På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
En oppsiktsvekkende god GoPro-utfordrer
Da GoPro kom på banen med sin Hero7 Black i fjor høst, var den ingen revolusjon – etter syv generasjoner var den ganske enkelt så god som den burde være.
Og selskapet kunne igjen vise at de fremdeles var på toppen av aktivitetskamerahaugen.
Men det blåser som kjent i høyden, og det kjedelige med å være best, er at alle er ute etter å ta plassen din. Så hadde det seg sånn at kinesiske DJI plutselig dukket opp som en skikkelig konkurrent.
Dagens testobjekt, som går under navnet DJI Osmo Action, kan vi nemlig krysse av for nesten alle egenskapene som gjør GoPro Hero7 Black så god som den er: 4K i 60 FPS med stabilisering, vanntett uten ekstra hus, berøringsskjerm og hendig «fyrstikkeskestørrelse».
Rent umiddelbart virker derfor Osmo Action som en ren GoPro-klone, men med tanke på at DJI allerede er å regne som markedsledende innen kameradroner, burde det ikke komme som noen gedigen overraskelse at de vil snuse på flere markeder. Kameraer til små droner og vanlige aktivitetskameraer deler jo flere egenskaper: De må være små, lette og kunne by på god video- eller bildekvalitet.
To ganske like kameraer
DJI Osmo Action er altså et kamera som har en god del til felles med GoPro, eller for den saks skyld aktivitetskameraer fra andre produsenter. Likevel føles det mest naturlig å først og fremst sammenligne DJIs alternativ med den markedsledende Hero7 Black.
Rent fysisk er Osmo Action er litt lavere, men hakket tykkere. Det veier også omtrent ti gram mer, med 125 mot 115 gram når vi ikke regner inn vekten av rammene.
Med et ekstra blikk på dette kameraet, blir det også klart at vi ikke snakker om noen ren GoPro-klone. Osmo Action har et mer distinkt sirkulært frontlinseglass som enkelt kan skiftes ut med et filter eller byttes dersom det skulle bli skadet. Men du kan altså ikke bytte selve objektivlinsen. Her må vi nevne at også GoPros frontlinseglass er utskiftbart i tilfelle skade.
Videre har DJIs kandidat noe som mangler på Hero7, nemlig en «selfie»-fargeskjerm i front. Denne lar deg kjapt og enkelt se om du får med deg det du ønsker – noe som ellers kan være litt knotete om målet nettopp er filme deg selv.
Med en GoPro i samme situasjon må du jo ellers prøvefilme eller sjekke med mobiltelefonen.
I likhet med GoPro-alternativet, er Osmo Action lagd for å tåle litt vann. Spesifikasjonene sier at du kan dykke den ned til elleve meters dyp uten et ekstra hus, og det vil vi tro holder for friskuser flest.
Med et slikt «nakent» kamera får vi også anstendig lyd, ettersom mikrofonen ikke er gjemt bak vanntette skott.
For å ha noe å feste kameraet med, har DJI – som GoPro – satset på å putte sitt kamera i en plastramme som er kompatibel med vanlige GoPro-fester. Dette er et smart trekk, ettersom slike fester er å betrakte som standard for hele aktivitetskamerabransjen.
I esken kameraet kommer i, følger det også med et par selvklebende festeplater og en liten USB Type-C-kabel for lading og/eller overføring av filer til eller fra en datamaskin.
Enkel navigering
Osmo Action er enkelt å ta i bruk – du trenger bare sette i batteriet og et passende microSD-minnekort. Kameraet føles robust og har solide luker. Knappene gjør det du tror de skal, og sammen med et relativt enkelt menysystem sørger berøringsfunksjonaliteten på bakskjermen for at det er ganske intuitivt å navigere seg rundt i de forskjellige menyene.
I liket med Hero7 Black har Osmo-kameraet enkel stemmestyring med kommandoer på engelsk eller kinesisk. Men når vi først sammenligner med GoProen, er det også ting vi savner. DJI-kameraet har hverken GPS eller mulighet for å bruke HEVC-kodeken. Det har heller ikke HDMI-port.
Førstnevnte betyr at du ikke får mulighet til å legge på data som fart og retning i videoene, mens den mer effektive kodeken gjør det mulig for GoPro å lagre mer video på minnekortet. Med HDMI-porten kan også GoPro-kameraet kobles rett til en TV eller monitor.
Ellers har Osmo Action det meste på plass. Ved siden av vanlig video er det også mulig å ta opp HDR-video, men da kun med 30 FPS og ingen heftig stabilisering. Den kan også lage timelapse, men mangler Hero7 Blacks «TimeWarp»-funksjon som gir større kontroll på hastighet og stabilitet.
Osmo Action kan også brukes til å ta vanlige bilder, men på grunn av vidvinkelobjektivet kan det ikke akkurat anbefales til generelt fotobruk.
Skulle du være i beit, finnes det likevel en «dewarp»-funksjon som retter opp de ellers krumme linjene. Vi nevner at GoPro Hero7 Black har noe lignende i sin «linear»-modus.
DJI Osmo Action har også en funksjon som ikke finnes innebygd i GoProen, nemlig sakte film eller slowmotion ned til 1/8X – om enn kun i opptil 1080P. Det samme kan gjøres med GoPro ved å filme i 240 FPS og senke farten i redigeringen, men DJI gjør det altså i kameraet.
Og når vi er inne på redigering: DJIs kamera har naturlig nok sin egen app i form av DJI Mimo. Med denne på mobilen eller nettbrettet er det mulig å klippe og fikse litt på opptakene. Men vi fant ingen spesiell programvare for redigering på PC, slik GoPro har.
DJI-appen lar deg heller ikke strømme bilder og klipp direkte videre til sosiale medier. Slikt er mulig med konkurrenten.
Ikke fjellstøtt, men nesten
Etter at GoPro satt stempelet «HyperSmooth» på sin teknologi i fjor, holder det selvfølgelig ikke lenger med litt enkel stabilisering lenger. Konkurrentene vil jo ikke være noe dårligere, så DJI har tryllet fram navnet «RockSteady» for sin greie.
Vi får bare håpe produsentene ikke føler at neste generasjon superhyperstabilisering trenger enda hippere navn.
Som vi også gjorde da vi sammenlignet GoPro Hero6 Black og Hero7 Black i fjor, festet vi kameraet rett på en elektrisk sparkesykkel og fant en brosteinsbelagt gate i hovedstaden. Resultatet kan du se i videoen under, og det er ingen tvil om at DJI har fått dette til å fungere. Vi har ganske enkelt problemer med å skille RockSteady og HyperSmooth fra hverandre, og synes begge gjør en meget god jobb.
Vi må også si oss godt fornøyd med bildekvaliteten ellers. Med standardinnstillinger mener vi faktisk at DJI Osmo Action er litt flinkere til å få med seg fine detaljer i 1080P, mens Hero7 Black har en tendens til å være litt hard på kontrastene og oppskarpingen i samme oppløsning – det gir et inntrykk av mer «støy» i bildet.
I 4K-oppløsning synes vi bildeteknologien i Hero7 Black gjør en langt bedre jobb med å få frem detaljene. Samtidig bruker Osmo Action en mindre del av bildet og må strekke dette utover flere piksler, noe som naturlig nok går ut over skarpheten. Samtidig kommer fargene klarere ut på GoProen. Bevares, DJI-kameraet gjør en god jobb, men Hero7 Black gjør det noen hakk bedre.
All denne elektroniske stabiliseringen krever også sitt av kameraets innmat, så selv om fikk én time og førti minutter med opptak ut av DJI Osmo Action under vår standardtest, vil resultatet bli noe ganske annet under mer krevende forhold – temperatur, oppløsning og lysforhold vil også kunne virke inn.
Med 4K-oppløsning og stabilisering snakker vi gjerne om opptakstid på rundt en time, ettersom kameraets prosessor og annen elektronikk virkelig må jobbe hardt med å kverne alle dataene. Da blir også kameraet rent fysisk ganske så varmt ved lange opptak.
Til DJIs forsvar skal det sies at Hero7 Black ikke er noe bedre – det blir også meget varmt og byr heller ikke på mer opptakstid fra fullt batteri. Vi målte faktisk åtte minutter mindre med GoProen enn med Osmo Action.
Vidt nok?
Når vi kommer til actionvideo er det så avgjort vidvinkel som er ønskelig. Bildet skal favne mye, og faktisk får vi med oss aller mest når vi setter bildet opp med et forhold på 4:3 når det kommer til bredde kontra høyde.
Sånn sett er det dette som gir deg mest spillerom hvis du ønsker mest mulig fleksibilitet med klippingen i ettertid. Men det har noen ulemper også, som nettopp det at det bør klippes til – i dag er jo skjermer flest på 16:9 eller enda bredere.
Den andre og kanskje enda bedre grunnen til å gå for 16:9-formatet, er at dette gir flere muligheter for stabilisering. På grunn av den teknologiske løsningen med elektronisk bildestabilisering vil hverken RockSteady eller HyperSmooth fungere med 4K 4:3-oppløsning.
4K (4:3) | 4K | 2.7K (4:3) | 2.7K | 1080P | |
DJI RockSteady | @ 60 FPS | @ 30 FPS | @ 60 FPS | @ 60 FPS | |
GoPro HyperSmooth | @ 60 FPS | @ 60 FPS | @ 60 FPS | @ 60 FPS |
Måten dette virker på – som inkluderer å klippe vekk kantene i bildet – betyr at kameraet ikke får med seg like mye når denne typen stabilisering tas i bruk.
Dette er merkbart både hos GoPro og DJI, men det er klart at sistnevnte lider aller mest. DJI-kameraet har også en litt mindre vidvinkel når det gjelder ustabilisert video.
Konklusjon
DJI Osmo Action er selskapets første skikkelige aktivitetskamera. Ikke overraskende deler det en god del egenskaper med andre kameraer ment for mer ekstreme forhold, og da tenker vi spesielt på GoPro Hero7 Black.
Sistnevnte satte en ny bransjestandard med «HyperSmooth» elektronisk stabilisering, og med sin tilsvarende luftig navngitte «RockSteady» sikter DJI mot å ta sin bit av aktivitetskamerakaka.
Til å være selskapets hittil eneste action-modell må vi også innrømme at DJI har gjort en ganske så god jobb med produktet. Byggkvaliteten virker bra, brukeropplevelsen er intuitiv og samspillet mellom maskinvare og programvare virker faktisk hakket mer stabil enn hos GoPro.
Og det sier jo sitt, med tanke på at konkurrenten har hatt langt flere generasjoner på seg til å pusse på sitt produkt. Samtidig er det vel liten tvil om at DJI også har hentet noe «inspirasjon» til sitt aktivitetskamera fra en eller flere eksisterende modeller.
Men noen blåkopi er det heller ikke, det vitner nyvinningen med «selfieskjermen» foran om.
Det viktigste med et kamera av dette kaliberet er nok likevel kvaliteten på videoene. Der må vi si at Osmo Action leverer varene – både stabiliseringen og bildekvaliteten generelt er på et nivå der vi virkelig må kikke grundig for å oppdage forskjellene når vi sammenligner med GoPros nåværende flaggskip Hero7 Black.
Men selv om DJI nesten er helt der oppe, mener vi fremdeles at Hero7 Black er hakket bedre. Og da tenker vi ikke bare på kvaliteten i 4K-oppløsning – det filmer også bredere, har timelapse med stabilisering («Time Warp»), HDMI-port og GPS. Spesielt at sistnevnte mangler på Osmo Action vil nok kunne være en avgjørende faktor for folk som skal velge.
Til DJIs fordeler har vi i hovedsak den kjekke skjermen i front og naturligvis at den er priset lavere enn Hero7 Black. Men i skrivende stund er det ikke snakk om mer enn fem hundre kroner, og det spørs om det er nok.
Men skulle det friste nok med ekstra skjerm foran og penger spart, er altså DJI Osmo Action langt fra noe dumt kjøp.
Har du det ikke travelt, kan det kanskje også være en idé å vente litt og se hva GoPro vil svare DJI med. Det får vi kanskje vite allerede 1. oktober.
Fordeler
- +Brukervennlig med innebygget berøringsskjerm
- +Ekstra «selfieskjerm» i front
- +Vanntett uten ekstra hus, gir anstendig lyd
- +Kan ta sakte film rett i kameraet
- +Svært god digital stabilisering
- +God bildekvalitet
Ting å tenke på
- —Ingen GPS- eller sensordata
- —Tar mye fra kantene med RockSteady påslått