Nyhet

Tomtom Go 1000 Live og Go 1005 Live er lansert

En av de nye GPS-ene som ble lansert i dag. Det meste på skjermen har gjennomgått en oppussing.
Menyene har fått litt andre ikoner.

Det var i 2008 undertegnede var i Amsterdam på et Tomtom-arrangement og fikk se HD Traffic i aksjon. I dag lanserte selskapet tjenesten i Norge på en pressekonferanse.

HD Traffic baserer seg på at Tomtom-enheten i bilen din kommuniserer posisjonen din over mobilnettet. Med mange nok brukere av HD Traffic-tjenesten vil det foreligge informasjon om hvor trafikken står stille og hvor den går framover.

GPS-en vil unngå lange køer ettersom den får informasjon om hastigheten på forskjellige veier. Denne informasjonen oppdateres annet hvert minutt.

Da vi fikk prøve tjenesten i Amsterdam for godt over to år siden opplevde vi at informasjonen om stillestående trafikk var godt markert på veiene, og illustrasjonen som viste hvor køen startet og sluttet hadde nøyaktighet på bare noen meter.

I Norge kommer det til å ta tid før tjenesten er tilsvarende nøyaktig, fordi det avhenger av at mange bruker HD Traffic. Brukermassen er noe Tomtom må jobbe med å bygge opp over tid.

I hele Europa er det nå over én million brukere som har oppkoblede Tomtom-navigatorer.

– I år vil vi starte med å innføre HD Traffic i high end-modeller, og til neste år i mid end-modeller. Etter hvert ser vi på andre plattformer, sa Mike Schoofs, visepresident for i Tomtoms salgavdeling for Nord-Europa.

Tomtom mener reisetiden for sjåfører som bruker Tomtom allerede kan reduseres med opp mot 15 prosent i områder med mye trafikk. I fremtiden når ti prosent av bilistene bruker oppkoblede Tomtom-GPS-er mener selskapet at HD Traffic vil få en kollektiv effekt slik at reisetiden for alle bilister, inkludert de uten GPS, med fem prosent.

Et SIM-kort fra Telenor følger med.
Tomtom vil la deg spare tid med sine nye tjenester.

Anonymt SIM-kort

For å dele posisjonen din med andre har Tomtom inngått en avtale med Telenor for å få levert SIM-kortene til enheter med HD Traffic. Selskapet forsikrer om at ditt navn ikke registreres, og den informasjonen som samles inn er anonym.

Når du kjøper en Tomtom-enhet med HD Traffic vil du få ett års gratis abonnement på HD Traffic. Når det første året er omme må du ut med 45 kroner i måneden. Du kan kjøpe nye måneder som skrapekort i butikkene eller via programvaren Tomtom Home.

Enda et ess i ermet

Innføringen av HD Traffic gjør at Tomtom har flere fordeler i forhold til konkurrentene. Tjenesten IQ Routes er nemlig også noe ingen konkurrenter stiller med.

IQ Routes gjør at det skjer tidsmålinger på alle de strekningene Tomtom-brukere kjører på forskjellige tidspunkter på døgnet. Dermed vet GPS-en hvor det historisk tar kortest tid å kjøre, og vil ofte lede deg en annen rute på søndags kveld enn på mandags morgen.

Disse målingene sendes inn når du kobler GPS-en til PC-en din, og 50 prosent av alle Tomtom-brukere har takket ja til at denne informasjonen automatisk sendes inn.

Tomtom har 50 prosent markedsandel på frittstående bil-GPS-er i Norge, og dermed er det sannsynlig at du om ikke altfor lenge får presis innformasjon om hvor det er kø på GPS-skjermen.

De to nye GPS-ene

Tomtom vet godt at HD Traffic er ganske ubrukelig frem til det fins en grei brukermasse for tjenesten. De mener at de to GPS-ene de nå lanserer er konkurransedyktige selv om de ikke skulle hatt HD Traffic-funksjonen.

De to GPS-ene som ble lansert heter Tomtom Go 1000 Live og Tomtom Go 1005 Live. Den eneste forskjellen er at førstnevnte har 4,3 tommers skjerm mens sistnevnte stiller med respektable fem tommer.

Du kan enkelt rapportere om fartskontroll.

I tillegg til IQ Routes og HD Traffic stiller de nye modellene med værtjeneste og fotoboksvarling. På toppen av dette vil du også kunne melde om fartskontroller som politiet utfører på veiene, slik at andre Tomtom-brukere kan være ekstra påpasselig med farten akkurat der.

Selvsagt er også vanlige trafikkmeldinger, TMC, på plass slik at du blir varslet om snøras, veiarbeid og andre hindringer i veien.

En raskere prosessor er på plass, og de nye GPS-ene skal legge til rette for rask integrasjon av tredjeparts applikasjoner - altså programmer laget av andre brukere slik at GPS-en kan få nye funksjoner.

En magnetisk festeanordning skal gjøre det lettere å feste og løsne navigatoren etter behov.

Les også:

Les også
Tomtom Go Live 1000
Les også
Garmin Nüvi 1340
Les også
Garmin Nüvi 3760
Les også
Navigatorer for skog og mark
Les også
Tomtom lanserer Via
Les også
Oslo - byen i Norden med tregest trafikk
annonse