Til hovedinnhold

Innbytteselskap: iPhone-lojaliteten synker raskt

En fjerdedel av iPhone X-eierne byttet til et annet merke.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apples kunder har tradisjonelt vært noen av de mest lojale teknologikundene på planeten. iPhone-brukere har tradisjonelt kjøpt nye iPhoner når de skulle bytte. Men dette kan være i endring. En ny rapport fra innbytteselskapet BankMyCell antyder at lojaliteten blant iPhone-brukere synker raskt.

Det er Cnet.com som skriver om dataene fra det amerikanske selskapet. BankMyCell er i praksis en slags omvendt prissøketjeneste som lar deg finne ut hvilket innbytteprogram som gir deg mest igjen for en brukt eller ødelagt mobil når du skal kjøpe ny telefon.

Data fra 38.000 brukere

BankMyCell skal ha samlet dataene sine fra 38.000 av sine brukere mellom oktober i fjor og juni i år. Og blant disse brukerne var det 18,1 prosent som byttet en iPhone i en Samsung-mobil.

Utvekslingen går litt begge veier, men en betraktelig lavere andel av Samsung-brukerne byttet fra S9 til en iPhone-modell - bare 7,7 prosent - resten ble værende i Android-økosystemet, om ikke nødvendigvis hos Samsung.

Hele 26 prosent av iPhone X-brukere byttet til et annet selskap, og dermed også vekk fra Apples iOS.

Var dette de mest lojale Apple-kundene?

Det hører selvfølgelig med at dataene er hentet fra amerikanske brukere, og de er stammer fra brukere som benytter seg av en bestemt måte å bytte mobil på. Brukere som er på operatørenes egne innbytteplaner - varianter som likner på våre hjemlige Svitsj og Swap - er ikke tatt med.

Det er også verdt å ta med at blant de mange etablerte «sannhetene» om Apples kunder er at de har høy betalingsvilje og at telefonene har en tendens til å gå i arv i familien.

Det er altså ikke sikkert BankMyCells brukermasse er representative for Apples kundemasse - men nivået Apple-avhoppere er like fullt det høyeste det har vært i selskapets statistikk.

Apple fyller de norske topplistene

I Norge har Apples produkter tradisjonelt stått svært sterkt, og operatørenes salgslister er som regel stappfulle av iPhoner, med et dryss av Samsung og Huawei rundt.

Det til tross for at Apple nå er på tredjeplass blant de tre største mobilprodusentene, med Samsung og Huawei foran seg. Det er noe usikkerhet om hvordan denne listen vil se ut ved utgangen av 2019, med tanke på at Huawei har havnet midt i en kinkig krangel mellom USA og Kina. Det ser likevel ut til at dette skal løse seg for mobilprodusenten.

For Norges del er det også usikkert hvor stor del av kaka Apple reelt tar. Operatørenes tall kan påvirkes av reklamekampanjer og tilbud, mens en stor del av norske mobiler selges utenfor operatørene og fra butikker som ikke gir ut slike topplister. Apple går heller ikke ut med konkrete salgstall for produktene sine i enkeltland.

I april gikk imidlertid Huaweis P30 Pro forbi Apples iPhone-modeller på Telias toppliste.

annonse