Tek.no

Nyhet

Virusutbruddet i Kina kan forsinke Apples iPhone-lansering

Apples kommende iPhone-lansering kan bli forstyrret av coronavirus-utbruddet. Det ryktes at den vil få navnet iPhone 9 og ha samme design som iPhone 8.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Stein Jarle Olsen
28 Jan 2020 20:00

Utbruddet av coronaviruset i Kina kan få påvirkning både på en varslet produksjonsøkning av iPhone og på lanseringen av den nye billigmodellen som ryktene har pekt på at vil bli lansert i mars, skriver flere medier.

Nikkei Asian Review skriver at Apple har bedt sine leverandører om å produsere 80 millioner iPhoner i løpet av første halvår i år, en økning på ti prosent fra fjorårets produksjonsplaner.

Av disse skal 15 millioner være av telefonen som altså ryktes at skal lanseres relativt snart, og som muligens kan få navnet iPhone 9.

Den ser ut til å bli en slags ny iPhone SE, en budsjettmodell i gammel design, med mindre skjerm og uten enkelte av de mest avanserte funksjonene til flaggskipene, men med samme prosessor og en mye lavere pris.

Skal starte i februar

Wuhan, som er pekt på som utbruddsstedet for viruset, ligger i Hubei-provinsen. Denne ligger noen hundre kilometer fra Apples hovedproduksjonssteder i provinsene Henan og Guangdong.

Opprinnelig skulle produksjonen starte i løpet av den andre uken i februar, men dette kan bli endret etter virusutbruddet, opplyser to anonyme kilder i produksjonskjeden til Nikkei.

Foreløpig «maskerer» den kinesiske nyttårsfeiringen, som er en lang friperiode for kinesiske arbeidere, de umiddelbare effektene av virusutbruddet, skriver Bloomberg.

– Jeg kan ikke se for meg et scenario hvor forsyningskjeden ikke blir forstyrret. Hvis det oppstår ett stort problem i råmaterialene, fabrikasjonen, sammenstillingen, testingen eller utsendingen vil det føre til en forstyrrelse, sier analytiker Patrick Moorhead i Moor Insights & Strategy til nettstedet.

Bruker doble kilder

Ifølge Bloombergs kilder er Apples policy at alle viktige komponenter skal komme fra flere kilder, både når det gjelder selskaper og geografisk, og det reduserer risikoen for problemer.

Likevel gjøres hovedproduksjonen i Kina, så om virusutbruddet skulle bli massivt vil det uansett få påvirkning på antallet.

Tirsdag ble det meldt om over 4.500 virustilfeller i Kina, og smitten har også nådd en rekke andre land. Over 100 mennesker har så langt mistet livet som følge av viruset.

Apple-sjef Tim Cook twitret i helgen at de ville donere til grupper som jobber med å støtte dem som er omfattet. Tesla varslet tirsdag at de ville tilby fri superlading til Tesla-eiere i Kina mens utbruddet pågår.

annonse

Les også