TestPhilips 65OLED805

Mørk som natten og knallbra bildekvalitet

Men er ikke for deg som vil spille på TV-en.

Vi tester Philips OLED.

Philips er en av flere TV-produsenter som bruker OLED-paneler i sine toppmodeller, og akkurat som hos konkurrentene kommer panelet fra sør-koreanske LG. Men selv om panelene er tilnærmet like, byr de på ganske forskjellige bilder, fordi hvert selskap står for håndteringen av bildet selv. Dette er Philips svært gode til.

Blant annet overbeviste Philips 65OLED934 oss tidligere i år med en sterk kombinasjon av bilde- og lydkvalitet.

Nå har vi testet OLED805, en av flere nye OLED-modeller fra Philips. Denne har også to storebrødre i 855 og 865, som begge har mye til felles med modellen vi nå har testet. Hvor en av forskjellene er hvilken type fot skjermene kommer levert med.

Modellen vi har testet koster normalt rett under 30 000 kroner, men har i det siste kostet rett over 20 000 kroner på tilbud.

Philips 65OLED805
8
Meget bra

Philips 65OLED805

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Slank og stilren design
 • Krysse av
  Ambilight
 • Krysse av
  Meget god bildeprosessor
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  Støtter både HDR10/HDR10+ og Dolby Vision

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen HDMI 2.1-port
 • Bytt
  Relativt høy inputlag
Foten er noe av det som skiller seg ut på denne modellen.
Rammen er minimale på denne skjermen.

Ren design

Philips har laget en stilren og smekker TV med OLED805. Er du på jakt etter enklest mulig fremtoning i stuen er dette en TV det er verdt å merke seg.

Rammene er tynne og omsluttet av en avrundet metallist. Skjermen er meget tynn ut mot kantene, mens den blir en del større når du beveger deg inn mot midten av baksiden.

Grunnen er at her finner du alle tilkoblinger, styringselektronikk og Ambilight, og alt dette krever sin plass. I tillegg har skjermen tre synlige høyttalerelementer som peker bakover for å gi skjermen bedre lyd.

Føttene er meget enkle. Det er «kun» to pinner i metall som holder skjermen oppe. Likevel er disse robuste og laget av metall, for formet slik at de både ser og oppleves robuste.

Det følger med to ulike avstandsstykker fra disse føttene og opp til skjermen. Det gir deg valget mellom å la skjermen stå klistret mot TV-benken, eller om du vil ha litt rom slik at du får plass til en liten lydplanke under skjermen.

Philips kjører Android på sine TV-er

En del egne, smarte løsninger

Philips fortsetter å bruke Android-plattformen som grunnlag på TV-ene sine, men de har likevel lagt til noen egne vrier på for enkelte undermenyer. Og det er noe vi setter pris på.

Når du for eksempel sitter og ser på noe i en app, kan du enkelt trykke deg inn i innstillingene og gjøre endringer mens det du ser på vises i bakgrunnen. Og disse menyene er samtidig enkle og ryddige å finne frem i.

Fjernkontrollen er enkel og god å bruke.

Likevel er det fortsatt sånn at du må legge ned en app om du vil inn i hovedmenyen der du finner andre apper og innhold.

Det får brukervennligheten til å virke litt mer traust og tungrodd enn om du for eksempel bruker en TV fra Samsung eller LG. De er flinkere til å gjøre det hele mer sømløst uten at du opplever at ting stopper opp.

Noe Philips likevel er flinke til, er å lage en fjernkontroll med gode knapper. Her har mange noen å lære av responsen og følelsen du får av å trykke på knappene.

Les også
Nå er LGs rulle-TV i salg
Standard-modusen er alt annet enn korrekt.
Skal du velge en av modusene, hold deg til ISF-variantene.

Kunstig intelligens

En av nyhetene fra Philips i år er at de tar i bruk AI (artificial intelligence), eller kunstig intelligens på norsk, for å forbedre bildet fortløpende.

Funksjonen vurderer innholdet du ser på og gjøre små endringer etter hvert som den lar deg kjenne. Og som hos flere andre produsenter, som også har dette, fungerer funksjonen overraskende godt.

Men du får ikke nødvendigvis det aller mest korrekte bildet. Funksjonene virker å være litt glad i å overdrive farger og lys, men på langt nær så ille som om du heller velger andre moduser som Standard.

Om du først skal velge en modus for å få et så naturlig riktig bilde som mulig, vil vi anbefale deg å holde deg til en av de to ISF-modusene. Disse gir et bilde som er ganske riktig, men det er fortsatt noen forbedringer du kan gjøre.

Nedenfor finner du en bildekarusell med de innstillingene vi endte opp med etter å ha kalibrert skjermen.

Ferdig kalibrert får du god bildekvalitet.

Egner seg aller best til TV og film

Ferdig kalibrert får du meget god bildekvalitet med denne modellen fra Philips. Den står faktisk ikke mye tilbake for langt dyrere OLED-modeller vi har testet i år.

Sortnivået er naturligvis helt uslåelig, noe det alltid er når du velger en TV med OLED-panel. Men den takler likevel godt å vise detaljer i mørke partier, noe som ikke alltid har vært noen selvfølge.

Og Philips viser nok en gang at de har kontroll på farger. Presise farger, kombinert med et enestående sortnivå, er en herlig kombinasjon.

Les også
77 tommer med grom bildekvalitet
Kombinasjonen av god bildekvalitet og Ambilight kan gi mange timer med deilig TV-titting.

Samtidig har denne skjermen ganske godt med lysstyrke å by på når du skal se innhold med HDR. I et ti prosent vindu måler vi rett over 900 nits, og det må sies være godt innenfor og blant det beste vi har sett fra en OLED-TV.

Heller ikke gjenskinn er noe denne skjermen plages nevneverdig av. Philips har i flere år vært gode på nettopp dette, og denne modellen er altså intet unntak. Og for mange vil Ambilight-funksjonen være et kjærkomment tilskudd. Dette er en teknologi som Philips har vært alene om i flere år, og som med tiden har blitt meget velfungerende.

Det er med andre ord ikke mye å utsette generelt på bildekvaliteten til denne TV-en som du skal se vanlig TV eller film.

33,2 ms inputlag er ikke spesielt imponerende.

Ikke for deg som vil spille

Men denne skjermen har et par svakheter om du er en av mange som vil spille på TV-en. Den har for eksempel ikke en HDMI 2.1-port, som mange nok vil ha for å dra nytte av funksjoner som kommer med de nye spillkonsollene. Som for eksempel støtte for synkronisering og 4K-oppløsning med 120 bilder i sekundet.

Samtidig er ikke inputlagen i denne skjermen så god som hos mange andre konkurrenter.

Måler vi denne i Standard-modusen er den rundt 70 millisekunder. Og skifter vi til Spillmodusen reduseres det til 33,2 ms. Og det er et godt stykke unna å henge med de beste OLED-ene på markedet.

Her er det LG som er den beste vi har testet hittil, hvor blant annet CX6-serien til LG ligger rundt 13 ms. Noe som er ganske markant bedre enn hva tilfellet er for denne modellen fra Philips.

Disse elementene hjelper til å gå litt mer futt i lyden.

Habil lydkvalitet

Denne modellen fra Philips har som nevnt høyttalerelementer på baksiden. Og disse er med å bidrar til en bedre lydkvalitet enn man normalt vis får med en flatskjerm.

Skjermen er meget god til å gjengi stemmer, og har i tillegg litt krefter å gi i bunnen. Du får på ingen måte bakoversveis av mengden bass, men den er i alle fall tilstede. Noe den sjelden er på nyere TV-er.

Så lyden er mer en grei nok til at du fint kan se nyhetene og programmer uten å trenge ekstra hjelp. Men for å sikre filmkvelden, er likevel et ekstern lydanlegg å foretrekke.

Konklusjon

Philips gir deg et meget godt bilde med OLED805. Og den har en solid og god byggekvalitet som nok mange vil sette pris på. Men den henger ikke helt med på en del andre områder.

Stadig flere modeller leveres nå med HDMI 2.1-port (er), og det begynner å bli nødvendig om du vil få maksimal glede av de nye konsollene fra Microsoft og Sony. Samtidig er en nokså høy inputlag med å gjøre denne skjermen mindre interessant for mange gamere. Til denne prisen har du en del andre modellen å velge blant, som gjør denne jobben langt bedre.

Brukervennligheten er heller ikke helt på høyde med de aller beste. Android-plattformen er helt grei, og det samme vil vi si om Philips’ programtillegg, men det er likevel ikke helt på høyde med LG og Samsungs systemer.

Vil du ha en TV primært for å se serier og film, er dette slettes ikke noe dårlig valg. Philips viser nok en gang at de er fullt på høyde med både LG og Sony hva gjelder å lage bildebehandlingsprosessorer til OLED-paneler. For pengene får du meget god bildekvalitet.

Og lyden i skjermen er heller ikke dårlig. Her får du en kvalitet som er over det som er normalt for en flatskjerm, og du kan fint se serier eller nyhetene uten å irritere deg over «platt» lyd.

Så totalt er Philips OLED805 litt «gammeldags» med tanke på spill og typen innganger hvor du ikke er like fremtidsrettet som med andre modeller. Men om du vil se film og serier får du knakende god bildekvalitet.

Philips 65OLED805
8
Meget bra

Philips 65OLED805

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god bildekvalitet
 • Krysse av
  God lyd
 • Krysse av
  Slank og stilren design
 • Krysse av
  Ambilight
 • Krysse av
  Meget god bildeprosessor
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  Støtter både HDR10/HDR10+ og Dolby Vision

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ingen HDMI 2.1-port
 • Bytt
  Relativt høy inputlag

Alternativer:

LG OLED65CX6LA
Den beste OLED-en for pengene?

LG OLED65CX6LA

fra 19990:-

LG har tatt mange riktige steg i riktig retning med denne modellen. Her får du en smart OLED-skjerm med meget bra bildekvalitet, som i tillegg har meget god brukervennlighet. Samtidig er også denne noe av det bedre du kan velge til spill. Skjermen har støtte for 4K@120Hz med VRR, og kan friste med en inputlag på rundt 13 ms. Også denne modellen har en AI-funksjon som fungerer meget godt.

Samsung QLED QE65Q80T
Den beste alternativet for deg som vil ha LCD

Samsung QLED QE65Q80T

Denne modellen fra Samsung har det aller meste du ønsker deg fra en flatskjerm. Her får du et meget god bilde med høy lysstyrke og meget god brukervennlighet. I tillegg er denne meget god til spill, hvor du har en inputlag på imponerende 9,3 ms. I tillegg har du støtte for 4K@120 Hz med VRR, så her kan du bare sleppe de noe konsollene fri. Denne TV-en har en AI-funksjon som fungerer godt.

annonse