Til hovedinnhold

– Mobildekning på tog er et tapsprosjekt

Telenors dekningsdirektør sier de ikke kan tilby dekning hvis ikke andre bidrar.

Vi skrev i går om hvordan Jernbaneverket, NSB og operatørene ikke har klart å samarbeide for å sikre god mobildekning på tog i Norge.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor er oppgitt over hele situasjonen.

– Hele ideen med Mobilt Internett i Tog (MIT) var at NSB ønsker å tilby sine reisende Internett på tog. Dette ifølge dem selv for å konkurrere med buss, som ofte har det, og fly som har eller får. Fundamentet var at alle de tre partene måtte bidra, forteller Amundsen.

Amundsen sier at dette innebærer at Jernbaneverket måtte bytte ut repeatere i tunnelene slik at det blir dekning på 3G der, samt at NSB måtte sørge for tilsvarende repeatere i alle togsett – ikke bare GSM-repeatere i langdistansetogene. Til sist må operatørene sørge for flere basestasjoner i tunnel og åpent landskap for å kunne gi både tale og mobilt internett.

NSB har valgt å ikke bytte ut GSM-repeatere med repeatere som støtter 3G, men har i stedet valgt en løsning hvor det opprettes et Wi-Fi-nettverk inne i toget – med dekning via Telenor og Ice fra antenner på utsiden av toget.

– Det er vanskelig å investere tungt i repeatere når vi har både tale og databiten dekket på alle tog unntatt lokaltogene. Da er det Telenor og NetCom som sitter igjen med gevinsten, sa IT-sjef Peter Hausken i NSB til Mobilen.no nylig.

– Et tapsprosjekt

Amundsen er ikke enig i at det vil være et lønnsomt prosjekt for dem selv om NSB skulle plassere 3G-repeatere i alle togsettene sine.

– Dette er i utgangspunktet et tapsprosjekt hvor kostnader langt overstiger inntekt. Hvis ikke Jernbaneverket og NSB lenger ønsker dette kan vi ikke tilby dekning for tilreisende, sier en åpenbart oppgitt Amundsen til Mobilen.no.

Amundsen er imidlertid klar på at Telenor ønsker å tilby de togreisende mobildekning, men kan ikke ta alle kostnader på det.

– Uten repeatere i togene, er dekning ikke mulig, sier Amundsen.

Han foreslår at man i løpet av de neste 3-4 årene i første omgang prioriterer å få på plass dekning på strekningene Fredrikstad-Oslo, Oslo-Lillehammer, Oslo-Tønsberg, Gjøvikbanen, Steinkjer-Trondheim og Bergen-Voss.

Les også: Derfor har du dårlig dekning på toget

annonse