Til hovedinnhold
SamletestSeks robuste mobiltelefoner

Hvor mye tåler de råeste støtsikre mobilene?

Vi kalte inn hæren for årets mest ekstreme produkttest.

Dette er utfordringen

Vi elsker å teste telefoner til det ytterste. Solide mobiler som kommer til oss vet at det ikke er noen vei tilbake. Nå er det en stund siden sist vi virkelig satte alle kluter til mot en robust mobil, og derfor syntes vi det var på tide med en samletest. Denne gangen har hele seks telefoner måttet bøte med skjermer og kretskort, slik at vi kunne finne ut hvilken som tåler mest.

Denne gangen reiste vi til Rena Leir og fikk hjelp fra Hæren. Telefonene har fått være med på en såkalt "helvetesuke"!

Etter boka først

Vi startet selvsagt med det telefonene skulle tåle ifølge sertifiseringen. Kun to av telefonene i testen er oppgitt å være støtsikre. De andre fire skal tåle vann og støv i ulik grad. Vår erfaring er likevel at telefonene som tåler vann også pleier å tåle litt juling.

Vi har utsatt telefonene for stadig tøffere påkjenninger, og de har falt fra én etter én.

Denne testen er ikke vitenskapelig. I knall og fall er det mange tilfeldigheter som rår. Det er for eksempel forskjell på hvilken vinkel telefonen treffer bakken i. Det du får her er altså et inntrykk av hva telefonene tåler. Det virker sannsynlig at rekkefølgen ville blitt lik dersom vi testet igjen, men helt sikkert er det ikke.

Her er utfordringene

  • Vi velter en kaffekopp og skyller mobilene med vann
  • Fall fra fire meter
  • Vintersimulator: Vi legger mobilene i fryseren
  • Troppeløp med hæren
  • Senking én meter under vann
  • Overkjøring med stridsvogn

Kun én mobil overlevde nesten alle strabasene. Bli med oss til neste side for å se vinnerne og taperne.

Slik gikk det

1. Fuktighet

Vi søler kaffe, og skyller av med vann

Mange uskyldige telefoner dør hvert år av sølte drikkevarer. Vi har skylt telefonene med en kanne kaffe, og rent kaldt vann.

Denne hverdagsutfordringen tålte alle telefonene godt. Det skal de også. Den lavest sertifiserte telefonen i testen er Nokia 3720, som kun er vannavvisende. Den ble kun testet for å tåle å bli skyllet i vann, noe som gikk uten prolbemer.

Vi går videre til neste test.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sony Ericsson Xperia Active
Simonsen Freeway F510
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Alle telefonene overlevde denne testen

2. Støt

Vi mister telefonene fra fire meters høyde

Simonsen F510 Freeway er den eneste norske telefonen i testen.
Også Sony Ericssons Xperia Active falt fra i støttesten.

Det er kun to av telefonene i testen som lover å tåle knall og fall: Sonim XP3300 Force og Simonsen F510. Men det stoppet oss ikke i å teste alle seks.

Dette er en hard test. Fire meters høyde er forholdsvis mye, og vi forventet at denne slipphøyden ville bli vanskelig for også de mest robuste mobilene i testen.

Etter å ha sluppet telefonene i bakken , måtte både Simonsen F510 og Sony Ericsson Xperia Active legge på røret. Skjermen i Xperia Active knuste, mens Simonsen F510 begynte å oppføre seg veldig rart. Telefonen lot seg fortsatt skru på, men den mistet dekning og det fungerte kun unntaksvis å ringe ut.

Av disse to er det kun Simonsen-telefonen som skal tåle støt, men fall på fire meter er mer enn også denne i utgangspunktet er testet for. Sony Ericsson Xperia Active er ikke markedsført som støtsikker i det hele tatt.

Vi synes det teller ekstra negativt at Simonsen som faktisk skal tåle støt var den første til å falle fra. Simonsen F510 er dermed testens taper.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Sony Ericsson Xperia Active
Simonsen Freeway F510

3. Kulde

Telefonene tilbringer natta i fryseren

Hvilke temperaturer mobiler kan tåle har vært mye i fokus etter to kalde vintre. Vi puttet de gjenværende telefonene i fryseren, for å se om de overlevde en natt i rundt 18 kuldegrader.

Mellom 0 og 40 varmegrader er som regel det en mobil skal tåle i bruk. Ofte utvides området med ti grader i hver ende når vi snakker om lagring. Noen av telefonene i denne testen skal tåle betydelig mer.

Alle de fire gjenværende telefonene overlevde natten i fryseren uten problemer.

Bestått:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Ingen telefoner falt fra

4. Ekstrembruk

Troppeløp med hæren

I denne testen allierte vi oss med Hæren. Under en ukelang øvelse, en såkalt "helvetesuke", utstyrte vi en tropp med de gjenstående telefonene – Nokia 3720, Sonim XP 3300 Force, Samsung B2710 Xcover og Motorola Defy.

I øvelsen skulle soldater og telefoner gjennom en løype med både gjørme og eksplosiver.

Ingen av telefonene slapp uskadd fra øvelsen. Alle får synlige skrammer på veien gjennom. To av de fire telefonene tok helt kvelden – Nokia 3720 og Samsung B2710 Xcover. De inneholdt blant annet mye vann når løpet var ferdig.

Nokia 3720 våknet riktignok til live igjen etter at testen var ferdig. Vannskadene var synlige på skjermenen, og når vann først har kommet til elektronikk dukker det som regel opp problemer i ettertid. Vi er altså er usikre på hvor lenge Nokias telefon ville levd etter denne testen. Til å være telefonen med den laveste sertifiseringen i testen har den likevel imponert oss.

Bestått:
Motorola Defy
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Samsung B2710 Xcover
Nokia 3720

5. Vann

Slippes en meter under vann

Motorola Defy skal egentlig tåle vann - men mye slitasje i resten av testen gjorde at den ga seg under én meter vann til slutt i testen.

Motorola Defy og Sonim XP3300 Force var de to telefonene som gjensto til sist i testen.

Begge telefonene skal tåle nedsenking i vann. Sonim skal tåle en time på to meters dyp, mens Motorola Defy skal overleve én meters dybde i en halvtime.

På dette tidspunktet hadde likevel telefonene vært gjennom mye. Derfor var det slett ikke sikkert at de ville tåle det de i utgangspunktet er sertifisert for.

For å ikke presse telefonene for hardt, ga vi dem kun ett minutt på én meters dyp. Det er likevel nok til å ta livet av Motorola Defy.

Motorola Defy har i testen blitt utsatt for mye mer enn den skal tåle, og holdt ut nesten helt til sist. Derfor får Motorola Defy det første store smilet i denne samletesten.

Sonim XP3300 Force gjenstår som eneste telefon før siste test.

Bestått:
Sonim XP3300 Force
Stryk:
Motorola Defy

6. Umulig?

Kjøres over av en CV-90 stormpanservogn

Sonim XP3300 Force tåler nesten alt, bortsett fra å bli overkjørt av en panservogn.

Kan en mobiltelefon overleve å bli overkjørt av en panservogn? Vi var ikke helt sikre, men vi prøvde likevel.

Etter at panservognen hadde kjørt over XP3300 Force var testens mest robuste telefon ubønnhørlig død. Deler av tastaturet var skjevt, batteridekselet hadde åpnet seg og hele innmaten var fuktig.

Bestått:
Ingen telefoner overlevde
Stryk:
Sonim XP3300 Force

Konklusjon

Så langt har vi gått gjennom hvor robuste telefonene er. Det er likevel ikke det eneste som teller når du skal kjøpe ny telefon. Brukervennlighet og pris er også viktig.

På denne siden forteller vi deg enkelt og greit hvor gode telefonene er i hverdagsbruk. Testvinnerne og konklusjonen finner du nederst på siden.

Simonsen F510 Freeway

MIL810F / IP66 (Støvtett og sprutsikker)

Pris: 2700 kroner
Simonsen F-510 Freeway i prisguiden

Dette er den første norske mobiltelefonen siden Simonsen la ned produksjonen på nittitallet.

I vår test ble den omtalt som et komplett mageplask. Det er først og fremst fordi den har svært kronglete menyer og nesten ingen funksjoner. Lydkvaliteten under telefonsamtaler er dessuten også dårlig.

Simonsen-telefonen er ikke helt uten forsonende trekk. Om ikke den fantastiske batteritiden er nok følger det med en sveivelader som du kan bruke når kontakten er langt unna. Telefonen tar også to samtidige SIM-kort slik at du kan være tilgjengelig på to telefonnummer. For snekkere og andre som trenger kommunikasjon på korte avstander inneholder telefonen også walkie-talkie-funksjon – såkalt PMR.

Freway F510s egenskaper holdt imidlertid ikke til å berge den fra terningkast 1 i vår test.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Simonsen F510 Freeway på Amobil.no

Sony Ericsson Xperia Active

IP67 (En meters dybde i 30 minutter, støvtett)

Pris: 2350 kroner
Sony Ericsson Xperia Active i prisguiden

Xperia Active fra Sony Ericsson er den nyeste modellen i testen. Dette er en ekte smarttelefon som skal tåle litt ekstra.

Telefonen har liten men knallgod skjerm. Her får du brukervennlige menyer og muligheter for apper fra Android Market. Xperia Active er rask og batteritiden er forholdsvis god til at vi snakker om en smarttelefon.

Xperia Active er en trykkskjermtelefon, men den har fortsatt noen taster i behold. Vi plages litt av tastene. De er plassert langs siden på telefonen og er så smale at de er vanskelig å treffe. Det er også litt dårlig respons i tastene, slik at det er vanskelig å kjenne om man faktisk har trykket eller ikke.

I den vanlige testen kommer Xperia Active ut med en femmer på terningen.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sony Ericsson Xperia Active på Amobil.no

Nokia 3720 Classic

IP54 (Støv- og vannavvisende)

Pris: 1050 kroner
Nokia 3720 i prisguiden

Det er mer enn et år siden 3720 kom på markedet. Telefonen er fortsatt i salg og det er den eneste robuste telefonen i Nokias arsenal.

Dette er ikke en smarttelefon, men i vår test fant vi ut at 3720 er enkel å bruke, og at skjermen var bra sammenliknet med andre robuste telefoner.

Den største ulempen med telefonen er at den ikke kjører et smart operativsystem. Dermed kan du ikke ta med deg apps på tur. 3720 mangler også GPS-funksjon og har forholdsvis dårlig kamera. 3G får du heller ikke, så surfing og e-post går sakte med denne.

Prisen er likevel lav og i vår test står terningen i dag på fire, etter at nye konkurrenter har kommet til. Opprinnelig fikk telefonen en femmer.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Nokia 3720 på Amobil.no

Samsung B2710 Xcover

IP67 (En meters dybde i 30 minutter, støvtett)

Pris: 950 kroner
Samsung B2710 Xcover i prisguiden

B2710 er ikke en smartmobil – og det betyr at du ikke kan kjøre apps.

Noen ting trekker mye opp med B2710 Xcover. Den er svært billig – med en pris på rundt 900 kroner, og den har veldig gode taster. Tastene er viktige på en mobil som skal brukes utendørs i alt slags vær. B2710 stiller med både 3G og GPS, men det er gode grunnleggende funksjoner og evig lang batteritid som kanskje imponerer mest.

Liten og bare middels god skjerm er blant ulempene. Den har heller ikke noe særlig godt kamera.

I forhold til prisen er imidlertid dette småplukk, og telefonen landet på en femmer i vår test.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Samsung B2710 Xcover på Amobil.no

Motorola Defy

IP67 (En meters dybde i 30 minutter, støvtett)

Pris: 1950 kroner
Motorola Defy i prisguiden

Motorola Defy kom tidligere i år, og var den første robuste Android-telefonen på det norske markedet.

Det betyr at den er flere hestehoder foran konkurrentene på muligheter og brukervennlighet. Defy er for eksempel en knallgod musikktelefon. Android-menyene er brukervennlige, selv om telefonen ikke er raskest i klassen. At den kjører et moderne operativsystem betyr at haugevis av apps fungerer på Defy.

Defy har ikke aller nyeste Android-versjon. Sammenliknet med andre robuste modeller har ikke Defy spesielt god batteritid.

Alt i alt når Defy inn til en femmer på terningen.

NB! Defy+ kommer til Norge i løpet av svært kort tid, men den rakk dessverre ikke å bli med på denne testen. I følge Motorola er det ingen designendringer på Defy+ – bare raskere innmat. Derfor er det sannsynlig at Defy+ er like robust som telefonen vi testet her.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Motorola Defy på Amobil.no

Sonim XP3300 Force

MIL810G / IP68 (To meter under vann i en time, støvtett)

Pris: 2800 kroner
Sonim XP3300 Force i prisguiden

På papiret er dette den mest hardføre mobilen i testen, og det viste seg å stemme i testen også.

XP3300 Force er den siste av flere modeller fra Sonim med XP3300-navnet. Her får du både GPS og kamera, funksjoner som har manglet i tidligere utgaver av telefonen. I vår test fant vi at den var god på ringing og SMS, og batteritiden overbeviste. En annen fordel under røff bruk er at telefonen har voldsomt høye ringetoner. Denne hører du nærmest uansett hva som skjer rundt deg.

Det er enkelt å bruke de grunnleggende funksjonene, men ut over det er Sonim XP 3300 Force litt vanskelig å bruke. Telefonen er også relativt kostbar i forhold til alternativene – rundt 2800 kroner må du betale for XP3300 Force.

I vår test kommer den inn til en treer på terningen.

Vil du vite mer?
Les hele testen av Sonim XP3300 Force på Amobil.no

Konklusjon

Det er to telefoner som skiller seg ut i denne testen. Sonim XP3300 Force er den telefonen som tåler aller mest. Med mindre du krever at telefonen din skal tåle uvøren bruk av stridsvogn bør XP3300 Force overleve din bruk.

Som en svært god nummer to kommer Motorola Defy inn. Telefonen tåler svært mye, og er i tillegg en fullblods smarttelefon. Dersom du skal gjøre mer enn å ringe er Defy det soleklaret valget for deg som krever en robust telefon.

En stor takk til Hæren som hjalp oss med å gjennomføre dette prosjektet, og produsentene og importørene som sendte produkter til testing.

annonse