EU stemte for felles ladestandard: Vant med 582 mot 40 stemmer

Apple kan bli nødt til å føye seg til sommeren.

Apples Lightning-standard kan stå for fall, om EU-parlamentet får det som de vil. En voldsom majoritet vedtok nemlig en resolusjon om å få i stand en felles ladestandard, en standard som sannsynligvis vil bli USB-C.

Kampen for felles ladestandard er en kamp EU har kjempet i flere tiår, og peker både på at ulike ladestandarder produserer 51.000 tonn elektronisk avfall hvert år – og at det er upraktisk for forbrukere.

Nå melder Reuters at EU-parlamentet med 582 mot 40 stemmer har vedtatt en resolusjon som skal sikre at forbrukere ikke må kjøpe en ny lader når de kjøper en ny enhet. Denne resolusjonen ble det meldt om tidligere også, men nå har den altså blitt vedtatt.

I resolusjonen ber de EU-kommisjonen å iverksette de nye reglene førstkommende juli.

I praksis kan det bety et forbud mot alle andre ladestandarder enn USB Type-C, som er en åpen standard for lading av mobiltelefoner, nettbrett og bærbare datamaskiner.

Og først i skuddlinjen står Apple.

Lightning-porten går mot slutten uansett

Det er selvsagt Lightning-porten på iPhone vi sikter til, som er den mest utbredte ladestandarden bortsett fra USB-C.

For et par tiår tilbake hadde nær sagt hver eneste mobilprodusent en egen standard for lading, men i dag har så godt som alle Android-leverandører gått over til USB Type-C. Dette er også inngangen stadig flere bærbare datamaskiner benytter seg av, og Apple har selv både iPader og MacBooker med denne ladestandarden.

Det spekuleres i at en av hovedgrunnene til at Apple har vært så tilbakeholdne med å endre på standarden på iPhone, er de enorme summene de drar inn hvert år via den proprietære Lightning-standarden.

Hvert eneste produkt med en Lightning-inngang eller -utgang må nemlig lisensiere standarden fra Apple. Og fordi nær sagt null standardutstyr benytter seg av inngangen, må iPhone-brukere punge ut i dyre dommer for både ladere og ørepropper.

Så om Apple tvinges til å gå over til USB Type-C, vil selskapet potensielt kunne tape store inntekter.

– Gjelder kabelen, ikke veggladeren

Vi har forsøkt å få klarhet i nøyaktig hva det nye lovforslaget vil innebære for blant annet Apple, og om det er snakk om en standardisering av ladekabelen, eller ladepluggen som man setter i veggen.

I en e-post til Tek.no skriver Lukasz Klejnowski, rådgiver til EU-parlamentsmedlem Róża Gräfin, at resolusjonen handler om selve ladekabelen, ikke ladeklossen du plugger i veggen.

– Resolusjonen ber om én tilkoblingsstandard. Den sier ikke om dette skal være Lightning eller USB-C, men logisk sett ville det vært mye enklere og billigere å få alle i bransjen til å gå for USB-C, enn det motsatte. Vi forventer at kommisjonen vil analysere alle mulige alternativer og komme opp med den beste mulige løsningen.

– Ladeklossen kan bli inkludert hvis standarden utvides til å inkludere kontakten til ladeklossen fra USB-A til USB-C. Det er ikke eksludert fra resolusjonen, men resolusjonen sier ingenting om ladeklossen direkte, forklarer Kleinowski, og gjentar at resolusjonen handler om kabelen og dens koblinger.

Apple: – Brukerne vil lide

Apple argumenterer for at om en ny lovgivning plutselig iverksettes vil det føre til en enorm mengde e-avfall, altså direkte mot hensikten av loven:

– Mer enn én milliard Apple-enheter har blitt solgt med Lightning-kontakt i tillegg til et helt økosystem av tilbehør fra produsenter som bruker Lightning for å tjene våre felles kunder. Vi ønsker å sikre at ny lovgivning ikke vil føre til at hver enhet blir solgt med unødvendige kabler eller eksterne adaptere, eller gjøre eldre enheter og tilbehør, brukt av mange millioner europeere og hundrevis av millioner av Apple-kunder over hele verden, ubrukelige, skriver Apple i en e-post til Tek.no.

Samtidig sier Apple at bransjen allerede er på vei mot en felles standard, og at den ikke trenger regulering.

– Vi tror ikke det er en sak for regulering gitt at bransjen allerede beveger seg mot bruk av USB Type-C gjennom en kontakt eller kabelenhet. Dette inkluderer Apples USB-C strømadapter som er kompatibel med alle iPhone- og iPad-enheter. Denne tilnærmingen er rimeligere og praktisk for forbrukerne, og muliggjør lading for et bredt spekter av bærbare elektroniske produkter.

Apple skriver også at de mener den frivillige tilnærmingen EU iverksatte i 2009 gjorde at bransjen innoverte ladestandardene selv, fremfor å enes om en utdatert standard:

– Før 2009 vurderte kommisjonen mandat til at alle smarttelefoner bare bruker USB Micro-B-kontakter som ville ha begrenset overgangen til Lightning og USB Type-C. I stedet etablerte kommisjonen en frivillig, industristandardbasert tilnærming som så markedet skifte fra 30 ladere ned til 3, snart til å være to – lightning og USB-C, noe som viser denne tilnærmingen fungerer, avslutter Apple i e-posten til Tek.no.

Er trådløs lading løsningen?

Samtidig går det rykter om at Apple vil omgå hele resolusjonen ved å fullføre det de ser ut til å ha vært på vei mot hele tiden: totalt trådløse enheter.

Det mener i alle fall den kjente og treffsikre analytikeren Ming-Chi Kuo, som spår at Apple i 2021 vil lansere iPhone 13 Max med null porter og rask trådløs lading som erstatning.

EUs resolusjon setter som sagt mål å ha lovverk vedtatt og på plass innen juli i år, så hva Apple i så fall gjør er foreløpig i det blå.

Les også
Virusutbruddet i Kina kan forsinke Apples iPhone-lansering
annonse