Slik skal Apple vise om du blir sporet

iOS 13 gjør det lettere å ta informerte valg.

I forrige uke viste Apple for første gang frem iOS 13, under den årlige utviklerkonferansen WWDC i San Jose. Blant høydepunktene var et økt fokus på sikkerhet og personvern.

En ting de ikke sa under lanseringen, men som nå er avslørt, er at Apple vil advare deg om apper som bruker lokasjonsdata i bakgrunnen i iOS 13. I tillegg til å bare bli advart om bruken, som også kan skje i dag, vil du også se hva slags lokasjonsdata den faktisk har hentet inn via et kart.

Mer detaljert enn før

Det er nettstedet 9to5Mac som har lagt ut to skjermbilder fra iOS 13, som viser blant annet en Tesla-app som har brukt lokasjonsdata i bakgrunnen.

På advarselen står det at «Tesla har brukt din lokasjon i bakgrunnen. Vil du fortsette å tillate dette? Tesla bruker din lokasjon for å vise hvor nært du er bilen (når appen er åpen) og for å optimalisere mobilnøkkel (når appen kjører i bakgrunnen»

Deretter viser kartet hvor Tesla-appen har lagret lokasjonsdata om deg.

Slik vil iOS 13 si ifra om apper som bruker lokasjonsdata i bakgrunnen.

I dette tilfellet er det ikke veldig overraskende at bilprodusenten vet hvor du har kjørt, og måten de bruker dataen på virker logisk. Men skulle du få opp den samme varslingen fra en enkel handlelisteapp, eller et spill, er det grunn til å stille spørsmål rundt hva den egentlig bruker dataen til.

Skru av «alltid på»

Til høsten, forutsatt at du oppdaterer iOS-dingsen din til iOS 13, vil du altså trolig få opp et par flere varsler om apper som sporer deg.

Hvis du vil fortsette å la dem bruke lokasjonsdataen om deg kan du trykke på «Alltid på», eller bare tillate den å hente inn informasjon når du faktisk bruker appen.

Med den nye iOS 13-oppdateringen vil imidlertid sikkerhetsvalgene variere mellom de forskjellige plattformene. TV-apper til Apple TV vil for eksempel aldri ha muligheten til å «alltid spore», slik mobilapper kan, og apper til Apple Watch har ikke valgmuligheten i det hele tatt.

annonse