Til hovedinnhold

Bidra til tilgjengelighet på Web

På tross av at kalenderen viser år 2008 og fokuset på webstandarder og tilgjengelighet blant webutviklere aldri har vært større enn i dag, syndes det allikevel ofte mot god praksis når nye nettsider lages – og personer med funksjonshemninger, som blinde og svaksynte, har derfor ofte store problemer med å bruke mange nettsider.

Blinde og svaksynte surfer gjerne med såkalte skjermlesere, som leser opp innholdet på nettsidene – hvordan dette fremstår for dem, kan du danne deg et lite inntrykk av ved å deaktivere støtten for CSS, Javascript og bilder i nettleseren – og vil da ofte kunne se hvordan bilder som mangler alternativ tekst, eller dårlig utformet Javascript-kode og bruk flash på lenker og navigasjon, kan gjøre nettsidene totalt ubrukelige.

Det er nettopp dette IBM nå prøver å gjøre noe med, da de tirsdag lanserte en ny tjeneste kalt Social Accessibility Project – og måten de her tilnærmer seg problemstillingen på, er mildt sagt nytenkende, og vil uten tvil kunne revolusjonere hverdagen til funksjonshemmede på Internett – men da trenger de din hjelp.

Brukergenerert tilgjengelighet

Det burde selvfølgelig være den enkeltes ansvar å sørge for å lage tilgjengelige nettsider, men når det ikke gjøres, vil IBMs nye prosjekt komme til sin fulle rett.

På samme måte som du kan bidra med ditt eget innhold på Wikipedia og andre populære nettsteder med brukergenerert innhold, lar IBM deg bidra til å gjøre dårlige nettsider mer tilgjengelig.

Det skjer ved at brukere av skjermlesere installerer et program fra Social Accessibility Project, som rapporterer tilbake om feil og mangler på nettsidene de besøker.

På de samme sidene kan frivillige bidragsytere velge blant nettsidene som er rapportert inn, og legge inn sine egne metadata, som for eksempel manglende alternativ tekst på bilder.

Neste gang en person med en skjermleser og nødvendig programvare fra IBM besøker nettsiden, vil de manglende metadataene automatisk lastes inn – og vil på denne måten, uten at den faktiske nettsiden er endret, løse problemet.

Gi ditt bidrag til tilgjengelighet

Foreløpig er IBMs programvare kun tilgjengelig for brukere av skjermleseren Jaws med Internet Explorer, men det er laget et Firefox-tillegg for deg som ønsker å bidra med å legge inn manglende data til nettsider med feil.

Besøk Social Accessibility Project, les FAQ-siden, og kos deg med videoen på Youtube – og du har gjort ditt for at Internett skal være inkluderende og tilgjengelig for alle.

(Kilde: Pressemelding fra IBM.)

annonse