Til hovedinnhold

Plastic fantastic

Plastic fantastic

Testresultater

Billig smartmobil med turbo-3G. Egne musikk-knapper.
Dårlige taster, svakt kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Det beste argumentet for å velge 5320 Xpress Music er at du da får en smartmobil med Series60 for drøyt 2000 kroner. Den viktigste grunnen til ikke å velge 5320 er det håpløse tastaturet. Tastene er små, glatte og stive, og vi sliter med å få flyt i tekstingen. Men den store røde menytasten er grei å bruke. Den har for sikkerhetsskyld fått en 8-veisfunksjon, noe som gjør den godt egnet som spillkontroll.
Underholdningsmobil
Så er dette også en mobiltelefon for spill og underholdning. Den har FM-radio og musikkspiller, i tillegg til at den skal kunne laste ned og spille spill på Nokias N-Gage-plattform.
På testtidspunktet er N-Gage fremdeles ikke åpnet for denne modellen, og vi fikk derfor ikke lastet ned spill fra tjenesten. Heller ikke musikktjenesten Nokia Music Store er åpnet ennå, til tross for at vi i flere måneder har fått høre at en lanseringsdato er like om hjørnet.
Smarttast
Designen på Nokia 5320 XpressMusic er velkjent. Som på en del andre modeller i denne serien kombinerer Nokia fargene sort og rødt. På venstre side av telefonen finnes taster du bruker for å kontrollere musikkavspillingen, mens det over skjermen er kommet en smart liten knapp du kan bruke som snarvei til en selvvalgt funksjon.
Her er ingen egen kameratast, men smarttasten kan om ønskelig settes til å åpne kamerafunksjonen.


Tastene er stive, små og glatte. Unntaket er den røde navigasjonstasten, som fungerer bra.
Dårlig lyd
Som musikkspiller er 5320 XpressMusic en skuffelse. De medfølgende ørepluggene er en pine, med sin skarpe diskant og påfallende mangel på bass og mellomtoner. Vi trodde vi skulle redde oss med egne hodesett og justeringer i den innbygde equalizeren, men den gang ei. Selv med gode hodesett klarer ikke telefonen å levere den samme dynamikken i lydbildet som vi har fått fra modeller i N-serien. Ifølge Nokia skal lyden være forbedret med en egen lydkrets, men det synes ikke å ha hjulpet det minste.
Den innbygde monohøyttaleren er uegnet for musikk.
Men spilleren har fått en ny funksjon der du kan søke i musikk og spillelister ved hjelp av tale. Denne funksjonen kan aktiveres via menyen, eller ved at du holder knappen over skjermen inne i et par sekunder.
Selv med mye musikk på minnekortet hadde telefonen få problemer med å lose oss til riktig låt.
Når det gjelder samtalelyd har vi ikke noe å utsette på kvaliteten.
Skjerm
Skjermen på telefonen er skarp og klar, med 240x320 punkter. Skjermen måler to tommer, og med så mange punkter på så liten plass kan skriften i enkelte applikasjoner bli så liten at den er vanskelig å lese. I menyen kan du sette skriftstørrelsen til stor, uten at det hjelper nevneverdig.
Ser du ikke godt, så er dette rett og slett ikke telefonen for deg. Skjermen fungerer imidlertid godt til Mobil-TV, selv om vi slet litt med å følge OL-øvelsen bordtennis.
Kamera
Kameraet tar bilder med 2 megapiksler oppløsning. Det har lys for fotografering i mørke, men bildekvaliteten er skuffende. Høyeste videooppløsning er 320x240 punkter.
Bildene kan du enkelt dele via Ovi, Flickr eller VOX. Om du ønsker det kan du også legge til programvare som lar deg bruke mobiltelefonen direkte mot tjenester som MySpace og Facebook.
På nett
Telefonen har innbygget nettleser, og kommer med programmer for chat (Yahoo Messenger)og e-post . Siden det dreier seg om en S60-modell kan du også legge til en rekke programmer. Telefonen har funksjoner for navigasjon i menyen, men starter du denne begynner den å lete etter GPS-signal. Ettersom telefonen ikke har GPS brikke, søker den etter tilgjengelige GPS-er via Bluetooth.
Nettleseren har støtte for Macromedia Flash Lite 3.0, som blant annet gjør det mulig å se videoklipp fra Youtube.
I det store og hele er listen over ting du kan bruke denne mobiltelefonen til svært lang. Men vi savner støtte for Exchange Server, slik vi finner på en del andre modeller med Series60-plattform.
Leser teksten
Telefonen kommer med tale til tekst, hvilket betyr at du kan få telefonen til å lese opp tekstmeldingene dine. Det låter temmelig mekanisk, men stort sett går det greit å forstå hva stemmen sier. Du kan også stemmestyre flere funksjoner.
Spill
Spillene som er installert på telefonen fungerer godt. Om de er underholdene nok til at du vil bruke dem blir en subjektiv vurdering. Men med hjernetrim, arkadespill og musikkspiller Guitar Rock, har du i alle fall litt forskjellig å bryne deg på.
I tillegg kan telefonen inngå i ulike kasteøvelser, når spillmusikken bare får gjort nervene dine tilstrekkelig frynsete.
Forsakelse
Vi konkluderer med at dette er en mobiltelefon som inneholder mange spennende muligheter, men i et litt for simpelt chassis. Normalt ville en smartmobil som har Turbo-3G, musikktaster, qvga-skjerm og alle de funksjonen vi finner i 5320 XpressMusic, ha havnet høyt oppe på ønskelista vår. Men det dårlige tastaturet er bare så irriterende.
Men noe må du jo regne med å måtte forsake når du kjøper en smartmobil i denne prisklassen.

Bildeeksempler

Testresultater

Billig smartmobil med turbo-3G. Egne musikk-knapper.
Dårlige taster, svakt kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Billig smartmobil med turbo-3G. Egne musikk-knapper.
Dårlige taster, svakt kamera.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse108x46x15
Vekt90g
Standby-tid250
Taletid3 timer
Tilkobling-
BluetoothKrysse av
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMeget svake taster
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMangler autofokus
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning2 mp
VideoopptakKrysse av
Skjermstørrelse240x320
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet140 MB
Støtte for minnekortJa Ja. 1 GB følger med
Nettverk-
UMTSKrysse av
EDGEKrysse av
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANBytt
GPSBytt
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerKrysse av
JavaKrysse av
Stereo handsfreeKrysse av
Generelt-
TotalinntrykkBillig og smart
PrisklasseMedium/lav
MenynavigeringBra
BrukervennlighetSvake taster trekker ned
DesignTradisjonell
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilKrysse av
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkKrysse av
Nye egenskaper-
LTEKrysse av
NFCKrysse av
SAR-verdiKrysse av
WIMAXKrysse av
DMBKrysse av
TouchJa0
Mer om
annonse