Til hovedinnhold

Nettleser-sammenlikningen var en bløff

IQ-testen lurte alle verdens teknologinettsteder.

Niklas Plikk

Tidligere denne uken kunne så godt som alle teknologinettsteder i verden, blant annet Teknofil.no, melde at et kanadisk selskap kalt ApTiquant hadde utført en undersøkelse på 100 000 nettbrukere, og konkludert at Opera-brukere hadde høy IQ, mens IE6-brukere derimot hadde lavere IQ. I dag viste det seg at hele selskapet og undersøkelsen var en bløff, melder BBC.

Alle ble lurt

Det er fortsatt uklart hvem som står bak stuntet, men én ting er sikkert: Det var en svært gjennomarbeidet jobb. ApTiquant hadde en egen nettside som så svært profesjonell ut, og de hadde til og med lagt ut et bilde av alle de ansatte. Nå viser det seg imidlertid at til og med bildet var falskt, og rappet fra et legitimt selskap i Paris.

Vi var ikke det eneste nettstedet som gikk på det. Store navn som CNN, IDG, The Daily Mail, The Telegraph og Forbes ble alle lurt trill rundt.

BBC begynte å etterforske saken i går, etter at flere av leserne deres oppdaget at nettsiden til ApTiquant kun hadde vært på nett i drøyt en måned. Da det store medieselskapet først begynte å se nærmere på detaljene, ble hele bløffen avslørt.

Sendte flere pressemeldinger

Det hele begynte da selskapet sendte ut en pressemelding til en rekke profilerte nettsteder, og presenterte det som så ut som en svært gjennomarbeidet undersøkelse. I pressemeldingen ble det hevdet at sansynligheten var langt større at en Internet Explorer-bruker hadde lav IQ, sammenliknet med blant annet en Opera-bruker.

I tillegg til den opprinnelige pressemeldingen, sendte Aptiquant også ut en uttalelse fra selskapets angivelige administrerende direktør. Her hevdet han at han hadde blitt truet med flere søksmål fra Internet Explorer-brukere, men at han ikke var redd, ettersom de hadde så mye data som underbygde undersøkelsens resultater.

Nå har menneskene bak bløffen forsvunnet, og ingen av personene på kontaktlisten deres er tilgjengelige for en kommentar.

Teknofil.no beklager at vi har videreformidlet denne informasjonen.

(Kilde: BBC)

annonse