Tek.no

Sniktitt Asus PadFone 2

Lynraskt nettbrett og mobiltelefon på en gang

Asus' nye blandingsdings har mange forbedringer, men tastaturet er ikke med lenger.

Finn Jarle Kvalheim
16 Okt 2012 19:37
sound.
Glansnummeret som brukes til å demonstrere PadFone 2 er fortsatt videoavspilling som går sømløst fra den lille til den store skjermen.
Skjermen i første generasjon PadFone var ikke god nok. Skjermen i den nye er bedre på alle måter, og ser ut til å være på høyde med det beste fra konkurrentene.
Også Asus satser hardt på lyd. PadFone 2 har en innebygget lydforbedrer som selskapet hevder er svært bra. Det var for mye støy i lokalet til at vi fikk prøvd funksjonen skikkelig.
Også skjermen i PadFone Station er god å se på, men den har lavere oppløsning enn de heftigste nettbrettene.
Google maps flytter seg fint fra telefon til nettbrett.
Fargevalgene sort eller hvitt er ikke akkurat spennende, men hva gjør det når designen ellers er så annerledes?

Amobil.no / Milano: I dag lanserte Asus PadFone 2. Det dreier seg om en telefon som enkelt og kjapt kan «bli til» et nettbrett, ved at du skyver den ned i en krybbe på baksiden av en ti tommer stor skjerm. Det er bare et halvt år siden forrige generasjon PadFone ble tilgjengelig, men den var svært forsinket og fikk relativt blandet mottakelse. Nå håper Asus på det motsatte.

Som telefon er PadFone2 ekstremt godt spesifisert. Den 4,7 tommer store IPS-skjermen er lyssterk, har veldig god innsynsvinkel og bra fargegjengivelse. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler, altså det vi har blitt vant til i Android-flaggskip.

Les også:

Asus lanserte PadFone

Særegen design

Akkurat som første generasjon er PadFone 2 bygget i kileform. I motsetning til mange av de andre heftige Android-modellene har altså ikke PadFone 2 noen stor klump der antennen eller kameraet er plassert, men skråner gradvis innover mot sitt tynneste punkt fra øverst til nederst. Ved toppen er den 9 millimeter tykk, ned mot bunnen tynnes den ned mot 3 millimeter.

Siden årets Android-flaggskip er større enn så nesten samtlige av fjorårets motstykker, er også PadFone 2 en ganske stor enhet. Den føles likevel ikke så stor i hånden. Det kommer muligens av denne litt spesielle kileformen, en design vi ikke kan si vi har sett i andre telefoner.

Føles solid

I denne telefonen har Asus adoptert Unibody-konstruksjonen som så langt HTC og Nokia har vært mest kjente for på telefonfronten. Det betyr at PadFone 2 føles litt mer solid bygget enn den første utgaven. For de som ønsker å kunne bytte ut batteriet er det imidlertid en dårlig nyhet – her sitter batteridekselet fast.

Systembrikkensom tikker og går på innsiden er en Qualcomm Snapdragon S4 Pro. Den har fire stykker av det som er den raskeste mobilprosessoren tilgjengelig for produsentene i dag, altså Qualcomms Krait-arkitektur.

Android med tilpasninger

Selv om det fokuseres stadig mer på spesifikasjoner, er det viktigste vi får ut av vårt første møte med PadFone 2 at den er rask. Vi støter ikke på noen pauser eller plutselige stopp underveis i menynavigeringen, og apper laster også raskt.

Her er det forresten Android 4.0.4, men en oppgradering til Android 4.1 Jelly Bean er på vei. Asus har endret menyene her og der, og gjort grunnleggende endringer i hele operativsystemet. De største endringene er knyttet til det Asus har kalt PadFone Station; altså skjermen du kan plassere PadFone inni for å få et nettbrett.

Les også: Test av Asus PadFone

Som nettbrett

Akkurat som for forrige modell er glansnummeret til PadFone 2 et sømløst skifte mellom telefonskjerm og nettbrettskjerm.

Hvis du starter en video på telefonskjermen, og føler for å se den på en større skjerm kan du parkere telefonen i ryggen på PadFone Station, og så fortsetter videoen å spille på en ti tommer stor HD-skjerm i stedet for på den lille en del mindre telefonskjermen.

Skiftet ser ut til å gå noe fortere enn det gjorde med den opprinnelige modellen, men en liten forsinkelse oppstår fortsatt idet PadFone 2 skyves ned i parkeringsplassen bak på skjermen.

Appene må godkjennes

Som tidligere vil du også fra tid til annen få en feilmelding i forbindelse med akkurat dette skiftet. Appene som skal støtte såkalt Dynamic Display må nemlig godkjennes på forhånd i innstillingene. Så fort det er gjort vil feilmeldingene forsvinne.

Et unntak er for apper som ikke støtter nettbrett i det hele tatt. Disse appene vil bare avsluttes når du kobler de to enhetene sammen.

Hamskiftet fra mobil til nettbrett er altså fortsatt ikke helt sømløst, og selv om vi får fortalt at flere av hindringene for en fullstendig sømløs integrasjon ligger i Android og at det er opp til Google å ta dem bort, spørs det om brukerne er veldig opptatt av hvem det er som har forårsaket feilmeldingen.

Enklere og mer kompakt

PadFone Station har blitt betydelig forbedret siden sist. Den litt klumsete luken øverst på brettet er nå borte. I stedet har du nå et spor du kan skyve telefonen ned i. Skiftet kan sammenliknes med en overgang fra garasje til carport. Nå trenger du ikke å dille med luker før du setter telefonen på plass.

En skulle kanskje tro det gjorde at PadFone 2 risikerte å falle ut av dockingstasjonen sin. Siden tidlige prototyper er dyre turte ikke vi å riste løs på en PadFone Station med telefon i dockingen. Vi fikk i stedet en Asus-representant til å gjøre det.

Telefonen forlot ikke sin post, bak på nettbrettet, samme hvor mye Asus-representanten ristet. Tillitvekkende. Samtidig sitter ikke telefonen så godt fast at den er vanskelig å ta ut. Den sitter rett og slett akkurat passe godt.

Når du setter PadFone 2 inn i skjermen får du dessuten en liten vibrasjon som signal på at telefonen sitter på plass.

Les også: Test av Google/Asus Nexus 7

Mye lettere

Hele pakken har blitt lettere. Med 649 gram i vekt for PadFone Station og PadFone 2 sammen har Asus slanket bort omtrent 200 gram fra likningingen. Selve telefonen har blitt bittelitt tyngre enn den forrige, så all vekten som har forsvunnet er i selve skjermen.

Nå veier skjermen altså mindre enn mange av nettbrettene på markedet. De som har prøvd den forrige utgaven vil sannsynligvis legge merke til at PadFone 2 og PadFone Station nå er betydelig lettere.

Kutter på tilbehøret

En bivirkning av tungt fokus på vekt, pris og størrelse i den første modellen – er at Asus ikke slipper tastatur til denne utgaven av PadFone 2. Her er det bare telefon og skjerm. Også skjermpennen med innebygget Bluetooth-håndfri er borte.

Prisen ligger imidlertid fortsatt an til å bli stiv, så her har Asus en del å bevise. Samtidig er PadFone 2-pakken ekstremt godt spesifisert, det største problemet nemlig vekt og størrelse er slanket bort, og programvaren virket relativt stabil og fin selv på tidlige utgaver. Det er altså mye her som lover godt for denne utgaven av Asus litt pussige krysning.

Les også: Test av Samsung Galaxy Note II

Les også
Billigbrett blir enda billigere
Les også
Asus skrur opp hastigheten i ny PadFone
annonse

Les også