi har kjørt en Powerpoint presentasjon i full størrelse som består av mange gode testbilder. Vi har også sett den nyeste James Bond-filmen, Quantum og Solace, Max Manus samt snowboardfilmen Double Decade. Dette gir oss muligheten til å teste et relevant fargespekter i mange former.

Bilde

De individuelle fargene etter kalibrering:

 • Hvitt: Meget ren
 • Svart: Meget god, dyp
 • Rødt: Knallgod
 • Grønt: Knallgod
 • Blått: Knallgod

Det første som slår oss når skjermen kobles til testmaskinen vår, er at bilde er knallgodt. Dette er riktig nok totalt ubegrunnet, men senere skal vi finne ut at førsteinntrykket vårt hadde noe i seg. Uansett, Eizo har kalibrert skjermen godt fra fabrikken, og den integrerte lyssensoren regulerer bildet i forhold til rommet du er i. Spesielt overrasket er vi over hvor godt en ren hvitfarge holder seg, selv ved høy innsynsvinkel.

Istock/michele Galli

Etter kalibreringen ser vi at skjermen har blitt litt mindre lyssvak, noe som egentlig er bra. Fargene vi videre oppleverer er ikke noe annet enn knallgode. Faremettingen er meget god, kontrastene er rett og slett herlig og bildet er sylskarpt.

Bakgrunnsbelysningen er jevnt fordelt over hele flaten. Litt gjennomskinn er det å spore ved langsidene, men dette er minimalt. Ikke overraskende er skjermen også meget god på hudtoner. Det hele balanseres meget godt og ser både pent og naturlig ut.

Eizo oppgir at skjermen skal ha en relativt kvass innsynsvinkel på nesten 180 grader. Dette klarer skjermen, med sitt VA-panel, uten problemer. Om ikke noe annet så er faktisk vinkelen større, så langt det fysisk lar seg gjøre..

Film

Det første som skjedde da den brølende løven kom opp i starten av James Bonds nyeste eventyr i Bluray-format, var et ukontrollert smil hos underskrevne. Når denne ukontrollerte reaksjonen slo til, var det for meg ingen tvil om at bildet jeg så var av ytterst skarp kaliber.

Meningene om bildet vi ser, omhandler mye av det vi så under sjekkingen av stillbilder. Fargene er feilløse, bildet blir knallsterkt og det hele gir rett og slett en god opplevelse. Åpne og hvite snølandskap gjengis helt korrekt.

Spill

Som alle andre bildetester i denne artikkelen, er vi også meget tilfreds med det vi opplever under spilling. Fargene henger med, uten noen punkter vi kan omtale som negativt. Spilling i skjermens størrelse og format var meget behagelig. Det gode sortnivået vi så da vi sjekket fargene hver for seg, gir god klang i spill med mørke scener, og gjennomskinnet av bakgrunnsbelysningen legger vi rett og slett ikke merke til.

Noen runder i Bubble Trouble ser vi litt større etterslep enn hva vi har opplevd på tidligere skjermer, men det er ikke snakk om rare greiene. Etter all trolighet er det få som vil merke dette. Eizo frister også med en teoretisk lavere inputlag, dette er noe vi vil begynne å sjekke nøye i nær fremtid.

Konklusjon

Når vi står ved veis ende, men nok en knallgod Eizo-skjerm ferdig testet, er det synd å måtte sende slikt i retur. Eizo har konstruert noe vi nesten vil kalle et mesterverk, det er leit at det hittil bare har vært kun japanerne som har fått benytte Foris-serien. Naturlig nok må du selge skjorta, egentlig alt du har av klær, for å få råd til denne herligheten.

Fargene vi ser, satt hver for seg, viser god styrke og metting. Spesielt overrasket blir vi over hvor ren hvittonene er. Selv om sort aldri er sort på en skjerm, er vi fornøyd med det Eizo leverer. Kontrastene er også meget skarpe, for en gangs skyld virker det som spesifikasjonene på dette området faktisk er reelle.

Til både film- og spillbruk er det ingenting som hindrer deg i å bruke denne skjermen. Responstiden er hakket lengre enn hva vi har sett på andre skjermer, men det er etter vår mening en ubetydelig forskjell. Litt flott er det også at du kan koble til portable spillenheter slik som Sony PSP. Eizo frister også med en teoretisk lavere inputlag, dette er noe vi vil måle i fremtiden.

Skjermen er tilkoblingenes mekka, så godt som alle former for videokabler kan kobles til. Skjermen leveres med en fjernkontroll, noe som gjør at du kan slappe av i sofaen og samtidig betjene enkelte funksjoner.

All denne herligheten kommer derimot ikke gratis, faktisk ganske så langt fra også. På Eizos hjemmesider ligger skjermen foreløpig ute til godt over 10000 kroner.

+ Knallgode farger
+ Rene hvittoner
+ Lite gjennomskinn av bakgrunnsbelysning
+ Enormt med tilkoblinger og muligheter
+ Bunnsolid konstruksjon

- Pris

annonse