Nyhet

Derfor skuffer iPhone 4

Det er mye pent å si om Apples nye iPhone, men går du telefonen i sømmene vil du oppdage at den har nok av mangler. Her er de åtte tingene vi savner mest i Apples nye mobiltelefon.

Se også: Dette er nytt i iPhone 4


MANGEL #1: Minnekort

Har du tatt bilder med en vanlig mobiltelefon eller et kamera, er det bare å ta ut minnekortet og sette det rett inn i en datamaskin, TV eller skriver. En så enkel hverdag kan du se langt etter med iPhone, der hele minnet er låst fast i telefonen. I stedet må du koble telefonen til datamaskinen din med kabel, kopiere ut filene og siden flytte dem over til enheten der du vil ha dem.

Har du klart å bruke opp hele lagringskapasiteten på 32 GB er det heller ingen måte å sette inn mer minne. Da må du vente til du er tilbake på en PC og kan slette filer manuelt.

Løsning: Ingen løsning
Sjekk heller ut: Så godt som alle nyere telefoner bruker minnekort. Sjekk for eksempel ut Samsung Wave som bruker Micro SD-kort.

MANGEL #2: Flash

Flash er installert på 99 % av verdens datamaskiner, men på iPhone kan du se langt etter teknologien. Det betyr at du er lukket ute fra et enormt univers av nettsider og tjenester – for eksempel det meste av populære nettspill og videotjenester som Hulu og store deler av Vimeo.

Apple har gjort det helt klart at Flash aldri vil komme til iPhone. Uansett hvor mye vi setter pris på åpne videostandarder som H.264 og Ogg Theora, er det ganske dramatisk å stenges ute fra noen av verdens mest populære nett-tjenester på denne måten.

Løsning: Låser du opp iPhone kan du installere Flash, men det bryter garantien.
Sjekk heller ut: Enhver mobiltelefon med Windows Mobile, Symbian OS eller nye Android 2.2.

MANGEL #3: Radio

Det er mange år siden radio begynte å bli vanlig på mobiltelefoner. Apple har dessverre alltid hatt et anstrengt forhold til teknologien. Det tok åtte år før iPod fikk innebygget radio, og det ser ikke ut til at det skal gå noe raskere med iPhone. Det finnes naturligvis tilbehør som gir deg radio, men det koster ekstra og gjør telefonen mer klumpete.

Løsning: Kjøp et radiotilbehør til iPhone.
Sjekk heller ut: Det finnes utallige telefoner med innebygget FM-radio. Sjekk for eksempel ut testvinneren HTC Desire.

MANGEL #4: Tastatur

Uansett hvor raskt du skriver på en iPhone, er det ingen tvil om at det går raskere og er mer behagelig å skrive på et fullt tastatur. Da kan du også føle deg frem til knappene, og slipper å se på skjermen hele tiden.

Man kan godt innvende at iPhone har ofret taster for å få en mer strømlinjeformet design, men det finnes nok av eksempler på at man kan lage små og slanke telefoner med fullt qwerty-tastatur. Skriver du mye e-post og dokumenter, er det kanskje heller de du bør sjekke ut.

Løsning: Kjøp et trådløst tastatur til iPhone.
Sjekk heller ut: Bra telefoner med tastatur inkluderer Nokia E75, Nokia N97 Mini, Sony Ericsson Vivaz Pro og Sony Ericsson X10 Mini Pro

[wip4: img=4 align=right]MANGEL #5: Tilpasning av startskjermen

Enhver ny smartmobil lar deg bruke startskjermen til å vise nye hendelser. Slik kan du enkelt få overblikk over ny e-post, kommende avtaler og din lokale værmelding. Slike løsninger kan du se langt etter med iPhone. Her er det fortsatt ikke mulig å bruke startskjermen din til annet enn snarveier.

Apple kan sikkert mene at det skal være enkelt å bruke telefonen, men gi nå i alle fall muligheten til å fikse på startskjermen for den som vil. Skjønt, det er vel mye forlangt når det gikk hele tre år før man fikk lov å endre bakgrunnsbilde.

Løsning: Låser du opp iPhone kan du tilpasse startskjermen, men det bryter garantien.
Sjekk heller ut: Enhver mobiltelefon med Android, Symbian eller Windows Mobile

MANGEL #6: Trådløs synkronisering

I år 2010 forventer man at det er mulig å gjøre det meste trådløst, men med iPhone må fremdeles bruke kabel hver gang du skal synkronisere og legge inn nye filer. Det til tross for at telefonen har innebygget Wi-Fi som lar deg sende data frem og tilbake i nær like høy hastighet som kabel.

Det er gjort flere forsøk på å lage programmer for synkronsering, men de har blitt kontant avvist av Apple.

Løsning: Låser du opp iPhone kan du synkronisere trådløst, men det bryter garantien.
Sjekk heller ut: Enhver mobiltelefon med Android, Symbian eller Windows Mobile.

MANGEL #7: Deling av filer

Det er fortsatt et svare strev å dele filer mellom iPhone-programmer på en grei måte. Apple har nemlig bestemt seg for at filer bare kan tilhøre ett program av gangen. Har du for eksempel laget et bilde i et program som HourFace, er det ingen måte å åpne den med et annet bildeprogram. Og har du to programmer som åpner samme filtype, har du en virkelig utfordring.

Ja, det finnes en måte rundt dette. Du kan koble iPhone til datamaskinen, og overføre filer mellom programmene her. Men om du først sitter på datamaskinen trenger du jo ikke mobilen din.

Denne mangelen hadde ikke vært noe problem om utviklere bare kunne fått lov å lage et program som utforsket filer. Slikt er imidlertid et brudd på vilkårene etter dagens App Store-policy.

Løsning: Låser du opp iPhone kan du installere en filutforsker, men det bryter garantien.
Sjekk heller ut: Enhver mobiltelefon med Android, Symbian eller Windows Mobile.

MANGEL #8: Satire, erotikk og alt annet Apple ikke liker

Det siste året har vi vært vitne til flere avvisninger i App Store som minner lite om brukerhensyn og mer om sensur. Alt fra karikaturer og erotikk til sanger med banneord har møtt veggen hos Apple – ofte mens andre, svært like applikasjoner har sluppet gjennom nåløyet, tilsynelatende uten noen god forklaring. Se for eksempel: 21 apps Apple doesn't want on your iPhone

Har Apple først satt ned foten for en applikasjon kan du glemme å installere den. Vil du selv bestemme hva telefonen din skal kunne gjøre, kan du med andre ord ikke ha en iPhone.

Løsning: Låser du opp iPhone kan du installere programmene du ønsker, men det bryter garantien.
Sjekk heller ut: En smarttelefon med Android Market, for eksempel HTC Desire - her er det ingen begrensninger eller kontroll over hva som tilbys av programmer.

Se også: Hvor god er egentlig iPhone 4?

Les også
Galaxy S har landet
Les også
Verdens beste iPhone-apps
Les også
iPhone 4 kommer til Norge i juli
Les også
Her er nye iPhone 4
annonse