Til hovedinnhold

Sony og Sharp sliter sterkt

Tapte flere titalls milliarder i fjor.

2011 var et elendig år for Japans to største elektronikkprodusenter. Fjoråret ble preget av jordskjelv- og tsunamikatastrofen og en sterk japansk valuta, noe som har ført til at Sony og Sharp tapte svimlende 64 milliarder kroner.

I Norge er Sony kjent for sin spillkonsoll PlayStation 3, musikktjenester, filmselskap, mobiltelefoni, TV-er og diverse annet innen forbrukerelektronikk. Sharp produserer TV-er og annet HiFi-utstyr, men er litt mer ukjent her til lands.

Tusenvis mister jobben

Sonys økonomiske tap ble dobbelt så stort som de selv beregnet for bare to måneder siden. For forrige regnskapsår viser Sonys økonomiske resultater at de tapte 37 milliarder kroner.

Selskapet foretar store nedskrivninger spesielt innenfor TV-avdelingen, og 10 000 mister jobben – nesten seks prosent av alle de ansatte. Sony har tapt mest terreng i forhold til rivalene Apple og Samsung.

Også Sharp sliter for tiden. De la frem et tap på 27 milliarder kroner. Denne summen var 31 prosent mer enn selskapet selv ventet.

Største tap noensinne

Det store tapet er det verste Sony har opplevd siden det ble startet i 1946. På 1980-tallet var selskapet en tonegivende aktør på markedet, med produkter som den bærbare Walkman-spilleren. De har senere ikke klart å holde stand mot Apple og deres banebrytende musikkspillere.

I 2000 hadde Sony en markedsverdi på 125 milliarder dollar, men er nå bare verdsatt til 20 milliarder. Apple er til sammenlikning verdsatt til 593 milliarder dollar, mens Samsung er verdsatt til 170 milliarder.

Sony skimter likevel lys i enden av tunnelen. For inneværende regnskapsår regner selskapet med at det for første gang på fem år vil ende med et overskudd – og det på 13 milliarder kroner.

Hvordan de svake resultatene påvirker de to selskapenes satsning på TV og HiFi i årene som kommer, gjenstår å se.

(Kilde: Reuters)

annonse