SniktittNokia 9 PureView

Nokias nye toppmodell har ikke mindre enn fem kameraer bak

Skal sikre deg gnistrende gode bilder.

Barcelona / Tek.no: I flere år har det vært gått rykter om at Nokia skulle lansere en ny toppmodell. Opp av hatten her i Barcelona kunne selskapet i dag trekke Nokia 9 PureView.

Med denne telefonen sikter Nokia seg inn på deg som ønsker å ta gode bilder med mobilen din, og de har lagt ved hele fem ulike kamerasensorer på baksiden av telefonen.

Samarbeid med Zeiss og Light

Nokias nye toppmodell har ikke mindre enn fem kameraer bak

Nokia har fått hjelp av Zeiss til å utforme de nye sensorene på baksiden av telefonen, som hver seg har en oppløsning på 12 megapiksler med en lysfølsomhet på f/1.8.

To av disse linsene fanger bilder i farger, mens de tre siste er såkalt monokrome, og hjelper derfor til med å hente inn lys og detaljer selv fra de mørkeste delene av det du prøver å ta bilde av.

I alt syv «hull» på baksiden av Nokia 9 PureView. Fem er kameralinser, en fotolys og den siste er til dybdefoto.

Alle kameraene har en brennvidde på 28 millimeter, så her får du altså ingen ultra vidvinkel eller zoom-funksjon slik mange av konkurrentene tilbyr på sine flaggskip.

I stedet får du et kamera som fokuserer på tradisjonelle bilder, og for å hjelpe til med å gjøre det beste ut av hvert blinkskudd, har Nokia også tatt med seg kameraprodusenten Light på laget.

Helt spesiell kamerateknologi

Nokias nye toppmodell har ikke mindre enn fem kameraer bak

Hvis du kjenner til kameraet Light L16, gjør det akkurat det Nokia 9 skal gjøre, bare i større skala. Gjennom bruk av grafikkprosessering kvernes dataene fra samtlige objektiver ned til ett enkelt bilde. Dermed jobber ikke linsene på baksiden av Nokia 9 PureView som fem forskjellige kameraer slik de gjør på mange andre mobiler med flere linser.

Her er hele konseptet at man skal oppnå noe i nærheten av egenskapene til en vesentlig større bildebrikke ved å slå sammen mange små. Dermed snakker vi potensielt om et kamera som kan ta rotta også på Huaweis vanvittige nattmodus i P20 Pro og Mate 20 Pro. Så store datamengder kan ta sin tid å prosessere i etterkant av at bildet er skutt, men nattmodusen i en Huawei-telefon eller Pixel 3 bruker også en god stund på å bli ferdig med hvert bilde.

De ferdige bildene er tilgjengelige i RAW-format, noe som gir deg gode muligheter til å etterbehandle dem i for eksempel Adobe Lightroom. Appen ligger forhåndsinstallert på telefonen.

I tillegg kan du endre fokus på bildene dine etter at du har fotografert dem. Det er nyttig hvis motivet har blitt uskarpt eller hvis du ønsker å vise ulike deler av det samme motivet med utgangspunkt i samme foto.

Vi får noen minutter med telefonen, og kameraet er relativt raskt til å respondere. I tillegg må vi si at vi liker at Nokia gir de som faktisk interesserer seg for foto en del innstillingsmuligheter på skjermen.

Adobe Lightroom ligger på telefonen, og gir deg muligheten til å justere det aller meste av bildet du tok.

Vi får ta noen eksponeringer, og det er lite tvil om at telefonen er flink til å hente inn nok lys. På et av bildene, som vi dessverre ikke fikk ta med oss for å publisere, tok vi bildet av en mørk krok der kameraet på imponerende vis fanget mye detaljer.

Her blir det spennende å se hvordan Nokia 9 PureView vil klare å måle krefter med for eksempel råtasser som Huawei Mate 20 og Samsung S10.

Lekker å se til

Denne nye modellen kommer i det Nokia selv kaller Midnight Blue, en dyp blåfarge som vi må si gir denne telefonen en ekstra prikk over i-en hva gjelder design.

Skjermen virker å være meget god.

Og dette er en telefon som virker velbygd og solid. Nokia har laget telefonen i aluminium, og i tillegg er det Gorilla Glass 5 på plass for å beskytte både for- og bakside mot riper.

I ytterkant av telefonen har Nokia lagt en kledelig, børstet metallkant, noe som hjelper til med å gi deg et godt grep rundt telefonen.

Under panseret har denne telefonen ganske gode spesifikasjoner å skilte med. Du har for eksempel 6 GB med arbeidsminne og 128 GB med lagringsplass. Med andre ord er dette fullt på høyde med andre toppmodeller som finnes på markedet.

USB-C er på plass.

Litt uventet er det kanskje at selskapet ikke har valgt å bruke Qualcomms nyeste prosessor, Snapdragon 855, men heller «nøyd» seg med forgjengeren Snapdragon 845.

Skjermen på telefonen er på 5,99 tommer, og bruker såkalt P-OLED-teknologi. Oppløsningen er 2880 x 1440 piksler.

Denne virker ganske så habil på fargegjengivelse etter vår mening, og skulle kunne vise bildene du tar på en god måte. Lysstyrken virker også god, uten at den på noen måte ser ut til å kunne gi like mye lys som S10-telefonen til Samsung.

Under pressekonferansen fikk vi vite at Nokia allerede nå har åpnet for forhåndsbestilling, og at prisen skal være rundt 699 euro.

Her på berget har vi fått bekreftet at prisen vil ligge på 6490 kroner inkludert merverdiavgift.

HMD Global som står bak Nokia-telefonene er ikke alene om å ha sluppet et svært spesielt flaggskip her på årets mobilmesse i Barcelona. Også Huawei har vært ivrige på lanseringslabben. De slapp sin steindyre og brettbare Mate X tidligere på søndag. Les mer om Huaweis spesielle telefon i denne artikkelen »

annonse