Til hovedinnhold

Windows 7 RC

Introduksjon

Lanseringskandidaten ble nylig lagt ut slik at alle som ønsker det skal kunne teste den. Det dreier seg om Windows 7 Ultimate.

Denne lanseringskandidaten skal ifølge Microsoft kunne brukes gratis helt til juni 2010, men selskapet sier også at datamaskinen begynner å slå seg av automatisk tre måneder før Windows 7 RC utgår på dato.

Spørsmålet vi stiller oss er om lanseringskandidaten er såpass stabil og feilfri at den er klar for lansering.

Det dreier seg fortsatt ikke om en endelig versjon og derfor blir ikke dette noen grundig test.

Installasjon

Vi laster ned Windows 7 RC fra microsoft.com og setter i gang installasjonen.

Vi har blant annet muligheten til å velge norsk tastaturoppsett under installasjonen.

Installasjonen bruker 9 minutter før første omstart og ytterligere 3 minutter før andre omstart, og vi får muligheten til å skrive inn blant annet brukernavn, navn på datamaskinen vår, innloggingspassord og produktnøkkel. Installasjonen er med andre ord ganske rask sammenlignet med betaversjonen som tok nesten en halvtime å installere.

Deretter kan vi velge å bruke anbefalte sikkerhetsinnstillinger eller kun installere viktige oppdateringer. Videre kan vi sette dato og klokkeslett, og velge hvilket område maskinen er koblet til nå, det vil si hjemme, på jobb eller på offentlig sted.

Det viser seg at installasjon av lanseringskandidaten er ganske lik installasjon av Windows 7 beta, bortsett fra at Microsoft har under installasjonen av lanseringskandidaten droppet konfigurasjon av Homegroup.

Lanseringskandidaten til Windows 7 er like godt utstyrt med drivere som det Windows 7 beta er. På vår test-PC med SATA-grensesnitt opplevde vi at vi måtte skaffe SATA-kompatible drivere på egen hånd da vi installerte Vista. I tillegg trengte man å legge inn drivere for nettverkskortet og skjermkortet. Med Windows 7 er dette blitt mye bedre. Driverne som var nødvendig til testmaskinen var allerede med i installasjonen.

I bruk

Det er ikke gjort de helt store endringene i lanseringskandidaten i forhold til Windows 7 beta som vi tittet på i januar. Unntaket er blant annet en såkalte XP-modus, en nyhet som vi skal se på i denne omtalen.

Både velkomstssenteret og sidepanelet, slik vi kjenner det fra Vista, er fortsatt deaktivert som standard.

Videre er menyvalget Siste elementer som vi kjenner fra Vista er blitt fjernet, men i stedet dukker opp en liste over siste aktive dokumenter ved siden av det aktuelle programmet via Start-menyen. Med andre ord ingen endring fra betaversjonen.

Både IE8 og brukerkontokontrollen er også uendret fra betaversjonen, bortsett fra at lanseringskandidaten har den endelige versjonen av IE8, mens betaversjonen har IE8 beta. Det er fortsatt fokus på sikkerhet og vi får en bedre mulighet til å justere kontrollen.

En av mange nye finesser som er dukket opp i Windows 7 er en såkalt Aero Peek. Dersom vi holder nede Windows-tasten og mellomromstasten, vil alle åpne vinduer være gjennomsiktige helt til vi slipper taket av hurtigtastene.

Denne funksjonen gjør det enkelt å se skrivebordet uansett hvor mange vinduer som er åpne.

Open Action Center

Denne funksjonen skal gi brukeren bedre oversikt over sikkerheten, noe som blant annet skjer med meldinger som dukker opp i system tray.

Vårt ankepunkt i vår omtale om Windows 7 beta er at utvalget av antivirusprogrammet er for begrenset, pluss at det er kun lenker til betalversjoner av slike programmer. Vi lurer på om lanseringskandidaten er blitt bedre på dette området.

Svaret er både ja og nei. Ja, utvalget av antivirusprogrammer er blitt dobbelt så stort. Nei, lenkene er ikke endret fra betaen, dvs de videresender oss fortsatt til betalversjoner av antivirusprogrammer.

Vi ser også at lenkene til programmene er fraværende i første forsøk. Vi måtte faktisk restarte PC-en flere ganger for at lenkene til alternativene skulle dukke opp. Vi velger AVG, men også denne gangen (som i Windows 7 beta), får vi kun opp nettsiden til den kommersielle versjonen av AVG. Vi må søke selv for å finne gratisversjon. Gratisversjonen av AVG ble lastet ned og installert og dette oppleves som uproblematisk.

Windows XP-modus

Dette er en ny funksjon i Windows 7 og er et av de store trekkplasterene i Windows 7 selv om funksjonen ikke er innebygd. Funksjonen er i utgangspunktet begregnet for bedrifter for å gjøre overgangen fra Windows XP enklere. Denne modusen kan altså brukes til å kjøre Windows XP-programmer inne i Windows 7. Funksjonen skal kun tilbys for Ultimate og bedriftsutgavene av Windows 7.

Vi stusset litt over at vi fant ingen informasjon om funksjonen i selve Windows 7. Vi søkte i hjelpefunksjonen men fant ikke informasjon direkte. Riktignok peker søkeresultatet i hjelpefunksjonen til en rekke Microsoft-sider, men ingen av lenkene hadde noen direktelenker til informasjon om funksjonen.

Det er for så vidt ikke noe problem å finne informasjon om XP modus med andre søkeverktøy, men det er merkelig at ikke Microsoft gjør denne funksjonen lettere tilgjengelig for Windows 7-brukere via selve operativsystemet. Forklaringen ligger nok i at funksjonen ikke skal tilbys for alle Windows 7-utgavene.

Betaversjon av Windows XP Mode kan lastes ned fra Microsoft Download Center. Etter installasjonen finner vi ikke Windows XP modus, men vår prosessor skal støtte denne modusen, noe som skal være bekreftet av listen på denne siden.

Under systemkrav for Windows XP Mode beta står riktignok at man kan bruke Windows Virtual PC for å kjøre XP-modus, men det kommer ikke klart frem at dette faktiskt er et krav. Vi installerer derfor Windows Virtual PC og da dukker endelig Virtual Windows XP opp under All Programs, Windows Virtual PC.

På nedlastingssiden til Windows Virtual PC står at denne må installeres før XP-modus installeres, men under vår test viser det seg at rekkefølgen ikke spiller noen rolle.

Vi setter i gang installasjon av Virtual Windows XP:

Vi godkjenner lisensavtalen for Windows XP Professional SP3. Brukere av denne funksjonen får altså lisensiert XP med på kjøpet, i hvert fall når det gjelder lisenskandidaten til Windows 7 Ultimate.

Videre må vi spesifisere passord for Virtual Windows XP, og velge sikkerhetsinnstilling for den virtuelle maskinen.

Vi får deretter en melding om at vi måtte aktivere virtualisering i BIOS.

Vi aktiverer virtualiseringen i BIOS via Advanced, Advanced System Configuration, Virtualization Technology), og kan deretter fortsette med installasjon av Virtual Windows XP.

Det tok rundt 4 minutter å starte opp den virtuelle maskinen første gangen, men det tar kun 10 sekunder å starte systemet etter det. Vi får opp et eget vindu for Virtual Windows XP, men det viser seg at vi kan bevege oss fritt mellom de to systemene.

Funksjonen har fullskjemmodus via Action, View Full Screen.

Men det er ikke uten videre enkelt å gå tilbake til vanlig modus igjen. Riktignok dukket det opp en menylinje øverst i fullskjerm-grensesnittet.

Denne menylinjen har en knapp ("Exit full screen") som kan brukes til å gå tilbake til vanlig modus, men det tar litt tid å finne ut hva alle knappene faktisk gjør. Vi møtte bruke prøve-og-feile-metoden.

Vi er så uheldige at vi trykker på knappen Always show this toolbar ytterst til venstre på menylinjen, noe som fører til at menylinjen forsvinner totalt. Vi finner ut etter hvert at vi kan logge oss ut av XP og deretter logge oss inn igjen, og dermed dukket menylinjen opp igjen, men denne menylinjen vises kun i svært kort tid.

Det tar altså litt tid å bli vant til mulighetene og menyknappene i Virtual Windows XP, men det er absolutt ikke vanskelig å lære. Vi synes mao ikke dette er nok til å trekke ned helhetsvurderingen.

En av fordelen med XP-modus er at den automatisk mapper alle disker Windows 7 har, og dermed får vi tilgang til alle filene vi har i Windows 7. Denne tilgangen får vi via Start-menyen, høyreklikker på My Computer og velger Explore fra menyen.

Under vår test er ikke XP-modus særlig ressurskrevende. Programmet bruker rundt 22 MB med ingen programmer kjørende. Vi ser på en video via IE/Youtube og da er minnebruken rundt 26 MB.

Konklusjonen er at XP-modus fungerer godt til sitt bruk.

Kompatibilitet

Følgende programmer ble installert på Windows 7 beta uten at vi merket noen problemer med noen av dem:

 • AVG 8.5
 • Opera 9.6
 • Firefox 3.0.10
 • Malwarebytes
 • Adobe Flash Player 10
 • Corel Paint Shop Pro Photo X2
 • Foxit Reader
 • Safari 3.2.3
 • System Information for Windows (SIW)

Programmet Superantispyware derimot tok knekken på Windows med blåskjerm og automatisk restart av PC-en. Vi prøver å installere samme program i Windows 7 beta som lå på samme PC men en annen partisjon, og det gikk helt uten problemer. Vi prøver også å fjerne Superantispyware og installere på nytt på Windows 7 RC, men samme resultat, det vil si blåskjerm og Windows-krasj.

Oppsummering

Vi har sett på lanseringskandidaten til Windows 7 beta og opplever ikke de helt store endringene i forhold til Windows 7 beta som vi har tidligere tittet på. Installasjonen er ganske lik installasjonen av Vista og Windows 7 beta, bare at den er ennå raskere.

Mye av det samme som Windows 7 beta

Bruken av lanseringskandidaten oppleves ikke så veldig annerledes fra betaversjonen. Grensesnittet er mye av det samme og endringene ikke store.

Likevel har Windows 7 RC noen nyheter som er verdt å merke seg. Kanskje den største er Windows XP-modus som skal gjøre det mulig å kjøre programmer som ikke klarer Windows 7. Under vår test fungerte XP-modus bra, og det er ikke særlig ressurskrevende.

Det som kunne vært bedre

Vi fant ikke mye negativt i lanseringskandidaten til Windows 7 – bortsett fra følgende:

 • Open Action Center gir oss ikke mulighet til å velge et alternativt antispionprogram til Windows Defender.
 • Under vår test kunne programmet Superantispyware ikke installeres, programmet førte til Windows-krasj.
 • Kun lenker til betalversjoner under antivirus-anbefalinger.
 • Oppgavelinjen kunne hatt mer beskrivende ikoner.

Windows 7 RC er ikke helt klar for alle enda, men det har blitt bedre og man kan ikke forvente at all tredjepartsprogramvare skal være støttet for et enda ikke lansert operativsystem. En lanseringskandidat defineres riktignok som et produkt som er klart for lansering, men som ikke har gått gjennom en prosess med grundig feilfiksing. Derfor kan man regne med noen feil. En "Release to Manufacturing" (RTM)-versjon derimot er en versjon som er blitt feilfikset.

Microsoft har bekreftet at Windows 7 blir klar før jul.

annonse