Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestGeForce GTX 760

Med disse skjermkortene gjør Nvidia alt rett

Vi har testet tre av selskapets nye skjermkort.

Introduksjon

Det virker som nyheter fra Nvidias GeForce GTX 700-serie kommer på løpende bånd om dagen, og i dag lanseres atter et skudd på stammen: GeForce GTX 760. Ifølge Nvidia skal dette være en skikkelig kraftpakke av et skjermkort for prisbevisste spillere.

Våre tre GeForce GTX 760-modeller.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Denne påstanden skal vi sjekke med ettertrykk. Vi har nemlig fått tak i hele tre forskjellige utgaver en nykomlingen – både Nvidias egen referansemodell, en underlig utseende skrue fra Gainward, og en heftig utstyrt sak fra Gigabyte.

Nvidia GeForce GTX 760.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Felles for alle tre er innmaten, som skal slekte på noen virkelig heftige skjermkort. Minnet skal bygge på akkurat samme lest som det gamle flaggskipet GeForce GTX 680, mens prosessoren er av samme type som den vi finner i storebror GeForce GTX 770.

Gainward GeForce GTX 760 Phantom.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Oppgradering som merkes

Nvidia selv sier de har hatt spillere med ganske gamle skjermkort i tankene i designen av GeForce GTX 760, og lover en tredobling av ytelsen i forhold til det nå ganske så utdaterte GeForce GTX 275. Opp mot GeForce GTX 560 loves nesten en dobling.

Gigabyte GeForce GTX 760 Windforce.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sammenliknet med de virkelig gamle skjermkortene folk sitter på, vil nok støtte for DirectX 11-teknologien være mer kjærkommen enn bare bedre bildeflyt, noe Nvidia også påpeker i sitt markedsmateriell.

I tillegg drar de frem SLI – selskapets teknologi for å kjøre flere skjermkort sammen, og dermed levere bedre ytelse – som et eget poeng. Denne skal gi langt bedre bildeflyt enn hva man får fra erkerivalen AMDs skjermkort, og da er det klart vi må teste dette også.

Stormfull Gigabyte

Når vi får pakket opp våre tre testmodeller slår det oss hvor ulike de egentlig er i det ytre. Gigabyte sin Windforce-variant er så overdådig utstyrt med vifter at vi blir nødt til å sjekke at det ikke er en GeForce GTX 780 vi har fått kloa i.

Hele tre vifter er montert over noen svært solide kjøleribber, med flere kjølerør i kobber tredd gjennom seg. Basert på utseendet alene kan vi se at dette bør være et meget kaldt og godt skjermkort.

Med sine 827 gram er Gigabyte-varianten også den klart tyngste modellen vi har inne, men de ytre målene er ikke avskrekkende store: 120 mm x 35 mm x 270 mm betyr at skjermkortet skal fint få plass et ordinært kabinett, og helt greit kan monteres i SLI-oppsett.

Snodig fra Gainward

Dette skal gjøre det enkelt å rense viftene for støv, mener Gainward.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Gainward sin GeForce GTX 760 Phantom likner, i motsetning til Gigabyte sin modell, ikke på noe vi har hatt inne på laben før. Selskapet har riktignok laget Phantom-versjoner av flere andre skjermkort tidligere, men dette er første gang vi tester et slikt.

Det som skiller seg mest ut er en svært så fiffig kjøleløsning. To vifter er montert innenfor en merkelig liten grind, som gjør at kortet ved første øyekast ser vifteløst ut. Det kan du også få det til å bli ved å ta ut disse viftene, som kun er festet med et par tommelskruer.

Alle kortene har støtte for 3-veis SLI-oppsett.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

En rekke kjølerør bak grinden til tross, vi stiller oss tvilende til at dette ville holdt kortet kaldt nok uten de små viftene – men vi er spente på å se hvordan det hele fungerer.

Gainward-modellen veier bare 650 gram, men en tykkelse på hele 50 mm gjør det vanskelig å skulle kjøre flere av disse i SLI-oppsett. Kortets grunnflate er på sin side ikke så stor, 113 mm x 240 mm.

Standardmodellen

Gigabyte sin GeForce GTX 760 krever en 8-pins PCIe-plugg i tillegg til en 6-pins.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sammenliknet med disse to kreative løsningene, og med de GeForce GTX Titan-aktige skjermkortene vi har sett tidligere friskt i minne, blir Nvidias egen referansemodell som et gufs fra fortiden å regne.

Gainward legger blant annet med en HDMI-til-DVI-overgang i sin pakke.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Her er det firkantet svart plast, og fint lite annet, som gjelder. Denne utgaven kommer også med bare én vanlig radialvifte, og vekten klokker vi inn til 585 gram. De ytre målene er 110 mm bred, 35 mm tykk og 240 mm lang.

Felles for de fleste GeForce GTX 760-modeller er at de vil kreve to 6-pins PCIe-strømplugger for å fungere. Gigabyte sin Windforce-modell som vi tester i dag er et unntak, da denne trenger én 6-pins og én 8-pins plugg.

Tekniske detaljer

Kjernen i alle modellene er en GK104-prosessor, som vi har sett gang på gang i tidligere skjermkort – uten at det på noen måte er en dårlig ting.

DisplayPort, HDMI og dobbel DVI er felles for alle kortene.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Med 1152 CUDA-kjerner, en klokkefrekvens på 980 MHz som standard, og 1033 MHz ved hjelp av boost-funksjonaliteten, bør selv standardmodellen klare å dra unna de fleste moderne spill temmelig greit.

Grafikkprosessoren i Gigabyte sin utgave er dessuten overklokket, og kjører på respektable 1085 MHz som standard – og 1150 MHz med boost-funksjonaliteten aktiv. Gainward sitt kort er ikke like kraftig overklokket på kjernen, men kommer med et lett overklokket minne – som gir en minnebåndbredde på 198,4 GB/s.

Minnet minner mest om det vi kjenner til fra GeForce GTX 680, som Nvidia også viser til i sitt materiell. En 256-bits minnebus, med minne som i standardversjon kjører på 6008 MHz effektiv klokkefrekvens, gir en total båndbredde på 192,2 Gbit/s. 96 teksturenheter og 32 rasterenheter er kanskje ikke all verdens, men til et kort i denne prisklassen er det heller ikke dårlig.

Referansemodellen har oppgitt TDP på 170 watt, mens de øvrige to utgavene har vi ikke fått oppgitt denne verdien for.

Nå er det på høy tid å starte testen, og på neste side måler vi syntetisk ytelse »

ModellNvidia GeForce GTX 760Gigabyte GeForce GTX 760 WindforceGainward GeForce GTX 760 PhantomNvidia GeForce GTX 780
GrafikkprosessorGK104GK104GK104GK110
Kjernefrekvens980 MHz1085 MHz1072 MHz863 MHz
Boost-frekvens1033 MHz1150 MHz1137 MHz900 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)6008 MHz6008 MHz6200 MHz6008 MHz
Minnemengde2048 MB GDDR52048 MB GDDR52048 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde256-bit256-bit256-bit384-bit
Streamprosessorer1152115211522304
Transistorer3,5 mrd.3,5 mrd.3,5 mrd.7,1 mrd.
TMU969696192
ROP32323248
Maks strømforbruk170 W--250 W