– 24-bits musikk er lureri

I følge anonyme kilder skal iTunes-eier Apple og enkelte andre digitale nettbutikker være i samtaler med plateselskaper om å "forbedre kvaliteten" på musikken de selger. Helt konkret innebærer dette å gå over fra CD-standarden 16-bit til studiostandarden 24-bit.

Ikke alle er fornøyde med dette. Den britiske lydingeniøren Tom Davenport har kommet med en rekke kritiske innvendinger mot den eventuelt planlagte oppgraderingen og det som ved første øyekast kan virke som en god idé.

Støynivå irrelevant

Selv om musikk fra profesjonelle lydstudioer er produsert i 24-bit, har det en rekke negative eller irrelevante effekter for forbrukeren. En av disse er det Davenport kaller "noise floor" – som er summingen man kan høre hvis man skrur opp lyden veldig høyt på stille forsterkere.

Med 16-bits musikk er "noise floor" litt høyere, noe som kan by på problemer for de i studioet som gjerne vil ha lydene sterke og klare. For forbrukerne har dette lite å si, da man allerede får støyfri og ferdig mastret musikk. CD-kvalitet er som nevnt 16-bit, og dette er akseptert som verdig HD-kvalitet for forbrukerne.

Misbruk av dynamisk potensial

24-bits musikk har bedre lyddynamikk, men CD-er har også et potensielt stort dynamisk område. Problemet er at dette ikke blir dratt nytte av, jamfør den grusomme Loudness war som har vært trenden de siste par tiårene.

Det har med andre ord ingenting å si om musikken presenteres i 16-bit eller 24-bit med tanke på dynamikken, da lyden er såpass høy og "udynamisk" fremstilt at forbrukeren ikke vil høre forskjell uansett.

Manglende kompatibilitet

Studioene har i tillegg bruk for 24-bitsoppløsningen for å bedre kunne jobbe med digitale effekter når de mikser musikken, men forbrukere har ikke noe behov for disse effektene i hjemmet.

Filene vil bli enorme og de færreste portable musikkavspillere støtter avspilling av 24-bitsmateriale. Så er dette et trekk mot konkurrenter som Spotify med tanke på filstørrelser og kostnader? Eller et forsøk på et markedsføringstriks som innebærer at alle må kjøpe nye avspillere for å kunne spille av de seneste tilbudene?

Konklusjonen til Tom Davenport er dermed at forbrukerne aldri vil få bruk for 24-bits musikk. Noensinne.

Hva mener du?

Hva er dine meninger om denne saken? Støtter du Tom Davenports argumenter, eller er du uenig? Diskuter gjerne i kommentarfeltet under!

(Kilder: Engadget, Gizmodo)

Les også
Nytt format lover 11.1-lyd
Les også
Nye godbiter fra Samsung
Les også
Spotify i stua
Les også
Apple TV får overhaling
Les også
Store navn signerer med iTunes-rival
annonse