Nyhet

Sony vil gjøre 4K overkommelig

Skal komprimere signalet via satellitt, og kjøre 4K rett inn i stua di.

Ingen gidder å bla opp over 145 700 kroner for en 4K-TV, når det ikke er noe 4K-materiale å se på.

Dette ønsker Sony å gjøre noe med, og på en messe nå nylig demonstrerte de et system som gjør det mulig å overføre video med en oppløsning på 3840 x 2160 piksler i sanntid via en satellittilkobling.

Problemer for prinsen

Neste generasjons videooppløsning, 4K, er førstemann i arverekkefølgen etter den nåværende kongen Full HD 1080p. Men prinsen har et alvorlig problem: Så å si ingen tilbyr innhold i 4K ennå, og dagens distribusjons- og kringkastingssystemer er for pinglete til å takle den massive mengden med data som må overføres.

Sony slår nå et slag i kampen for 4K. På messen IBC 2012, som ble avholdt i Amsterdam nylig, viste det japanske selskapet at overføringen av 4K-video kan skvises såpass at det skal være mulig å overføre det med dagens teknologi.

– Vi har klart å lage et system som kan komprimere originale 4K-signaler drastisk, men uten å redusere kvaliteten, uttaler selskapet ifølge Tech-On!

Det skal være første gang en slik overføring har blitt vist i offentligheten.

4K fra Luxembourg

Sony gjennomførte demonstrasjonen i samarbeid med det Luxembourg-baserte selskapet SES. Sistnevnte sendte 4K-video fra sitt hovedkvarter i hjemlandet, og dette ble overført i DVB-S2-formatet via satellitt.

Ved hjelp av H.264-teknologien, ble 4K-videoen komprimert til en overføringshastighet på 50 Mb i sekundet. Sony dekodet signalene med en receiver på messen, og viste deretter videoen på selskapets 84 tommer store 4K-TV. Alt angivelig i sanntid.

Mer effektiv skvising

50 Mb i sekundet er tilsvarende et kringkastingsvennlig HD-signal som brukes i dag, men det stopper ikke der. Sony har nemlig planer om å komprimere videoen ytterligere.

Dette skal de få til ved hjelp av såkalt HEVC, som står for High Efficiency Video Coding. Dette er en rykende fersk komprimeringsteknologi som skal tilby dobbelt så effektiv skvising som H.264.

Målet er å komprimere overføringshastigheten til bare 20 Mb i sekundet. I tillegg planlegger selskapet å muliggjøre overføring over to kanaler med én transponder for satellitt.

I teorien skal alt dette gjøre eksisterende maskinvare for kringkasting og strømming i stand til å overføre 4K-signaler. Dette kan få fart på tilgjengeligheten av innhold i den høye oppløsningen, ettersom nettverk og TV-kanaler ikke nødvendigvis behøver å oppgradere alt utstyret sitt.

4K-økosystem

På IBC-messen viste Sony også fram sitt F65-kamera, som er i stand til å ta opp video i 4K. Ifølge selskapet blir 30 storfilmer produsert i dette formatet i dag, og med både kameraer, projektorer og nå snart TV-er på plass, er Sony klare til å lage sitt eget 4K-økosystem.

(Kilde: Tech-On!)

Les også
Sonys 4K-spillere vil kreve konstant nettilkobling
Les også
RED kliner til med 4K-spiller
Les også
JVC drar fram 4K-pisken
Les også
Fremtidens TV-er er griselekre
Les også
Slik er Sonys 4K-TV
annonse