Til hovedinnhold
SamletestSeks idiotsikre ørepropper

Passer ikke øreproppene til ørene dine?

Vi har testet seks par ørepropper som passer alle typer ører.

Introduksjon

Proppene vi har testet er forholdsvis dyre. Alle kommer med fine og praktiske futteraler.
Noen av øreproppene har mer eksklusiv innpakning enn de andre.

Denne våren og sommeren har vi testet seks ulike typer ørepropper. Øreproppene vi har testet er til dels ganske kostbare, med prislapper på mellom 800 og 3500 kroner. Grunnen til at vi har testet akkurat disse proppene er at veldig mange ikke får vanlige, universale ørepropper til å passe.

Hvis du er en av dem som har prøvd mange vanlige ørepropper uten å finne noe som virker, har du muligens også en av disse dyre flokene med et titalls gamle øreplugger liggende i en skuff. Det er nettopp for deg at en løsning med formstøpte ørepropper kan være en billigere og enklere vei til godlyden enn å fortsette å prøve plugger som ikke passer.

Formstøpte hodetelefoner er nemlig en investering du garantert slipper å gjøre igjen med det første, og siden de er støpt etter formen av akkurat dine ører vet du at de kommer til å passe.

Av de seks settene med propper som vi har testet er fem formstøpte og laget for ett bestemt sett ører. Det siste settet er et universalt sett ørepropper fra Bose. Årsaken til at vi tok med det siste settet er flere tips om at akkurat dette skal passe vanskelige ører godt.

Disse øreproppene testet vi:

Lydkvaliteten fra Samsung Galaxy S III er svært god, og telefonen har innebygget støtte for høykvalitets FLAC-filer.

I denne samletesten setter vi proppene direkte opp mot hverandre. Vi tester dem med et utvalg mobilt og stasjonært utstyr.

Det mobile utstyret vi bruker er et utvalg av de beste musikktelefonene, og en lommeforsterker. Stasjonært bruker vi to kombinasjoner av digital-til-analog-konverter (DAC) og hodetelefonforsterker.

Musikken vi tester med har vi samlet i en spilleliste på Spotify. I tillegg bruker vi tapsfritt komprimert CD-lyd (FLAC) der det er mulig.

Låtene har vi valgt for å få et stort spenn i sjangrer og årganger. De fleste har god til meget god lydkvalitet, men det er ikke absolutt alle som er typiske referanselåter. Grunnen er ganske enkel – de færreste hører utelukkende på de beste opptakene på farten.

Til syvende og sist blir det helhetsinntrykket av lydkvaliteten, sammen med pris som avgjør hvilket sett ørepropper som vinner.

Spillelisten

 • Crash Test Dummies - God Shuffled His Feet (Pop)
 • Way Out West - We Love Machine (Elektronika)
 • Floratone - Do You Have It? (Jazz)
 • Eisley - Ambulance (Pop)
 • Elton John - I Don't Care (Klassisk Pop)
 • Mike Oldfield - Sentinel (Pop)
 • Madonna - Like a Prayer (Pop, kvinnevokal)
 • Dire Straits - Calling Elvis (Klassisk rock)
 • Raphael Saadiq - Big Easy (Soul)
 • Infected Mushroom - Heavyweight (Goa)
 • Muse - Supermassive Black Hole (Stadionrock)
 • Tsjaikovsky - Symf. No 6: Adagio; Allegro non troppo (Yuri Temirkanov) (Klassisk)

Spillelisten vi har brukt finner du på Spotify.

Best med mobil

Vi brukte i hovedsak Samsung Galaxy S III under testingen av ørepropper med mobiltelefon. Underveis i testen tok vi stikkprøver med HTC One X og Apple iPhone 4S.

Disse passer best til mobiltelefon

Det aller viktigste for oss er at øreproppene virker godt med mobiltelefoner og bærbart utstyr. Vi startet derfor testingen ved å koble øreproppene til et utvalg telefoner, før vi valgte den som passer best med de fleste.

ACS T3 sammen med HTC One X.

Galaxy S III, HTC One X og iPhone 4S

Etter å ha prøvd oss gjennom HTC One X, Apple iPhone 4S og Samsung Galaxy S III ender vi opp med å bruke sistnevnte. Vi testet også en mobil forsterker fra FIIO, men fant ikke nevneverdig behov for forsterkerhjelp for disse små og lettdrevne øreproppene.

At vi ikke utførte hele testen med alle telefonene skyldes rett og slett at det er praktisk vanskelig å gjennomføre. 12 låter, seks propper og to ulike typer lydkilder betyr på det aller minste 144 bytter mellom ulike ørepropper. Med stort og smått – deriblant dobbeltsjekking av tidligere resultater, og stikkprøver med ulikt utstyr, har undertegnede byttet ørepropper nærmere 300 ganger for denne testen.

Valget av én enkelt telefon til å gjøre hoveddelen av testen betyr at noen propper sannsynligvis har fått litt ekstra drahjelp mens noen har fått en ekstra utfordring. Grunnen er at ikke alle har like god kjemi med alle lydkilder. Dette er likevel realiteten for alt lydutstyr, og kilden vi valgte var altså den som låt best med flest av proppene.

Starkey HF-2 koster 1500 kroner, inkludert avstøpning. Likevel spiller den fletta av plugger som koster 1000 kroner mer.
Logitech UE4 Pro låter aller best, men er også de dyreste ørepluggene i testen. Prislappen er på omkring 3500 kroner.
Bose IE2 er de rimeligste pluggene i testen, og de eneste universalproppene vi tar med. De er spesielt laget for å passe alle typer ører. De sitter godt, men desverre er ikke lyden fullt så god som vi skulle ønske.
Etymotic Research HF-3 spiller pent, men til tusen kroner mer enn Starkey HF-2 burde de spilt enda bedre.
ACS T3 sitter ekstremt godt på plass hvis du velger utgaven med kabelen bak øret. Vi skulle likevel heller sett de hadde litt mer pondus i de lavere frekvensene.

To som skiller seg ut

Ganske kort ut i testen finner vi ut at det er spesielt to av settene ørepropper som skiller seg ut. De billigste av de formstøpte proppene, altså Starkey HF-2, og de dyreste – Logitech UE4 Pro.

Disse to øreproppene legger seg jevnt over nesten alltid i toppen. Hovedgrunnen er at de klarer å levere en nærmest uslåelig diskant samtidig som de har et godt bunndrag i bassen. Mange av de dårligste resultatene kjennetegnes av upresis diskant eller nærmest totalt fravær av bass i lydbildet. Dette varierer litt fra låt til låt, og fra sjanger til sjanger. Enkeltresultatene ser du i tabellen under.

Noen av de sure fjesene i tabellen dreier seg om et stereoperspektiv som er så smalt og dårlig at det slett ikke hører hjemme på ørepropper til over 1000 kroner. Igjen er resultatene fryktelig avhengige av hvilken type opptak som brukes.

Siden ulike sjangre ofte representerer forskjellige utfordringer for utstyret, og det også er mange ulike kvaliteter opptak innenfor samme sjanger, har vi kommet frem til at testvinnerne er de øreproppene som er mest allsidige over det hele.

Så hvilket er det beste?

Øreproppene fra Logitech gjør den klart beste innsatsen her, men de koster omkring 3500 kroner, så de er også dyrest i testen. Vi hadde kanskje ikke ventet at de billigste av de formstøpte øreproppene skulle kuppe testen, men det er forbausende kort mellom Starkeys HF-2 og Logitechs dyrere alternativ.

Forstå oss rett – det er ganske stor forskjell her, men sammenliknet med de andre øreproppene ligger Starkeys alternativ mye nærmere Logitechs alternativ i lydsignatur og lydkvalitet, enn for eksempel Etymotics HF3.

Skal du ta med deg proppene ut i det fri og bruke en mobil lydkilde er altså Logitech UE4 Pro de beste proppene du kan velge, av de vi har testet. Mest for pengene får du imidlertid om du velger Starkey HF-2, som i skrivende stund koster 1500 kroner, inkludert avstøpning. Det er faktisk ekstremt mye godlyd for pengene!

Detaljert oversikt

I tabellene under ser du en detaljert oversikt over hvilken musikk de ulike proppene låt best med. Det er viktig å merke seg at vi ikke rangerer innbyrdes mellom like fjes. Smil betyr at proppene spiller tilfredsstillende, usikkert smilefjes betyr middels prestanda og surt smilefjes betyr at proppene ikke låt godt nok med en gitt låt. Her er det også verdt å merke seg at vi er ganske kravstore, siden alle proppene som er med koster relativt mye.

Avslutningsvis summerer vi resultatene. Surt fjes gir ingen poeng, "mellomfjes" gir ett poeng og smil gir to poeng. Dermed får du en generell oversikt på tvers av testsporene og sjangre. Siden det kan være kvalitetsforskjeller innad mellom to smil er det verdt å merke seg at kvalitetsforskjellen på proppene kan være noe større enn poengene gir inntrykk av.

Hvis du lurer på hvilke låter vi har brukt har vi inkludert Spotify-lenker i tabellen.

Men mobilen er ikke alt ...

Skal du først bruke så mye penger på ørepropper er det viktig at de fungerer med flere typer utstyr. På neste side ser vi nærmere på hvordan de samme øreproppene virker med stasjonære lydkilder.

Best hjemme

Det rimeligste stasjonære utstyret vi tester med kommer fra Argon og Pinell. Prisen er omtrent 2500 kroner.
I prisklassen over det rimeligste settet har vi testet med Cambridge DacMagic Azur og forsterkeren OBH21SE. Prislappen her er på omtrent 6500 kroner.
Logitechs propper utmerker seg som de beste også på hjemmebane.
ACS T15 kunne også spilt en del bedre synes vi, men denne proppen har et hemmelig trumfkort.
Når du kjøper de formstøpte forsatsene til T15 får du nemlig med dempefilter som du kan sette i forsatsene. Dermed har du svært godt hørselsvern til konserter og liknende.

Disse er best til hjemmebruk

På forrige side så vi på hvilke ørepropper som passet best til bærbart bruk. Nå skal vi se nærmere på hvordan de samme proppene fungerer til hjemmebruk.

Øreproppene vi tester er til dels veldig dyre. Den billigste modellen som er med koster 800 kroner, og prisen strekker seg opp til 3500 kroner for de aller dyreste. Når utstyret blir såpass dyrt er det viktig at det er allsidig også, og da er ytelsen på kraftigere utstyr viktig.

Utstyret vi har koblet til er to sett med DAC/lydkort og hodetelefonforsterker. Det ene settet består av forsterkeren Argon HA1 og DAC-en Pinell Dac Mini. Settet koster til sammen omtrent 2500 kroner. I tillegg har vi brukt et dyrere oppsett bestående av forsterkeren Creek OBH21SE og Cambridge DacMagic Azur. Disse har en prislapp på omtrent 6500 kroner.

Starkey og Ultimate Ears

Akkurat som vi så på forrige side er det to propper som drar fra når vi kobler dem til stasjonært utstyr. Øreproppene fra Starkey og Logitech gjør det klart best av alle proppene også her, og de er påfallende like hverandre i lydkvalitet, til tross for at det ene koster 1500 kroner mens du må ut med rundt 3500 kroner for det andre.

Det er riktignok forskjeller her. Ørepluggene fra Logitech har et enda tyngre fundament i bassen, og diskanten er hakket mer fremhevet i lydbildet.

De tre lyse

Også de tre andre formstøpte ørepluggene har rottet seg sammen. Felles for ACS T3, T15 og Etymotic HF3 er at de ikke har i nærheten så mye trøkk i de lavfrekvente områdene som proppene fra Starkey og Logitech.

Disse ørepluggene har en tendens til å være mest fokusert på mellomtone og opp. Det betyr at de innomellom varter opp med utmerket diskant der ikke de andre proppene gjør det. I noen kombinasjoner med utstyr og musikk merker vi at det lett kan bli for mye både av diskant og øvre mellomtone.

Et stjerneeksempel er skarptrommen i Dire Straits - Calling Elvis, som rett og slett blir ubehagelig sterk med proppene fra ACS og Etymotic.

Hvor forsvant diskanten?

Bose IE2 mangler fortsatt nevneverdige mengder diskant. Lyden er behagelig og grei, og i noen tilfeller blir det også ganske pent – kanskje spesielt på de opptakene som ikke er voldsomt gode i utgangspunktet.

Den nærmest konstante mangelen på diskant gjør at det sannsynligvis er en utpreget smakssak om du setter pris på alternativet fra Bose. Vi gjør det ikke, men det er selvsagt verdt å få med at de starter på omtrent halve prisen av de billigste formstøpte ørepluggene.

Konklusjon

Universale ørepropper passer nesten ingen perfekt. Har du vanskelige øreganger er sjansen stor for at du har en floke med rimelige ørepropper liggende i en skuff et sted – de øreproppene du rakk å kjøpe før du ga opp og gikk for et større sett hodetelefoner.

Det fins likevel håp for deg som drømmer om et kompakt sett ørepropper du kan ha i lommen når de ikke er i bruk. Formstøpte ørepropper er nemlig skreddersøm som skal passe dine, og bare dine, øreganger perfekt. Dermed er sjansen for at de ikke vil passe omtrent lik null.

Ulempen er at de koster mer enn universalpropper.

I denne testen har vi sett på seks ulike par ørepropper. Fem av dem er formstøpte, mens det siste er et sett universalpropper fra Bose som er laget spesielt for å passe de vanskeligste øreganger.

Dette er de tre vinnerne av samletesten:

1. Logitech UE4 Pro

Logitechs UE4 Pro er det klart beste settet ørepropper i denne testen. Det utmerker seg ved å være ekstremt allsidig, og det spiller nesten alle typer musikk like godt.

Diskanten er ekstremt detaljert, og tydelig plassert i lydbildet. Det er likevel gjort på en måte som aldri blir dominerende eller som låter skjærende. Disse proppene er relativt nøytrale i klangen, men hvis du spiller mye rytmisk musikk vil du merke at UE4 Pro er i stand til å gi fra seg kjellerdyp bass. Mellomtonen er silkemyk og blir aldri overdøvet av hverken bass eller diskant. Det enorme stereoperspektivet er prikken over i-en.

Logitech UE4 Pro har bare to ulemper. Prisen er forholdsvis høy i Norge, der frakt av avstøpninger og propper til og fra USA bidrar med en stor del av kostnaden. Den andre ulempen er at de ikke har fjernkontroll eller mikrofon for bruk med mobiltelefon.

Les full test av Logitech UE4 Pro

2. Starkey HF-2

På en tett annenplass kommer øreproppene fra Starkey. Disse låter relativt likt UE4 Pro, men de koster under det halve.

Som med UE4 Pro er diskanten i HF-2 svært god. Den er hakket mer tilbaktrukket i lydbildet, men den drukner aldri i mellomtone og bass. Starkey-proppene spiller de lavere frekvensene med overbevisning, men de livner virkelig til med en god lydkilde. Like fjellstøtt som med Logitechs propper blir det ikke, men avstanden er overraskende kort. Mellomtonen er det ingenting å utsette på.

Starkey HF-2 er relativt krevende til lydkilden du bruker. Det er først og fremst stereoperspektivet og bassgjengivelsen du merker det på. Likevel går det langt mellom enhetene der vi synes lyden blir dårlig – det er mer snakk om å ikke leve fullt opp til sitt potensiale i alle sammenhenger.

Til 1500 kroner skal du lete svært lenge før du finner propper som låter og sitter bedre i ørene enn Starkey HF-2. Proppene er forresten også utstyrt med mikrofon og fjernkontroll på kabelen.

Les full test av Starkey HF-2

3. ACS T15

ACS T15 spiller relativt godt, men de når ikke helt opp til Starkey HF-2, og de er også betydelig dyrere.

Bassfundamentet som begge de to testvinnerne kan vise til er fraværende her. De viser sjelden noe skikkelig bunndrag, og selv på veldig energiske og rytmiske låter høres bassen litt veik ut sammenliknet med UE4 Pro og HF-2.

Nedre del av mellomtonen og opp er imidlertid god. Og med unntak for noen få låter spiller T15 alt i alt svært godt. Fordi fokuset går fra mellomtonen og opp til diskant støter vi av og til på enkelte låter der lyden blir unødvendig spiss og grenser mot ubehagelig å lytte til. Dette hører likevel til sjeldenhetene.

ACS T15 er altså litt dyre med en prislapp på 2500 kroner. Vi nevner dem likevel, fordi du får med et sett dempefiltre når du kjøper de formstøpte forsatsene. Dempefiltrene er laget for at lyden skal påvirkes minst mulig – den skal bare bli lavere. Det betyr at du får et sett eminente dempepropper til konsert med på kjøpet. Dette er en fordel ingen av de andre proppene i testen har.

Les full test av ACS T15 Custom

Ikke hyllevare

Ser vi bort fra Bose er alle øreproppene i denne testen skreddersøm. Det betyr at de ikke kan bestilles på vanlig måte – de krever en viss mengde forberedelse før hvert sett produseres for akkurat dine ører.

Det betyr at du må ta en avstøpning av øregangen din hos produsenten av proppene eller hos hørselssenter/audiograf. Dette er de samme stedene som tilpasser for eksempel høreapparater, og dermed finner du dem de fleste steder i Norge.

Avstøpningen gjøres ved at øregangen din fylles med en slags gummimasse som bruker noen minutter på å stivne, før den trekkes ut.

Send inn ... og vent

Hvis du gjør avstøpningen hos produsenten av proppene er det som regel gratis å få den utført, og du slipper å tenke på å gjøre noe etterpå. Bor du ikke i nærheten av et hørselssenter som er tilknyttet produsenten koster det to til tre hundre kroner å få utført avstøpningen. Deretter må du sende inn den stivnede massen til produsenten, slik at øreproppene kan støpes.

Det er forholdsvis lang produksjonstid på formstøpte ørepropper, og alle produsentene oppgir en omtrentlig leveringstid på mellom tre og fem uker.

Les også
Sjekk om du vant formstøpte ørepropper
Les også
Godlyd som også duger til mobilen
Les også
Bose MIE2i Øreplugger: Ørepropper for vanskelige ører
Les også
Logitech UE4 Pro: Mobil lyd blir ikke stort bedre enn dette
Les også
Etymotic Research HF3: Dette er godlyd du ikke blir sliten av
Les også
FiiO E11 oppladbar forsterker: Denne gir bedre lyd i mobilen din
Les også
ACS T3: Dette er knallgode treningspropper
Les også
ACS T15 Custom: Ørepropper som stenger verden ute
Les også
Starkey HF-2: Ser du etter et fantastisk håndfrisett?
Mer om
annonse