Til hovedinnhold

Nå får SAS-pilotene iPad i cockpiten

Skal spare 44 kilo papirer i hvert fly.

Nordialog / SAS

SAS ønsker å redusere mengden papir med 44 kilo per fly, og bytter ut papirbunkene med iPad-er.

Det er Nordialog som skal levere iPad-ene, i tillegg til en løsning som automatisk gir pilotene tilgang til all informasjon de trenger for å gjennomføre flygningen.

Flyselskapenes såkalte «electronic flight bags» inneholder blant annet flymanual, avgangsprosedyrer og kart – informasjon som til nå har vært på papir. SAS satte i fjor igang et skandinavisk prosjekt for å gjøre disse dokumentmappene elektroniske. Telenor er hovedleverandør i prosjektet, med Nordialog som underleverandør.

Valgte iPad på grunn av enkel administrasjon

Ulike løsninger ble vurdert, men man falt til slutt ned på Apples iPad, blant annet på grunn av effektiv og enkel utrulling av applikasjoner og informasjon til enhetene.

Mads Vårdal i Nordialog Skøyen.Foto: Nordialog

Nordialog Skøyen har levert 1 600 iPad-er og bredbåndsabonnement til SAS i Norge, Sverige og Danmark. I tillegg har selskapet levert en såkalt «mobile device management»-løsning (MDM), det vil si en løsning for sentral administrasjon av enhetene. MDM-løsningen gjør det mulig å enkelt rulle ut applikasjoner og oppdatere enhetene med informasjon for de enkelte flygningene.

– SAS har fokusert på løsning i stedet for produkt. Det har resultert i en god totalløsning som gir praktiske og verdifulle fordeler for både pilotene og selskapet. Løsningen er dessuten skalerbar og rigget for fremtiden, sier Mads Vårdal, leder for salg og strategi hos Nordialog Skøyen.

Hvis en iPad skulle komme på avveie eller bli stjålet, kan innholdet på den fjernslettes – og nye enheter bestilles.

Får informasjon til iPad-en rett før avgang

Pilotene får utlevert hver sin iPad, et sim-kort og en installasjons- og brukerguide. iPad-en settes opp av piloten selv med noen få tastetrykk, ifølge Nordialog. iPad-ene er utstyrt med en kombinasjon av standard-apper og egenutviklede løsninger, blant annet for værdata, flymanual, bestilling av ekstra drivstoff – samt en såkalt Flight Planning Briefing Package. Sistnevnte blir oppdatert før hver avgang, og inneholder den informasjonen pilotene trenger i forbindelse med den enkelte flygingen. Denne informasjonen ble tidligere skrevet ut på papir.

– Vi har i godt samarbeid med Nordialog og Telenor klart å utvikle en meget effektiv løsning fordi pilotene er selvhjulpne og utrullingen foregår automatisk. Vi regner med å spare et ikke ubetydelig beløp i drivstoffkostnader årlig som følge av redusert vekt. I tillegg vil løsningen kreve relativt lite administrasjon, sier prosjektleder Ellen Holven i SAS.

Les også om at du snart kan slippe å skru av
mobilen og nettbrettet før avgang og landing

annonse