Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestTrådløse ørepropper

Alle disse trådløse øreproppene koster under 1000 kroner

Utviklingen har gått fort – nå får du helt trådløs godlyd på billigsalg.

Fire propper. Fire resultater.
Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Trådløse ørepropper er litt som nettbrett. Hvordan? Vel, de har ikke titommers LCD-skjermer eller er veldig lange eller særlig flate, men som med nettbrett forbindes gjerne trådløse ørepropper med navnet til én spesifikk modell: Airpods.

Siden Apple lanserte sine helt trådløse propper har imidlertid markedet formelig eksplodert med alternativer fra ulike leverandører. Nå begynner sågar et par modeller å bli virkelig billige, og derfor hev vi sammen denne testen av fire modeller som plasserer seg under den magiske 1000-kronersgrensen.

De fire modellene som har fått bryne seg på testbenken i dag er følgende:

  • Creative Outlier Air
  • JBL Tune 120TWS
  • Andersson TEW-5000
  • Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank
Etuiene er i forskjellig formfaktor og størrelse.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Dette er fire nokså ulike propper, og spesielt sistnevnte skiller seg kraftig ut fra røkla ved at etuiet har et gedigent batteri innebygget.

Eller, rettere sagt: dette er en nødlader med ørepropper som nærmest parasittisk sitter fast i toppen. Eller omvendt, om du vil. Uansett, du kan lade mobilen din med etuiet, eller eventuelt ha helt hinsides god margin på opplading av proppene. Your choice.

ProduktAndersson TEW 5000JBL Tune 120TWSSandberg Bluetooth Earbuds + PowerbankCreative Outlier Air
annonsePris-613,-282,-384,-
Batteri (plugger/plugger + etui)3 timer/13 timer4 timer/16 timer3 timer/mer enn nok10 timer/30 timer
VannsikringByttByttByttIPX5
Stemmestyring m/ knappByttKrysse avByttKrysse av
Dimensjoner etui8,1 x 3,1 x 3,05 cm6,8 x 5,8 x 2,0 cm9,1 x 2,3 x 4,0 cm7,6 x 4,3 x 2,2 cm
Vekt39 gram73 gram92 gram63 gram
Andre egenskaperBluetooth 5.0-støtteN/APowerbank i etuietBluetooth 5.0-støtte, USB Type-C

Som du kan se er det Andersson-proppene som virkelig skiller seg ut her, med en eksepsjonelt lav prislapp. For kun 399 kroner var vi naturlig nok veldig spente på hva vi skulle få her, men Andersson har en god «track record» fra tidligere tester. Produktene deres pleier å være svært konkurransedyktig priset, så det er lov til å håpe at det samme gjelder her.

De to «vanligste» proppene er således JBL Tune 120TWS og Creative Outlier Air. Det er ingenting veldig revolusjonerende her, i alle fall ikke på overflaten. Eller, en bitte liten revolusjon er kanskje at Outlier Air har USB Type-C. Det er ikke vanlig helt enda, dessverre.

Generelt ålreit byggekvalitet

Creative Outlier Air har en skyvemekanisme på etuiet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Designet på proppene vi har i testen i dag slår nok neppe noen i bakken. Det er lite metall å spore, og lite «premiumfølelse». Her går det i svart hardplast, selv om både Creative og Sandberg har gått for aluminiumskropper på etuiene sine. Felles for disse er at proppene skyves ut av kroppen, mens Andersson og JBL har en lukkemekanisme med magneter, akkurat slik som Airpods.

Hva som er mest praktisk skal ikke vi være dommere over. Men, det er i alle fall sikkert at vi har langt mer tillit til at skyvemekanismen til Creative ikke åpner seg av knall og fall eller i en sekk. Løse propper som ligger og slenger er tross alt ønskelig å unngå når de er trådløse og lette å miste.

Andersson TEW-5000 har et kompakt etui.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

På etui-siden er der også store størrelsesforskjeller. Andersson-proppene kommer desidert best ut her, med en svært lett og kompakt kropp. Sandberg kommer også relativt godt ut, fordi etuiet faktisk er en powerbank også. Og selv om det altså er et ganske gedigent batteri her er ikke etuiet stort større enn eksempelvis etuiet til Sennheiser Momentum True Wireless, som vi har lyttet til som referanse i denne testen.

Totalt sett synes vi imidlertid at byggekvaliteten er ålreit sånn generelt, foruten at selve kroppen til Sandberg-proppene føles unødvendig billig. Sølvblank hardplast var aldri en vinner i undertegnedes bok.

Ingen apper eller avansert funksjonalitet

JBL Tune 120TWS har et stort etui.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Når du kjøper ørepropper under 1000 kroner er det i alle fall én ting du ikke kan forvente, som vi kanskje hadde håpet på å se mer av. Apper. Det er overhodet ingen appløsninger til noen av produktene i denne testen så langt vi kan skjønne, selv om både Creative og JBL har apper til sine dyrere varianter.

Kanskje like greit, ettersom det jo forenkler opplevelsen noe. Her får du bare Bluetooth og proppenes egne knapper å forholde deg til rent funksjonalitetsmessig. Knappene kan på de fleste benyttes til å stanse og starte musikken, til å bytte til neste sang og til å sette proppene i paringsmodus. JBL og Creative har i tillegg en egen knappefunksjon for taleassistent; Siri på iOS og Google Assistant på Android.

Andersson-proppene er unike i det at de ikke har noen volumkontroll på selve proppene. Kanskje ikke så viktig for alle, men det er verdt å nevne.

Sandberg har en powerbank bygget inn i etuiet.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Verdt å nevne er også at selv om alle de andre proppene har volumkontroll, så krever de at du holder inne knappene for å styre volumet. Og da ender du opp med å dytte proppene ubehagelig langt inn i øret i mange tilfeller. Unntaket er Sandberg, som har veldig lette knapper å trykke inn.

Ihvertfall undertegnede styrer nesten alltid volumet via mobilen uansett, og bruker stort sett kun knappene på proppene til å starte og stanse musikk. Og selv om Andersson og Sandberg ikke har noen dedikert knapp for taleassistent, så kan de ta opp at du sier «Ok Google» eller «Hey Siri» og sette telefonen i taleassistentmodus. Og det er jo kanskje enda lettere...?

Etter flere dager med testing endte vi opp med å kåre Creative Outlier Air som de beste helt trådløse ørepluggene under 1000 kroner:

Creative Outlier Air – Det beste vi har testet under 1000 kroner

Creative Outlier Air.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Creative Outlier Air er de beste proppene vi har testet under 1000 kroner i denne kategorien. Skal du ha god lydkvalitet på trådløse propper har du tidligere måttet ut med langt mer penger enn dette, og gjerne nærme deg det dobbelte for å få noe skikkelig bra.

Outlier Air byr på et engasjerende og «punchy» lydbilde med massevis av luft og detaljer attåt, i hvert fall prisen tatt i betrakning. Du får ikke et like vakkert og nøytralt lydbilde slik du får i eksempelvis Sennheiser Momentum True Wireless, men om du liker litt fokus på bass og mellomtoner burde ikke det være et problem. Heller en fordel, kanskje.

En fordel er det i hvert fall at volumet på Outlier Air er det desidert høyeste i testen, så høyt at du sjelden faktisk ønsker å bruke maks styrke. På toppen mister også proppene litt kontroll på diskanten, men det oppleves ikke problematisk ellers.

Luftigheten er dog veldig god; dette lyder stort og mektig. Du smelter ikke ned på gulvet av ren lydkvalitet, men det er kult og engasjerende.

Ganske kult er det også at proppene har en spinnvill batteritid. Den oppgitte er 10 timer bare på proppene selv og ytterligere 20 timer med batteriet i etuiet. Selv om vi kanskje ikke opplever fullt 10 timer på proppene, er det likevel godt nok til at du ikke trenger å lade opp etuiet på flere dager om du bruker proppene til og fra jobben og litt attåt både hjemme og på jobb. Dét er ikke noe alle slike trådløse propper makter å få til.

Vi vil også berømme passformen på proppene. Disse ligger veldig godt og trygt i øret, og var aldri i nærheten av å falle ut under testing. På hver propp er det ringer med lys i som tydelig indikerer tilkobling bedre enn noen av de andre i testen, og innenfor ringene er det store og tydelige knapper. En betydelig bedre løsning enn Sennheiser benytter, for eksempel.

Til slutt vil vi nevne at Outlier Air faktisk er vannbeskyttet etter IPX5-standarden. Regn og svette er altså ikke et problem. Du trenger heller ikke ha med deg en gammeldags Micro-USB-lader rundt; her er det USB Type-C det går i.

Kort sagt: knallgode propper til under 1000 kroner. En klar anbefaling.

Creative Outlier Air
8
Meget bra
Best i test

Creative Outlier Air

8
Meget bra
sitatOutlier Air setter standarden for propper under 1.000 kroner.

Andersson TEW-5000 – Mer trådløs propp per krone får du ikke

Andersson TEW-5000.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er ikke mange år siden det var vanskelig å finne kablede, ålreite propper til 399 kroner, og det er fortsatt en veritabel jungel der ute av dårlige propper til denne prisen.

At vi skulle finne gode, helt trådløse propper til denne prisen i år trodde vi imidlertid ikke, og derfor er Andersson TEW-5000 dypt imponerende.

For det første: ingen andre propper koster så lite og er i «Airpods»-formatet med magnetisk ladeetui og null ledninger. For det andre: lyden her er faktisk god. Veldig god til prisen, faktisk. For det første: volumet er nesten like høyt som hos Outlier Air. Det er bra i seg selv.

På selve lydkvaliteten er det heller ikke noen gedigne høner å plukke. Det er ikke like luftig som hos eksempelvis Creative, og det er tydelig mindre detaljer i stemmer og diskanten enn i dyrere alternativer.

Lyden er veldig beint frem: du får godt med trykk i den dypere mellomtonen og bassen, og tydelig mellomtone. Med andre ord egner det seg godt til treningsmusikk eller listepop, for eksempel. Kormusikk, som gjerne skal ha stor detaljrikdom i de lysere partiene for å virkelig la de ulike stemmene tre frem og ikke bare blandes sammen i en firestemt tonegrøt, lider litt mer.

Vi tror imidlertid de fleste vil like totalen her. Lyden egner seg godt til mainstream-musikk, og det er vel også noe av poenget med et såpass aggressivt priset produkt. Kjøperne av trådløse plugger til under 400 kroner er neppe de mest kresne på lydkvaliteten uansett, og til prisen må vi virkelig si at Andersson leverer i store monn her.

Det største aberet er nok batteritiden, som kunne vært bedre. Samtidig er både proppene og etuiet veldig kompakt, noe som jo også er positivt. Her er det nok en avveining du selv må gjøre. Hører du på musikk i mer enn 3–4 timer i strekk, så bør du kanskje vurdere noe annet. Om det holder for deg, og du kan la proppene lade et kvarters tid, så får du fint en hel dag med musikk ut av disse. Faktum er i alle fall at totalpakka du må bære med deg her er betydelig lettere å få i lomma enn noen av de andre i testen.

Så da kommer det vel neppe som noe stort sjokk at dette er vår andre anbefaling her.

Andersson TEW 5000
7.5
Bra
Anbefalt

Andersson TEW 5000

7.5
Bra
sitatDette er proppene som gir mest for pengene. Og de spiller bra også!

JBL Tune 120TWS – Merkelig design på etui og propper

JBL Tune 120TWS
Torstein Norum Bugge, Tek.no

JBLs propper ser ganske skarpe ut designmessig, men vi skulle ønske de ikke hadde overført dette designet også til diskanten. Her blir det litt skarpt innimellom, spesielt på høyt volum, og «S»-ene i eksempelvis «Somethin’ Stupid» med Robin Williams og Nicole Kidman er litt som små kniver i ørene innimellom.

Apropos akkurat dét; volumet blir ikke spesielt høyt. Det er merkbart dårligere enn i både Andersson- og Creative-proppene, og det er faktisk ganske skuffende gitt størrelsen på JBLs propper. En rar susing i bakgrunnen på sangene kunne også høres tidvis. Hva dette skyldtes vet vi ikke, men det kom og gikk – så vi får nesten la tvilen komme JBL litt til gode her.

Lydkvaliteten burde vært bedre også på andre områder. Lydbildet er ikke balansert, men har heller ikke like «punchy» bass som Creative, og det er litt ullent her og der. Takhøyden kunne gjerne vært noe høyere, for her det plass til ekstra luft.

Vi skulle gjerne sett mindre luft mellom proppenes kropp og ørene, dog, for de stikker nokså langt ut. Mens de andre proppene i testen hviler inntil øret og dermed holdes godt fast, stikker JBL Tune 120TWS nokså langt ut. De føles rett og slett ikke like godt sikret.

Batteritiden på proppene kunne gjerne også vært lengre, spesielt fordi Creative Outlier Air har så mye lengre og er av tilsvarende størrelse. Og selv om etuiet også gir deg lengre batteritid, så er det også ganske gedigent på litt feil måte. Vannsikring er det heller ikke her.

JBL Tune 120TWS
6.5
Helt greit

JBL Tune 120TWS

6.5
Helt greit
sitatJBL Tune 120TWS er ikke helt gjennomtenkt, hverken på propp- eller etuinivå.

Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank – En god idé med litt laber gjennomføring

Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Sandbergs propper har helt OK lyd. Med dét mener vi at de ikke skjærer eller grumser noe særlig, men heller ikke imponerer stort med lyden. Det er ikke spesielt god instrumentseparasjon her, og mellomtonene skvises. Det virker noen ganger å være et realt slagsmål om plassen i mellomsegmentet, og «luftig» er ikke noe vi ville kalt lydbildet.

Der Creative Outlier Air og dyrere ørepropper som Sennheiser Momentum True Wireless løfter deg opp og virkelig gir deg romfølelse, oppleves Sandberg bluetooth Buds som betydelig mer lukket. Ikke så rart, kanskje; proppene er veldig små.

Samtidig er ikke lyden her direkte dårlig. Den er helt levbar, og bedre enn i veldig mange kablede, billige ørepropper undertegnede har testet. Samtalekvaliteten er også helt okay.

Sandberg oppgir ikke nøyaktig hvor lang batteritid du får totalt med etuiet og proppene, men vi kan trygt si at det er mer enn nok. En kapasitet på 2.100 mAh er voldsomt til trådløse propper å være. Til sammenligning har Andersson-proppene i testen et etui-batteri på 480 mAh, mens Apples AirPods har et etui-batteri på 398 mAh. Du skal med andre ord bruke Sandberg-proppene dine særdeles hardt for å tømme både dem og etuiet for strøm.

Å bare tømme proppene er ikke så vanskelig, derimot. Vi opplevde at de gikk tom før strøm raskest av alle i testen, og det er jo ikke spesielt positivt.

Dette, i kombinasjon med de andre problemene vi tidligere listet opp, betyr at det er vanskelig å anbefale disse over andre i testen. Det finnes propper som gir deg mer for pengene, og det finnes definitivt nødladere som gir deg mer for pengene.

Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank
6
Helt greit

Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank

6
Helt greit
sitatEn veldig spesiell idé med stort potensiale som ikke utnyttes skikkelig her.

Vil du sammenligne?

Velg produktene du er interessert i og se hvordan de skiller seg.

8 / 10Creative Outlier Air
Creative Outlier Air
6.5 / 10JBL Tune 120TWS
JBL Tune 120TWS
6 / 10Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank
Sandberg Bluetooth Earbuds + Powerbank
annonse