Novell planlegger "app store" for åpen kildekode
Apple har gjort stor suksess med sin "app store" for iphone, og selv om de ikke var først ute har de lykkes stort og vist markedet hvor viktig det er å sørge for enkle mekanismer for installering av programvare. Nå følger altså Novell denne trenden og ønsker å bruke en "app store" ikke bare for å promotere åpen kildekode men også å opplyse folk om fordelene ved slik programvare.
De fleste GNU/Linux-distroer har lenge hatt pakkebrønner som lar en installere og vedlikeholde åpen kildekode-programvare på en enkel og rask måte og selv om de fleste GNU/Linux-brukere er raskt ute med å fremme slike pakkebrønner som en av de store fordelene blir dette for mange Windows-brukere uvant. Når man er vant med å selv søke opp installasjonsfiler på nettet og installere dem manuelt, er dette med pakkebrønner uvant og krever tilvenning. Også på forumet vårt har det gått hett for seg når pakkebrønner har blitt diskutert.
Det er altså dette Novell ønsker å gjøre noe med. Holger Dyroff hos Novell uttaler seg til PC Pro at det som nå skjer på nett-PC-er kan sammenlignes med det som skjer på smarttelefonen og at det Novell ønsker å utvikle er en tilsvarende "app store" hvor åpen kildekode-programvare presenteres på en måte hvor den enkelt installeres med ett klikk samt at man, i motsetning til andre lignende løsninger, ikke betaler for programvaren.
Løsningen vil i første omgang kjøre på openSUSE versjonen av Molin og vil altså gi nye brukere et grensesnitt mot programvareinstallasjon som ligner på noe kjent fra andre platformer, nemlig mobiltelefonen.
Vi har i det siste sett mye spennende GNU/Linux løsninger på nett-PC-markedet. Med Moblin ser vi for første gang en uniform utvikling på programvarebiten hos store deler av industrien, samtidig som det ser ut som man drar mot den originale tanken bak nett-PC-konseptet nemlig at en nett-PC er noe unikt og ikke bare en nedskalert bærbar. Novells tanker om en "app store" drar også i riktig retning og er en indikator på at nett-PC-markedet har en fremtid. Om andre velger å følge i Novells fotspor og bruke Moblin som platform kan vi kanskje for første gang se en felles drakamp mot solide løsninger på nett-PC-en som utnytter maskinens potensiale i stedet for å prøve å omgå begrensningene.
(Kilde: PC Pro)