SniktittZTE Mimosa X

Denne budsjettmobilen viser muskler

Vi har sett nærmere på det som kan bli den ultimate billigmobilen.

ZTE Mimosa X

Størrelse: 12,7 x 6,46 x 0,99 cm
Vekt: 110 gram
Skjerm: 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, TFT, kapasitiv trykkskjerm
Operativsystem: Android 4.0
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 21 Mbps, Wi-Fi
Kamera: 5 megapiksler
Maskinvare: Nvidia Tegra 2, To kjerner @ 1 GHz, Nvidia Icera 450, Nvidia Geforce GPU, 512 MB RAM
Minnekort: 4 GB intern lagring, støtter Micro-SD inntil 32 GB
Teknologi: Bluetooth A2DP, USB, Wi-Fi, AGPS
Batteri: 1650 mAh
Forventet pris ved lansering: Under 2300 kroner
Tilgjengelig i Norge: 2. kvartal

Allerede nå gir ZTE Mimosa X en grei surfeopplevelse.
Gmail-applikasjonen slik den kjører på prototypen av Mimosa X.
Baksiden av Mimosa X skal være noe endret i nyere versjoner.
En god filutforsker følger med.
Til å være en rimelig telefon synes vi skjermen i Mimosa X gjør en svært god jobb.

For et par år siden begynte to kinesiske merker å ta seg inn på det norske mobilmarkedet. Lenge har disse aktørene konkurrert om å selge noen av de aller billigste smarttelefonene. Nå satser både ZTE og Huawei på betydelig kraftigere utstyr.

Les også: ZTE lanserer billig kraftplugg

ZTE Mimosa X kan bli den første telefonen som tar høyoppløst skjerm og svært kraftig prosessor ned mot 2000 kroner. Vi har sett nærmere på den nye kraftpluggen.

Telefonen vi har fått sett på er en svært tidlig prototype. Det betyr at mye fortsatt kan endre seg før telefonen er i butikken rundt juni senere i år.

Kompakt og god i hånden

Mimosa X er den første telefonen fra ZTE som faktisk føles som en toppmodell. En av grunnene er at telefonen ligger svært godt i hånden. Akkurat som mange andre av dagens toppmodeller har Mimosa X en liten fartsdump nederst på telefonens bakside.

Den siste tiden har det gått sport i å gjøre nye smarttelefoner så tynne som mulig. Én og én millimeter blir gradvis krympet. Mimosa X er ikke blant de aller tynneste, men den føles likevel kompakt og god, og bør passe fint i de fleste lommer.

Billigskjerm tar innpå

Et punkt som feller mange typiske billigtelefoner er skjermen. Med Mimosa X ser ZTE ut til å ha funnet et godt kompromiss. Med 540 x 960 punkter er skjermen høyoppløst og fin, og farger og innsynsvinkel fra sidene er også bra. Innsynsvinkelen er ikke fullt så god fra topp og bunn. Skjermen blir ganske blass om du ikke ser på den fra noenlunde samme høyde.

Enda mer påkostede skjermer kan selvsagt gi en bedre opplevelse enn det Mimosa X kan stille opp med, men avstanden opp til de beste minker.

Solid glass

Kineserne har dessuten valgt å dekke forsiden på den nye telefonen med nylanserte Gorilla Glass 2 fra produsenten Corning. Gorilla Glass 2 er en type glass som er ekstremt solid og fleksibelt, og det beholder egenskapene selv når det er svært tynt. Gorilla Glass 2 ble første gang vist frem for litt over en måned siden under Consumer Electronics Show i Las vegas.

Det burde bety at Mimosa X fint tåler å ligge i lommer sammen med nøkler og annet løsøre. Så lenge den ikke treffer veldig uheldig bør skjermen også være mer motstandsdyktig mot støt enn de du finner i mange andre telefoner.

Menyene

Menyene i Mimosa X er fortsatt et lite mysterium for oss. Prototypen vi har sett på kjører nemlig eldre Android 2.3-menyer. Når Mimosa X kommer i salg skal den være utstyrt med nyeste Android-versjon, altså Android 4.0. Den vil også ha ZTEs egne menytilpasninger.

Ut fra menyene på andre ZTE-modeller dreier det seg om en relativt fargerik meny som minner litt om det som møter deg på telefoner fra LG og Samsung. Foreløpig har vi fortsatt til gode å se Android 4.0 med store endringer. Det betyr at menyene kan ende opp med å se noe annerledes ut enn på andre ZTE-telefoner med Android.

Når det kommer til hastighet må vi regne med noen uventede stopp og heng i så tidlig maskinvare og programvare. Likevel går det meste her relativt raskt. Vi regner med at brukeropplevelsen vil bli enda noen hakk bedre så fort Android 4.0 er ferdig testet for telefonen.

Quadrant er laget for å teste generell ytelse. Mimosa X gjør det svært godt, til tross for at selve testen stopper opp i et par minutter mens vi kjører den.
Foreløpig har vi ikke fått testet så mange enheter med nye Quadrant 2 - men også her ser Mimosa X ut til å ha et greit resultat.
Browsermark sier noe om hvor rask nettleseren som følger med er. Her gjør Mimosa X det helt midt på treet - men programvaren som følger med det ferdige produktet vil være annerledes.
Nenamark 2 tester spill- og grafikkytelse på kraftige smarttelefoner. Her gjør Mimosa X det helt greit.

Artikkelen oppdateres

Telefonen vi har sett på er som nevnt svært tidlig. Det har kommet flere prototyper av samlebåndet siden denne ble laget, men foreløpig er ingen av dem i Norge.

Vi regner med at enda mer ferdige varianter vil dukke opp i ZTEs bås under Mobile World Cognress som starter rett over helgen. Vi er til stede for å se nærmere på de nye produktene. Så fort vi har bilder og flere detaljer oppdaterer vi denne sniktitten.

ZTE stod for en av de beste billigtelefonene i 2011. ZTE Blade kostet få penger og ga mye ytelse. Hele testen av Blade kan du lese under.
Les også: Test av ZTE Blade

Les også
Vet du hva motoren i mobilen din heter?
Les også
Nå kommer Intel-mobilene
annonse