Denne ballen kan du styre med mobilen
Vi har prøvd mobilleken Sphero.
Noen ganger i året snubler vi i morsomme leketøy som er laget spesielt for bruk med mobiler. I fjor var Parrots AR. Drone et av de store høydepunktene. I år kan høydepunktet bli den lille, hvite ballen Sphero fra Orbotix.
Les også: Test av Parrot AR. Drone
Sphero kobles til en Android- eller iOS-enhet ved hjelp av Bluetooth. I tillegg til Bluetooth-kontrolleren bor det et batteri, et gyroskop og en elektrisk motor inni ballen.
Vanskelig å styre
Ballen lades i en egen krybbe ved hjelp av induksjon – akkurat som elektriske tannbørster. Når ballen er fulladet, kobler du den til mobiltelefonen din ved hjelp av en applikasjon som kan lastes ned fra App Store eller Android Market. Appen lar deg styre ballen.
Her ligger utfordringen. En kliss rund ball med en motor som surrer rundt inni er ikke spesielt enkel å styre. Ballen vil ofte sine egne veier, og det tar tid å bli god til å styre den.
Vi prøvde Sphero i noen minutter på Orbotix' stand under CES i Las Vegas. Her hadde selskapet lagt ut en komplett hinderløype der flere Sphero-baller kjørte rundt.
Kommer med tilhenger
Å få den lille ballen til å treffe rampene føltes av og til like umulig som å tre en kjetting gjennom en synål. Umulig var det likevel ikke, og tilfredsstillelsen ved å treffe rampen og å dundre forbi de andre mindre begavede ballene var enorm.
Orbotix har dessuten laget en liten tilhenger til ballene sine. Den legges som en kopp oppå, og følger etter som en sulky etter en travhest. Tilhengeren stabiliserer ballen litt i fartsretningen, men det er fortsatt ingen enkel oppgave å styre leketøyet.
Med mindre du er veldig god allerede fra første stund kommer du til å sende Sphero noen turer ned både trapper og avgrunner. Da er det greit å vite at ballen skal tåle et fall fra rundt to meter til en hard overflate uten å ta skade.
Les også: Test av appBlaster iPhone-gevær
Virker i bassenget
Vi har alt nevnt at Sphero lades med induksjon. Det betyr at Orbotix har kunnet lage den helt vanntett. Den lille leken flyter derfor og skal fungere fint også i vann, selv om de fleste telefonene som kan styre den ikke gjør det.
Den skal være omtrent like (u)kontrollerbar i bassenget som på landjorden, og etterlater seg visstnok et lite slep i vannet der den bobber bort gjennom vannmassene.
Kan brukes som spillkontroller
Siden Blutooth også kan sende data tilbake til mobiltelefonen har ikke Orbotix nøyd seg med å la deg kontrollere ballen. De har også laget mobilspill som du kontrollerer ved å holde ballen i hånden og vri rundt på den.
Et av spillene som er laget minner mest om en slags gammeldags shoot-em-up-variant, der fiendene kommer flyvende mot deg på skjermen. Siden Sphero ikke har knapper er ikke oppgaven å skyte fiendene, men å styre unna dem.
Dette er kort sagt like vanskelig som å styre ballen rundt på bakken med mobiltelefon. Førsteinntrykket er også at å styre rundt på bakken er mye morsommere enn arkadespillene. Vi har prøvd mange ulike kontrollmekanismer før og det er gøyere å se en ball spinne rundt på bakken enn et pikselert romskip som kræsjer på en skjerm.
Lang batteritid
Batteritiden på den lille rakkeren er omtrent to timer. Det betyr at du kan surre rundt med den omtrent åtte ganger så lenge som du kan fly med Parrots flygeleke AR. Drone. Vi regner med at batteriet holder vesentlig lenger om du bruker den som håndkontroll for mobilspillene. Da brukes nemlig ikke motoren inni ballen – kun gyroskopet og Bluetooth-modulen.
Foreløpig skal Sphero gjennom noen godkjenninger før den lander på Europeisk jord. Fra Orbotix' PR-mann får vi beskjed om at det sannsynligvis vil skje i løpet av første halvår. Noen pris på leketøyet når det lander i Europa vet vi heller ikke, men i USA selges de for 120 dollar stykket, altså rundt 700 kroner.
Alle sakene våre fra årets CES-messe finner du her