Til hovedinnhold
SniktittKD-84X9005

Slik er Sonys 4K-TV

Har et detaljnivå i bildet som gjør at man glemmer OLED, i alle fall en stund.

Rolf B. Wegner, Hardware.no

Hardware/Berlin: KD-84X9005 kan kanskje virke som et kryptisk modellnavn, men det er bare å pugge det utenatt med en gang. Dette er nemlig Sonys 4K TV som ble lansert på IFA.

Når vi beveger oss opp til 84 tommer så begynner vi å snakke om seriøst digre saker. Sony har på ingen måter industriens smaleste ramme, og den er lett synbar selv på en så diger skjerm.

Med ett såpass stort panel synes vi nesten at 4K-oppløsning er et must, i Sonys tilfelle snakker vi da om 3840 ganger 2160 piksler. Med full HD blir pikslene såpass store på en 84 tommer at man må sitte ganske langt unna, og da kunne man kanskje greit seg med noe mindre og heller sittet nærmere. Sony anbefaler selv at man setter seg 1,5 ganger lengre unna TV-en enn det som er høyden på bildet. For full HD anbefaler de det dobbelte.

Siden TV-ene til Sony står utstilt på en messe så vet vi på ingen måter hva de kan ha gjort med bildet, men slikt vil en full test avsløre. Likevel, dette ser mektig bra ut. Litt av problemet med 4K er tilgangen til materiale å vise. 4K har vært brukt i filmindustrien i lang tid, men det hjelper oss forbrukere pent lite i all den tid det faktisk ikke blir tilgjengelig for kjøp eller leie.

Akkurat dette er ikke noe nytt, så for å hjelpe litt på problemet kan man oppskalere ett bilde til 4K fra full HD. Nå vet vi igjen ikke hva Sony har gjort med oppsettet, men de hadde i alle fall en TV som viste oppskalert innhold og en som viste uberørt materiale. Torbjörn Sjöving, Nordic Product Manager, bedyrer derimot at dette er ekte vare. Forskjellen var uansett særdeles stor. Du fikk skarpere detaljer, bedre dybde og en skikkelig gnist. Jeg hadde i alle fall ikke sagt nei til noe slikt. Med skikkelig 4K-materiale kan vi derimot vente oss enda bedre bilde fikk vi høre. Fremtiden ser med andre ord svært lys ut.

KD-84X9005 er utstyrt med tre prosessorer, 4K X-Reality PRO, og det er denne som står for oppskaleringsbiten.

To feite høyttalerplanker kommer også med, en for hver side av TV-en. Man trenger heldigvis ikke å bruke disse, da en slik TV fortjener noe litt bedre. Plankene har totalt ti elementer med en samlet effekt på 50 watt.

Noen pris har enda ikke blitt satt på herligheten, men om man ser litt i retning av andre produsenter så snakker vi nok om ett sekssiffret beløp i alle fall.

annonse