TestBose MIE2i Øreplugger

Ørepropper for vanskelige ører

Hvis du har problemer med vanlige ørepropper kan disse være et godt valg.

Konklusjon

Mobilene vi brukte:

Apple iPhone 4S
Galaxy S III
HTC One X

DAC og Amp - Prisklasse 2500 kr:

Pinell Dac Mini (USB)
Argon HA-1

Noen få av låtene som ble brukt:

Wu Tang Clan - Gravel Pit
Strange Talk - Eskimo Boy
Futurecop! - Starworshipper (Lenno Remix)
Dire Straits - On Every Street
Elton John - The Cage
alt-J - Tessellate
Rebekka Karijord - Wear It Like a Crown
Way Out West - We Love Machine
Zero 7 - Swing
Albert King - Born Under a Bad Sign

+ Passer så godt som alle ører
+ Annerledes design
+ Grei lyd til prisen (IE2)

- Dyre (MIE2i)
- Demper ikke omgivelsene
- Veldig svak diskant og svak mellomtone
- Bassen kunne vært mer "solid"

Pris:

800 kroner for Bose IE2, 1100 kroner for Bose MIE2i(Apple) eller MIE2 (Android++)
Bose MIE2(i)


Bose IE2

Mange har problemer med universale ørepropper. De faller ut, de sitter ikke skikkelig og de har en tendens til å irritere eller klø hvis du trykker dem inn i øret igjen hele tiden. Disse øreproppene fra Bose er laget nettopp for deg som ikke får til å bruke vanlige universale ørepropper.

Proppene vi tester er MIE2i, men lyden skal være identisk med modellene MIE2 og IE2. Forskjellen på de tre proppene er at MIE2i og MIE2 har en integrert fjernkontroll og mikrofon. MIE2-modellen passer Android-telefoner mens MIE2i passer Apples iPhone. Du må betale ganske mye ekstra for mikrofonen og fjernkontrollen på MIE2i. Disse hodetelefonene koster nemlig omtrent 1100 kroner. Versjonen uten mikrofon og iPhone-stempel koster 800 kroner.

Har du en Android-basert telefon er det altså den vanlige IE2-versjonen som gjelder. Fjernkontrollen på iPhone-versjonen virker ikke på Android-telefoner. Den midterste knappen kan pause og starte lyden under avspilling. Mikrofonen virker riktignok under samtaler med en Android-telefon, men trykker du på den midterste knappen forsvinner lyden for personen i andre enden, og den kommer ikke tilbake igjen før du ringer opp på nytt.

Bose er kjent for å gå litt sine egne veier på designfronten. Det betyr at MIE2i skiller seg litt ut i forhold til mange andre hodetelefoner der ute. Mini-jack-kontakten har en litt spesiell utforming, i tillegg er kabelen kabelen farget i hvitt og sort, med linjene i spiral opp til proppene.

Selve proppene ser ut som propper flest – med ett unntak. Silikonforsatsene stikker ikke rett ut på innsiden av proppene som vanlig. De stikker fremover, og de har i tillegg en slags haifinne som stikker opp i en halvmåne fra delen som går inn mot øregangen.

Passer vanskelige ører

For deg som har vanskelige øreganger, som ikke passer andre propper, er det utformingen på forsatsene som er det viktigste med disse proppene.

Hvis du tar dem nærmere i ettersyn ser du at de ikke er laget for å gå hele veien inn i øregangen. De skal bare hvile utenpå og såvidt gå inn i de ytre delene av øregangen. Men hvordan sitter de egentlig fast der?

Det er her haifinnen kommer inn. Når du har valgt riktig størrelse på forsatsen legger haifinnen seg perfekt rundt "skålen" du har i det ytre øret. Ved at haifinnen presser lett mot toppen av øret holdes forsatsen inntil øregangen.

Det betyr at du slipper å trykke proppene inn i øret gang på gang for at de skal sitte. Det gjør proppene langt mer behagelige under bruk, og siden de aldri mister kontakten med øregangen blir lydkvaliteten under bruk jevnere enn du opplever med propper som må dyttes inn hele tiden.

Denne konstruksjonen kan også være aktuell for deg som av ulike grunner ikke kan ha ørepropper som går helt inn i øregangen, selv om de måtte passe der.

Lyden

Lyden i Bose MIE2i er forholdsvis mørk. Det er mye bass i disse proppene, og mellomtonen blir litt gjemt.

Selv om det er mye bass her hadde vi ønsket oss en mer kontant og hardtslående bass. Bassen i MIE2i er ikke like hardtslående som vi har opplevd i bedre propper, men så er også prisen her lavere enn for mye av utstyret med vesentlig bedre bassgjengivelse.

I mellomtoneområdet kunne det vært mer detaljer å hente. Å presist skille instrumenter fra hverandre i en låt med mange forskjellige lyder samtidig er enklere sagt enn gjort. Det betyr ikke at lyden ikke er helt grei å høre på, men liker du for eksempel jazz eller klassisk musikk er dette neppe øreproppene du burde velge.

Det som er mest plagsomt med MIE2i er fraværet av diskant. Den er der, men om mellomtonen kommer litt i skyggen av bassgjengivelsen, så er diskanten helt i skyggen. Den diskanten du tross alt får blir dessuten innimellom litt skarp i kantene. Siden den er så mye lavere enn resten av lydbildet blir det likevel ikke ubehagelig å høre på.

Noe voldsomt stereoperspektiv er det ikke å snakke om i disse proppene. Som for de fleste rimelige til middels dyre ørepropper sitter lyden låst fast midt mellom ørene.

En ting som skiller MIE2i fra de fleste andre ørepropper er at de knapt demper noe av støyen i omgivelsene. Avhengig av hva du gjør kan det være både helt greit – og utrolig irriterende. I støyete omgivelser må du nemlig skru lyden svært høyt for å blokkere ut lyden fra for eksempel toget eller flyet – men du hører i det minste bilene som kommer hvis du ferdes i trafikken.

Vi prøver med andre kilder

Vi prøvde også øreproppene med kraftigere utstyr enn mobiltelefonene de er laget for, og opplevde at diskanten hevet seg et par hakk. Den er fortsatt ikke fremtredende, men den er iallfall mer til stede. Tyngden i bassen kommer også langt mer til syne. Mellomtonen er fortsatt middels.

Dermed tyder alt på at ørepluggene fra Bose er ganske avhengig av hvilken telefon de brukes sammen med. I første omgang testet vi proppene med iPhone 4S fra Apple, og Samsung Galaxy S III. Begge er gode musikktelefoner, og begge ga noe dårligere resultat enn vi fikk med en skikkelig forsterker.

Vi bestemte oss for å prøve MIE2i på HTC One X. Telefonene med Beats-merking fra HTC har nemlig noe kraftigere forsterkerdel enn de fleste andre telefoner på markedet. Den er i stand til å spille høyere med proppene enn de andre telefonene er, og diskanten hever seg noe. Vi opplever at de gir fra seg mye bass også her, men fortsatt er det knallharde fundamentet litt fraværende.

For en gangs skyld merket vi også at HTCs lydforbedringsprogram, markert ved en Beats-logo i menylinjen, faktisk førte til litt bedre lyd. Diskanten får seg en solid heving, men ulempen er at en allerede litt påtrengende bass blir enda mer til stede. Vi ser likevel ikke bort fra at mange vil ønske å bruke akkurat dette lydprogrammet hvis de kombinerer en Beats-telefon med propper fra Bose.

Av telefonene vi prøvde MIE2i med var det altså HTC One X som ga den beste lyden.

Til slutt

Selv om vi har en del innsigelser på Bose MIE2i betyr det ikke at proppene er dårlige. Det er kanskje bedre å si at de mangler kvalitetene audiofile er på jakt etter.

Ser vi bort fra de manglene er de ekstremt behagelige å ha på. Vi tør påstå at de aller fleste som sliter med å få på plass vanlige ørepropper bør få til å bruke MIE2i eller IE2. Den eneste ulempen vi kommer på med passformen er at de godt kunne sittet bedre. Når det er sagt har vi ikke vært plaget av at de har falt ut under testperioden.

Musikken låter i de fleste tilfeller pent nok. Lydmessig er de tydelig i slekt med de større TriPort-modellene fra samme selskap, og de rimeligere produktene i Beats by Dre-serien fra Monster Cable.

Om du bør kjøpe ørepropper fra Bose kommer an på hvilken modell du velger. MIE2i-utgaven med mikrofon og iPhone-støtte koster 1100 kroner. Da er et sett formstøpte propper fra Starkey et betydelig bedre valg som du enn så lenge må betale "bare" 400 kroner mer for.

Titter du etter rimeligere propper, og vurderer å gå for Bose IE2 til 800 kroner står prisen langt mer i stil med lyden du får. Til 800 kroner er dette helt greit, spesielt for deg som ikke får vanlige propper til å passe. 1100 kroner ville vi imidlertid ikke brukt på dem.

Les også
Godlyd som også duger til mobilen
Les også
Seks idiotsikre ørepropper: Passer ikke øreproppene til ørene dine?
Les også
Logitech UE4 Pro: Mobil lyd blir ikke stort bedre enn dette
Les også
Etymotic Research HF3: Dette er godlyd du ikke blir sliten av
Les også
ACS T3: Dette er knallgode treningspropper
Les også
ACS T15 Custom: Ørepropper som stenger verden ute
Les også
Starkey HF-2: Ser du etter et fantastisk håndfrisett?
annonse