Tek.no

Nyhet

Elon Musk kan bli kastet som styreformann i Tesla

Styret skal avgjøre hans skjebne denne uken.

Joe Skipper
Stein Jarle Olsen
4 Juni 2018 12:39

Tross flere hundre tusen forhåndsreservasjoner av Model 3 har Tesla slitt med å produsere nok til å møte egne produksjonsspådommer, og selskapet har kun levert to lønnsomme kvartaler i løpet av sin 14-årige historie.

På generalforsamlingen tirsdag vil aksjonærene måtte stemme over et forslag om å kaste Elon Musk som styreleder i selskapet. Det melder Associated Press.

Vil kaste ytterligere tre styremedlemmer

Pensjonsfondsforvalteren CTW Investment Group har sågar skrevet et brev til alle Tesla-aksjonærer hvor de oppfordrer dem til å stemme nei til å forlenge vervene til tre av styremedlemmene i selskapet. Det dreier seg om James Murdoch, toppsjef i 21st Century Fox, investor Antonio Gracias og Musks yngre bror Kimbal.

CTW mener alle de tre har for tette bånd til Elon Musk selv og mangler erfaring med bilindustrien i seg selv, og at styret har vært «unødvendig medgjørlige» overfor Musk, som både er administrerende direktør og styreleder i Tesla.

De skriver i brevet at Musk har et fokus som er splittet mellom alle hans selskaper, og nevner blant annet Space X, Hyperloop og Musks eget utsagn om at han skal starte et godteriselskap.

– Vi har full forståelse for at det nåværende styret på mange måter er en levning fra Teslas tidligste dager, da det var et privat selskap fullt og helt under Elon Musks styring. Men siden børsnoteringen i 2010, burde Tesla jevnt og trutt lett etter kvalifiserte, uavhengige og erfarne styremedlemmer for å erstatte styremedlemmer som Antonio Gracias og Kimbal Musk (...) Åtte år etter børsnoteringen er en modernisering av Tesla-styret overmodent, skriver CTW.

Ikke alene

De får med seg investorrådgiverne i Glass Lewis og Institutional Shareholder Services (ISS), som begge anbefaler sine kunder å stemme nei til gjenvalg av Murdoch og Gracias, mens Glass Lewis også vil fjerne Kimbal Musk. Begge støtter også forslag om å fjerne Elon Musk som styreleder.

– Det er viktig at styret tar grep for å sikre at ledelsen forblir fokusert på å løse produksjonsutfordringene, og at administrerende direktør og andre ledere ikke blir distrahert av andre business-interesser eller Twitter-kamper, skriver ISS i en rapport til sine kunder, ifølge AP.

Tesla har slitt med å få produksjonen av Model 3 opp på nivåene de trenger for å få til lønnsom drift. Bilen er ansett som særdeles viktig for at Tesla skal overleve.
Lucy Nicholson/AP Photo/NTB scanpix

Det er små forventninger til at forslagene vil gå gjennom, men gruppene bak forslagene håper antallet stemmer for å kaste styremedlemmene vil gjøre at Tesla føler seg tvunget til å bry seg mer om investorenes bekymringer.

I den siste konferansesamtalen med investorer nektet som kjent Elon Musk å svare på en stor del av de kritiske spørsmålene om inntjeningen i første kvartal, problemer med å nå produksjonsmålene og pengeflyten i selskapet. Det førte til at aksjeverdien stupte, selv om den hentet seg inn igjen kun kort tid etter.

Model 3 skulle vært på et produksjonsnivå tilsvarende 400 000 biler i året på denne tiden, ifølge Musks tidligere spådommer. Tesla sliter foreløpig med å nå en fjerdedel av dette.

Les også
– Dette har vært de verste månedene jeg noensinne har opplevd
annonse

Les også