Test

Endelig tar Jabra steget opp blant de aller beste

Elite 75t gjør det aller meste riktig.

Jabra Elite 75t viser at danskene begynner å få lang erfaring med denne typen produkter. Og hvilken lyd!

Jabra var tidlig ute med helt trådløse ørepropper, og alle selskapets forsøk så langt har vært relativt gode. Du kan stort sett stole på at Jabra leverer solid, men kanskje uten å ha den éne funksjonen som gjør at de gjør varig inntrykk.

Nå er selskapet ute med sitt foreløpig siste forsøk, kalt Elite 75t. Nytt i denne omgang er først og fremst at selve proppene er blitt krympet med 20 prosent fra forgjengeren Elite 65t, samtidig som batterilevetiden faktisk er økt med hele 50 prosent.

Nå oppgir nemlig Jabra 7,5 timer spilletid per lading, i tillegg til ytterligere et par fulladinger i etuiet. Total batteritid skal dermed være solide 28 timer, bedre enn Apples Airpods og omtrent på nivå med Sonys WF-1000XM3 uten støydempingen på.

Mer lommevennlig etui

La oss se på etuiet først, som også har nytt godt av krympeprosessen til Jabra. Det er nemlig blitt betydelig mindre enn tidligere, og er nå omtrent på størrelse med Apples Airpods Pro-etui.

Det gjør det betydelig mer lommevennlig enn tidligere, selv om ikke 65t-etuiet heller var noen mastodont. Plasten har en slags halvblank finish, som er helt grei, men vi likte muligens det matte etuiet til Active-versjonen av 65t bedre, da det var mer resistent mot fingermerker.

Åpnemekanismen er tilsynelatende også jobbet litt med, og det krever mindre innsats for å få opp etuiet nå enn før. Jabra har dessuten endelig også byttet ut microUSB til lading med USB-C. Trådløs lading har Elite 75t ikke, men Jabra har varslet at det vil komme en versjon med det i fremtiden.

Etuiet er krympet fra forrige generasjon.

Treningssikre

Selve pluggene er som nevnt også blitt mindre enn før, og det merkes på at de er enklere å få til å sitte på plass i øret. Den lille «pinnen» som tidligere inneholdt mikrofonen er også redusert, som nok også gjør at de oppfattes litt mer diskré der de sitter i øret.

Tiden da disse true wireless-pluggene stakk flere centimetre ut av øret er definitivt over, og du vil nok ikke tiltrekke deg noe spesielt med oppmerksomhet – ønsket eller uønsket – på grunn av disse.

Elite 75t er ikke fullstendig vanntette, men de har såkalt IP55-rating. Det betyr at de ikke skal ta skade av litt svette eller regn, men at du ikke bør senke dem i vann. Det er det samme som forgjengeren 65t hadde, mens Active-modellen av sistnevnte også tålte senking i vann (IP67). Det er vel ikke utenkelig at det kanskje kommer en slik av 75t også etter hvert.

Komforten er svært god, og 75t-pluggene sitter stort sett veldig godt på plass. Til trening hadde vi kanskje likt å ha noen form for vinger eller andre festemekanismer, men i all hovedsak har vi få problemer med å få dem til å sitte der de skal.

Det følger med totalt fire størrelser av silikonputer i eska, og vi anbefaler som vanlig å bruke litt tid på å finne den størrelsen (eller størrelsene) som passer deg best.

Endelig USB-C.

Meget god lyd

Lydmessig virker det som om Jabra har lyttet til tidligere tilbakemeldinger om at lyden deres kan være litt kjedelig og uengasjerende. De tidligere modellene har vært brukbare, men ikke i nærheten av de beste på markedet, med en litt flat mellomtone og litt for lite bass for enkelte.

Denne gang er historien en annen – bassgjengivelsen er først og fremst skrudd opp mange hakk, og dernest er mellomtonen luftigere og mer dynamisk enn før. Resultatet er faktisk meget bra, og spesielt gjelder det til popmusikk og andre bassglade sjangre.

Elite 75t spiller fyldig, relativt luftig og ikke minst svært engasjerende. Dette er rett og slett veldig gøy å lytte til. Diskanten er dessuten pent avrundet, så du kan spille ganske høyt uten at det blir skjærende eller slitsomt å høre på.

Jabraene er ikke helt like veloppløste i diskanten som vår foreløpige lydfavoritt i true wireless-segmentet, nemlig Sennheiser Momentum TW, men de kompenserer med mer bass. Dette er lyd som sannsynligvis vil falle i smak hos mange. Undertegnede lytter også mye heller til disse enn til Apples nye Airpods Pro, som i mine ører er i overkant lyse og slitsomme.

Elite 75t er diskré i øret.

Trøbbel i starten

Den første testutgaven vår hadde for øvrig et problem som hadde vært ødeleggende for helhetsvurderingen, og det er at blåtann-tilkoblingen ikke var helt stabil. Det kunne vi til en viss grad tilgi med de første generasjonene av helt trådløse ørepropper, men nå er vi kommet så langt at ethvert utfall er å regne som et stort minus.

Disse hadde det som virket som periodiske problemer med å opprettholde tilkoblingen, og det kunne inntreffe på helt tilfeldige steder. Kontoret vårt er for eksempel et sted hvor vi vanligvis har veldig få problemer med denne typen produkter, men med Elite 75t opplevde vi iblant at tilkoblingen hoppet inn og ut i kanskje 15–20 sekunder før den klarte å hente seg inn igjen.

Jabra sier at dette er et problem de er kjent med på de tidlige utgavene av 75t, og at det vil bli rettet opp i en fastvareoppdatering om kort tid. Vi fikk også tilsendt et nytt eksemplar som tilsynelatende ikke har disse problemene, så vi velger å la tvilen komme dem til gode – også vel vitende om at selskapets tidligere produkter i denne kategorien har vært meget stabile.

Det er egentlig på telefonsamtaler Jabra har imponert oss mest tidligere, spesielt på toppmodellen Elite 85h. For 75t hevder de også at talekvaliteten skal være meget god, takket være totalt fire mikrofoner og ikke minst en forbedret algoritme for støyreduksjon.

Vi er dessverre ikke veldig imponerte her. Motparten melder om at det er betydelig vanskeligere å forstå hva vi sier med 75t enn hva tilfellet er med for eksempel Airpods Pro, og stemmen vår fremstår som om den blir sendt over med veldig lav bitrate. Om det kjører en bil forbi blir det dessuten helt umulig å forstå hva vi sier, så påstanden til Jabra ser dessverre ikke helt ut til å holde vann på dette området.

Håpløse er de langt fra, men vi hadde kanskje håpet 75t skulle være hakket bedre akkurat her. Det kom for øvrig en oppdatering i løpet av testperioden som hevdet å by på bedre samtalelyd, men vi kan ikke si at vi merket noen stor forskjell her.

Også selve pluggene er krympet fra forrige generasjon.

Mange funksjoner på få knapper

Kontrollmulighetene er ganske omfattende, men siden de er skviset inn på den ene tasten hver av øreproppene har, kan det lett bli litt for mange kommandoer å holde styr på – i alle fall i starten.

Høyreknappen brukes for eksempel til både spill/pause (ett trykk), til å aktivere taleassistenten (dobbeltrykk) og til å skru volumet opp (holde inne), i tillegg til å ha et eget arsenal av kommandoer når du er i en samtale.

Den venstre brukes på sin side til å aktivere HearThrough (ett trykk), hoppe en låt frem (dobbelttrykk mens du spiller musikk) eller tilbake (trippeltrykk). Om du ikke har musikk spillende brukes plutselig dobbelttrykkfunksjonen til å aktivere det Jabra kaller sidetone, som er en funksjon som lar deg høre stemmen din mens du snakker i telefonen. Å holde inne lar deg dessuten skru volumet ned.

Alt i alt er det fint med mange muligheter, men her lurer vi rett og slett på om det blir litt i overkant. Undertegnede synes læringskurven var ganske bratt, men det er i alle fall kjekt at det finnes en detaljert forklaring i Jabra-appen, og det skal sies at det går seg til noe etter hvert.

Appen er for øvrig den samme som vi kjenner fra tidligere. Den er både pent designet og fungerer godt, og kommer også med en equalizer om du ikke skulle være helt fornøyd med lyden.

Nytt er tilsynelatende også at du får oppgitt batteristatus både for pluggene og for etuiet i appen, som er kjekt. Den nevnte HearThrough-funksjonen, som innebærer at de ytre mikrofonene aktiveres for å slippe gjennom omgivelseslyd, fungerer ellers helt greit, men Airpods Pro si versjon av dette låter mer naturlig og med mindre elektronisk susing.

Jabras stort sett gode og funksjonsrike app. Herfra kan du også oppdatere fastvaren, som gjennomføres ved å sette pluggene i etuiet, lukke lokket og vente til lysdioden bak slutter å blinke.

Konklusjon

Jabra har hatt tre generasjoner på å raffinere sine helt trådløse øreplugger, og i denne omgang har de i alle fall oppnådd en klar og tydelig forbedring på lyden. At batteritiden er helt i toppsjiktet i dette segmentet teller også i klart positiv retning, og vi liker også at selskapet har maktet å krympe både selve proppene og ikke minst etuiet ganske markant.

Samtalekvaliteten må sies å være litt skuffende, men det er også den eneste store innvendingen vi har – i alle fall gitt at tilkoblingsproblemene vi opplevde ikke gjelder for produktene som selges til kunde. Elite 75t byr rett og slett på knallgod lyd i en både komfortabel og ganske brukervennlig pakke. Anbefalt!

Jabra Elite 75t
8.5
Meget bra
Anbefalt

Jabra Elite 75t

sitat"Jabras nye er knallgode på nesten alle områder"

Fordeler

 • Krysse av
  Meget god lydkvalitet
 • Krysse av
  Kompakt og diskré utforming både på propper og etui
 • Krysse av
  Solid batterilevetid
 • Krysse av
  Høy komfort, sitter godt på plass
 • Krysse av
  Pen app
 • Krysse av
  Tåler vannsprut og svette

Ting å tenke på

 • Bytt
  Ikke veldig gode til telefonsamtaler
 • Bytt
  Muligens litt i overkant mye bass for enkelte
Apples dyre fornøyelse

Apple AirPods Pro

fra 2127:-

Apples nye Airpods har noe Jabraene ikke har, og det er aktiv støydemping. Det gjør dem nok hakket bedre i stand til å lage en egen liten boble for deg når du er ombord på et fly eller andre bråkete steder. Airpods-ene har også betydelig bedre samtalekvalitet enn 75t, men på lydsiden vil vi nok holde Jabraene et hakk eller to foran. Airpods Pro er også ganske kostbare - 3.000 kroner er en full tusenlapp mer enn Jabraene koster.

De beste treningspluggene

Jaybird Vista

fra 1390:-

Hvis du har planer om å bruke øreproppene dine mye til trening, ville vi kanskje vurdert å gå for et par som leveres med ørevinger. Jaybirds Vista er nok vårt foretrukne par blant disse, med en basstung, treningsvennlig lyd, et diskré design og rimelig god batterilevetid. Vingene gjør at de sitter veldig godt på plass nærmest uansett hva du gjør, og prisen er dessuten ørlite lavere enn for Jabraene.

Knallgod Sony-lyd

Sony WF-1000XM3

fra 1209:-

Sonys WF-1000XM3 satte på mange måter standarden for denne generasjonen med trådløse ørepropper da de ble lansert tidligere i år, og den posisjonen holder de på mange måter fortsatt. De har også aktiv støydemping, og lyden er dessuten helt på høyde med Jabraene. Elite 75t er riktignok betydelig mer kompakte både for proppene og etuiets del, og prisen heller også i favør Jabra, riktignok bare med et par hundrelapper.

annonse