Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Gaming

SniktittRazer Edge og Logitech G Cloud Gaming Handheld

«Switch for Xbox»: Vi kikket på de nye spillstrømme-konsollene

Razer Edge (til venstre) og Logitech G Cloud Gaming Handheld er to spennende alternativer for deg som er nysgjerrig på spillstrømming og ikke vil bruke mobilen.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Las Vegas/Tek.no: Med fremveksten av spillstrømming fra nettskyen de siste årene, har konseptet «spillkonsoll» fått en litt bredere betydning. Nå kan nemlig en ganske lavspesifisert dings fungere som en mer eller mindre fullblods spillkonsoll, all den tid det aller meste av prosessering skjer på en server langt unna deg - selvfølgelig gitt at internett-tilkoblingen din er tilstrekkelig.

To av de fremste eksponentene for dette er Razer og Logitech, som begge har lansert små, håndholdte strømmedingser som i utseende ikke er så veldig ulike for eksempel en Nintendo Switch. Vi tok en kikk på dem på CES-messen i Las Vegas.

Først og fremst er det viktig å understreke at både Razer Edge og Logitech G Cloud Gaming Handheld, som produktene heter, ikke må forveksles med Valves Steam Deck. Steam Deck er i praksis en ordentlig PC i håndholdt format, og som kan kjøre spill lokalt i stedet for (og i tillegg til) fra skyen.

Både Edge og G Cloud kan i teorien kjøre spill lokalt, men begge kjører en variant av Android og kan dermed kun kjøre Android-spill på egen maskinvare. I tillegg kan du strømme spill fra nettskyen via Xbox Cloud Gaming og GeForce Now, i tillegg til fra en PC på hjemmenettet via Steam Link.

Razer Edge lanseres denne måneden, og er i praksis et slags lite Android-nettbrett med en videreutviklet Kishi V2-kontroller som tilbehør.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Razer Edge - kompakt og lynrask

La oss starte med Razer Edge, som nok er den mest entusiastrettede av de to enhetene. Den skyldes først og fremst at den har en ganske heftig AMOLED-skjerm med 144 Hz oppfriskningsrate og et veldig bredt 20:9-format. Skjermen måler 6,8 tommer på diagonalen, men formatet gjør at den egentlig er betydelig mer kompakt enn for eksempel en Nintendo Switch og nevnte G Cloud, som begge har 7-tommers skjermer i 16:9-format.

Dette er uansett en utmerket skjerm, med spreke farger og upåklagelig sortnivå. Oppløsningen er en ekstra bred full HD-variant på 2400 x 1080, som gjør det betydelig enklere å lese liten tekst enn for eksempel på Steam Decks ganske begrensede 1280 x 800-oppløsning - men 20:9-formatet gjør at du får relativt store svarte felter på siden når du strømmer fra Xbox-skyen eller andre spill som ikke nødvendigvis har støtte for ekstra brede skjermer.

Razer Edge er en relativt kompakt sak. Hovedattraksjonen er en høyoppløst skjerm med 144 Hz-støtte.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Razer Edge er også rimelig lett å holde, og vi vil tro det også gjelder over lengre spilløkter. Vekten er nemlig på akkurat over 400 gram, som er omtrent akkurat det samme som en Switch med Joy-Con-kontrollere tilkoblet, og litt mindre enn en Switch OLED. Kanskje skulle vi ønsket at kontrolleren (som er en videreutvikling av Razers Kishi V2-kontroller) var litt mer rund i formen akkurat der den skal ligge i håndflaten, noe Logitech-enheten er - men det ville selvfølgelig gått ut over muligheten til å plassere den i et etui eller liknende.

Selve enheten består egentlig av to deler - selve skjermen og den avtagbare kontrolleren, men de selges kun sammen. Razer-representanten vi snakket med på messa sier at det er flere kontroller-varianter i arbeid, men vi må si at den som allerede leveres stort sett er utmerket. Den har styrespaker med behagelig friksjon, deilig klikkete knapper og dessuten to knapper du kan programmere selv.

Razer Edge
Razer EdgeLogitech G Cloud Gaming HandheldSteam DeckNintendo Switch OLED
BrikkesettQualcomm Snapdragon G3x Gen 1Qualcomm Snapdragon 720GAMD Zen 2 APUNvidia Tegra
RAM8 GB4 GB16 GB4 GB
Skjerm6,8 tommer, 2400 x 1080, 144 Hz AMOLED7 tommer, 1920 x 1080, 60 Hz, IPS7 tommer, 1280 x 800, 60 Hz, IPS7 tommer, 1280 x 720, 60 Hz, OLED
Lagring128 GB + microSD64 GB + microSD64, 256 eller 512 GB + microSD64 GB + microSD
Batteri5000 mAh6000 mAh5315 mAh4310 mAh
TrådløstWi-Fi 6E, bluetooth 5.2, 5G er tilvalgWi-Fi 5, bluetooth 5.1Wi-Fi 5, bluetooth 5.0Wi-Fi 5, Bluetooth 4.1
TilkoblingerUSB-C, minjjackUSB-C, minjjackUSB-C (m/DisplayPort 1.4), minjjackUSB-C, minjjack
Vekt (m/kontroller)401 gram463 gram669 gram420 gram
Støttede tjenesterXbox Cloud Gaming, GeForce Now, Steam Link, Google Play StoreXbox Cloud Gaming, GeForce Now, Steam Link, Google Play StoreSteam, Windows, Linux, etcNintendo Store
PrisFra 399 dollar349 dollarFra 399 dollarFra ca. 3990 kr

Vibrasjon og hodetelefonutgang

Haptisk vibrasjonsfeedback har den dessuten også (til forskjell fra den vanlige Kishi V2), i tillegg til hodetelefonutgang. Litt høyere vekt hadde nok definitivt gitt litt større kvalitetsfølelse, for den føles unektelig litt «plasticky», men noen kompromisser må man gjøre for å holde vekten såpass lav som den er. Et lite minus er naturligvis også at Xbox-spill vil vise kontrollerikoner som om du brukte en Xbox-kontroller, men det er selvfølgelig noe man også lærer seg relativt kjapt ved bruk.

Selve spillytelsen virket også god, selv om wifi-forholdene på messa gjorde «High on Life» strømmet fra Xbox-skyen til en ganske hakkete affære, med stadige «halv-oppdateringer» på skjermen - såpass mye at Razer-representanten humret at han angret litt på at han hadde satt det opp slik. Diablo Immortal over 5G virket å kjøre betydelig bedre, så vi er tilbøyelige til å tro at bedre wifi-forhold hadde gitt en betydelig bedre opplevelse.

Strømmer du fra en PC på hjemmenettverket via Steam Link-appen, skryter Razer også av at Valve har laget 144 Hz-støtte spesifikt for Razer Edge, så her har den i teorien et ganske tydelig overtak selv over Valves egen Steam Deck - som altså er betydelig mer lavoppløst og «bare» har 60 Hz-skjerm.

Deilige knapper på Kishi-kontrolleren, i tillegg til en knapp du kan programmere selv.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Razer Edge er også utstyrt med en Snapdragon G3x Gen 1-brikke som skal gi utmerket ytelse til Android-spill kjørt lokalt - og som er mye kraftigere enn Logitechs Snapdragon 720-brikke. Edge er for øvrig aktivt kjølt (med andre ord: Den har en vifte), men et bråkete messegulv ga ikke akkurat anledning til å avgjøre hvor mye den eventuelt bråker. Det bør ikke være veldig plagsomt.

Til sist må det sies at det ikke er veldig mye som skiller Razer Edge fra å bruke mobiltelefonen din på samme vis med en tilhørende kontroller, all den tid både Geforce Now, Xbox Cloud Gaming og Steam Link er tilgjengelig for Android. Du får altså vibrasjonsfeedback og hodetelefonutgang i kontrolleren, du får programvarelaget Razer Nexus, som samler de gaming-spesifikke funksjonene i et eget grensesnitt, og du får potensielt noe bedre ytelse til lokalt kjørte Android-spill.

Diablo Immortal, som er utviklet for mobil, kjører i fullskjerm på Razer Edge.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Du kan lage et liknende oppsett selv

Samtidig er ikke Razer Edge spesielt annerledes fra å ha en litt stor Android-telefon og en vanlig Kishi V2-kontroller, bare at du ikke kan bruke Edge til ringing eller å sende SMS. Nytten avhenger dermed litt av hvor mye du spiller og hvor nødvendig det er å spare batteri på mobiltelefonen din.

Edge kommer imidlertid ikke med et batteri større enn 5000 mAh, som jo ikke er stort større enn hva mange mobiler har nå til dags - og som Razer sier skal holde til «timer» med spilling. Det må sies å være litt begrensende, selv om du naturligvis også kan koble til en nødlader eller liknende for lengre spilløkter. Plasseringen av ladeporten på den høyre siden av kontrolleren kan potensielt også være et irritasjonsmoment, ser vi for oss, men vi tenkte ikke mye over det da under vår tid med dingsen.

Edge er heller ikke planlagt lansert utenfor USA inntil videre. Razer har et samarbeid med mobiloperatøren Verizon om produktet, som tilbys med en ganske solid rabatt om du samtidig tegner deg for et Verizon-abonnement. Prisen er nemlig satt til 399 dollar (rundt 4000 kroner) for wifi-versjonen og 599 dollar (6000 kroner) for 5G-versjonen - eventuelt 360 dollar med Verizon-abonnement. Lansering skjer senere denne måneden, nærmere bestemt 26. januar.

Vi spurte Razers om en mulig lansering utenfor USA, men får til svar at produktet foreløpig kun er for USA og at det ikke foreligger noen oppdateringer på en eventuell Europa-lansering.

Logitechs G Cloud Gaming Handheld er på mange måter en litt enklere sak enn Razer-konsollen, men den har større skjerm og større batteri.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Switch-lik skjerm hos Logitech G Cloud

Logitechs G Cloud skiller seg kanskje litt mer fra Razer Edge eller et mobilbasert oppsett takket være sin til dels betydelig større skjerm. På papiret er den bare ørlite større, med sine sju tommer mot Razers 6,8, men 16:9-formatet sørger for at det faktisk er ganske mye mer skjermareal her - og ikke minst slipper du problemet med svarte rammer på grunn av det ultrabrede formatet. Sju tommer er tilfeldigvis også det samme som Nintendos Switch OLED, for øvrig.

Skjermen er av IPS-typen, og er definitivt habil, men den har ikke like heftig kontrast og dype sortnivåer som Razers AMOLED-skjerm - og den har også feite rammer rundt skjermen. G Cloud støtter også «bare» 60 Hz, selv om det nok er mer enn nok for de aller fleste.

Jeg liker også Logitechs litt mer avrundede grep, som ligger hakket bedre i hendene mine enn Razers flate grep, selv om jeg definitivt foretrekker Razers styrespaker - som har mer friksjon og en konkav form, og derfor gir bedre tak. Også her får du haptisk feedback i form av små vibrasjoner, for øvrig.

Logitech-dingsen har et større «håndtak» på kontrolleren og er derfor litt bedre å holde.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Også denne var tilkoblet wifi, men her var ytelsen betydelig bedre enn hos Razer, litt uklart av hvilken årsak. Jeg sjekka ut Gunfire Reborn via Xbox Game Pass, som virket å strømme utmerket til Logitech-enheten. Bildet er nok ørlite mer uskarpt og har litt mer artefakter enn avspilt direkte på Xboxen hjemme, men dette er absolutt en kurant opplevelse - tross at dette er et ganske intenst skytespill med raske bevegelser, som vanligvis er nettskyspillingens største problem.

Sammenliknet med Razer Edge har G Cloud to mer eller mindre vesentlige minuser. Først og fremst kjører den en helt vanlig og relativt gammel Android 11-versjon som du enten kan bruke med touch eller i «håndholdt» modus - og alle Google-verktøyene er installert som standard og kan ikke fjernes.

Ingen tvil om at det er Android som kjører her. Men SIM-kort kan du ikke installere.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

For det andre er den kun utstyrt med en Snapdragon 720G-prosessor, som er en betydelig svakere variant enn G3x-brikken som sitter i Razer Edge, og den har også mindre RAM, med 4 GB mot 8 - som sammen nok gir vesentlig svakere ytelse til spill du spiller lokalt. Samtidig tar G Cloud igjen med et større batteri på 6000 mAh, som ifølge Logitech skal holde til rundt 12 timer med nettskyspilling før du må lade.

Den veier imidlertid også noe mer, med 463 gram, men sannsynligvis ikke nok til at den føles vesentlig tyngre i hånden. Her er for øvrig ikke kontrollerne avtagbare, som gjør at USB-C-porten er litt mer praktisk plassert midt under skjermen. Mangelen på mobilnetts-tilkobling gjør dessuten at bruken utenfor hjemmet begrenser seg til ting du kan lagre lokalt på dingsen.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Uansett er det nok denne som er nærmest å komme i hendene på norske kunder. Logitechs norske PR-byrået sier de «fortsatt er i planleggingsfasen» når vi spør om norsk lansering, som jo kan tolkes på mange vis. Vi gjetter nok at en Europa- og norgeslansering ikke er altfor langt unna.

Prisen er for øvrig 350 dollar i USA (på salg nå for 300 dollar), som nok betyr over 4000 kroner når og om den kommer hit.

Logitech G Cloud Gaming Handheld
annonse