Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

GoPro har sluppet Hero9 Black

Her er den.

Si hei til GoPro Hero9 Black.
Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

GoPro har som regel benyttet høstsesongen til å slippe en ny versjon av sitt aktivitetskamera Hero, og 2020 er ikke noe unntak. I dag dro de duken av siste utgave, oppskriftsmessig kalt GoPro Hero9.

Som med forgjengeren Hero8 slippes Hero9 kun i en «Black»-utgave. Mellomsegmentet vil heretter dekkes av nettopp Hero8 Black, mens den to år gamle Hero7 Black vil fungere som innstegsmodell.

«Nieren» er altså fra i dag GoPros nye toppmodell, og selv om den umiddelbart ligner en del på Hero8, er det en del nytt her. Det mest iøynefallende er nok den «DJI Osmo Action-inspirerte» fargeskjermen i front, som gjør det langt enklere å filme seg selv.

Men på innsiden er det også forandringer. GoPro har stappet inn en ny bildebrikke på 23,6 megapiksler, og dette gjør at det nye Hero-kameraet også støtter opptak med 5K-oppløsning – om enn kun med 30 FPS.

Nytt og større batteri

«Gammelt» batteri til venstre, Hero9-batteri til høyre.
Vegar Jansen, Tek.no

En annen og ganske radikal forandring er at batteriet har blitt større og kraftigere. Det nye batteriet har en kapasitet på 6,62 wattimer eller 1720 mAh, mot 4,7 wattimer eller 1220 mAh for de eldre Hero-generasjonene. I rene tall tilsvarer dette en økning på førti prosent.

GoPro selv opererer dog med en økning på tretti prosent «i gjennomsnitt over alle modi», mens kameraets utholdenhet i kaldt vær visstnok kommer best ut av det. Der skal det være snakk om noe slikt som 45 til 60 prosents økning – igjen ifølge GoPro.

Den store ulempen med et helt nytt batteri er at batteriene fra tidligere generasjoner kameraer ikke lenger passer.

Til venstre Hero7, som trenger en egen ramme for å kunne festes skikkelig. Hero9 har festebein integrert.
Vegar Jansen, Tek.no

Som forgjengeren Hero8 kommer også Hero9 Black med integrerte festebein og trenger derfor ingen festeramme slik som tilfelle var med Hero7 og den gjengen. Til gjengjeld er det også et større og tyngre kamera.

En forbedring fra fjorårets Hero8 er at GoPro igjen har fått på plass utskiftbart glass foran objektivet på Hero9.

Som vanlig er det nye kameraet fullstendig vanntett som det er – helt ned til ti meters dybde.

Mye funksjonalitet

Kameraet har integrerte bein som kan felles ned.
Vegar Jansen, Tek.no

Hero9 Black har også blitt pusset på når det gjelder funksjoner. Stabiliseringen vi kjenner som HyperSmooth er nå på plass i versjon 3.0, og det samme gjelder for TimeWarp – der lange etapper kan kortes kraftig ned.

TimeWarp 3.0 skal også gjøre det mulig å kunne senke hastigheten underveis til halv fart (slow motion) eller vanlig hastighet – som også gjør det mulig å få med lyd.

Kameraet viderefører dessuten webcam-modusen fra forgjengeren. Live-strømming er også mulig med 1080p-oppløsning og HyperSmooth 3.0 på kjøpet.

GoPros «power tools» fortjener også å nevnes. Disse kan gjøre det enklere å fange akkurat det ene spesielle øyeblikket, og her liker vi spesielt den nye modusen kalt «Hindsight» – der opptaket begynner opptil et halvt minutt før man trykker på opptaksknappen.

GoPro Hero9 Black har kun én luke. Her finner vi USB-C-porten, samt batteri og plass til microSD-kort.
Vegar Jansen, Tek.no

Om man da prøver på noe vanskelig som krever haugevis av forsøk, kan man vente til det går, og deretter trykke opptak for å ta vare på det øyeblikket. Selvfølgelig er ikke Hindsight synsk, så kameraet vil filme kontinuerlig, men man slipper å fylle opp minnekortet med unødvendige klipp. Det skal ifølge GoPro også være litt batteribesparende.

Ekstra tilbehør

GoPro Hero9 Black vil – igjen i likhet med forgjengeren Hero8 – få såkalte «Mods» eller tilbehør som kan festes rett på kameraet.

Dette tilbehøret kan gjøre kameraet mer anvendelig til mindre actionpregede jobber, og kan da bidra med bedre lys, lyd, HDMI-utgang og en enda større selfieskjerm. I oktober kommer også en «Max Lens Mod» som skal gi kameraet en enda videre vinkel.

GoPro Hero9 Black er som nevnt til salgs fra i dag, og har fått en veiledende pris på 5499 kroner.

I andre markeder, der GoPro satser hardere på at folk vil abonnere på deres tjenester, selges kameraet til lavere priser mot at man binder seg til en avtale.

Tek.no kommer snart med en test av Hero9 Black.

GoPro Hero 9 Black
GoPro Hero 9 Black
annonse