Til hovedinnhold

Info om Core i5 er ute

Sokkel 1156

Selv om lansering ikke er rettet mot annet en oktober, dukker det stadig opp ny informasjon om Intels kommende i5-familie.

Ny sokkel

Denne familien innebærer en helt ny sokkel og minnesammensetting, rettere sagt sokkel 1156 og tokanals DDR3-minne – i motsetning til sokkel 1366 og trekanals minne for storebror i7. Prosessorene er produsert med den nå noe voksne 45 nm-prosessen, og de tre første siktet for lansering vil skilte med en klokkefrekvens på respektive 2,66, 2,8 og 2,93 GHz. Etter disse prosessorene er lansert planlegger Intel å legge frem sine 32 nm-prosessorer.

Som nevnt er denne sokkelen basert på tokanals minneoppsett, og gir offisiell støtte for 1066 og 1333 MHz minne. Prosessorene er også utstyrt med 8 MB L3-cache, Intels Turbo Boost-funksjon, og skilter med en TDP på 95 W.

For lite for sent?

Mange klør seg kanskje godt i hodebunnen og filosoferer rundt hva man kan forvente, og hva man kan få. Det å basere Core-serien på to sokler er kanskje ikke noe sjakktrekk – en oppgradering kan koste dyrt, og på Intel-rigger er det forbrukerne som sitter igjen som taperne.

For å sette dette med sokkelbytte litt i perspektiv kan vi ta opp AMDs AM2-lansering i mai 2006, og sammenlikne den med Intels lansering av Core 2 Duo i august samme år. AMD på sin side levere fremdeles glimrende kompatibilitet på noe som ble lansert for snart tre år siden, til tross for å ha krympet arkitekturen betraktelig og spredt sin kompatibilitet over i både DDR2- og DDR3-verdenen. Intel på sin side har totalt forlatt alt som minner om bakoverkompatibilitet over samme periode og krympningssteg.

Priser og utelatte funksjoner

Når det kommer til priser er prosessorene listet til 196, 284 og 562 USD (1300, 1900 og 3700 norske kroner før skatter og avgifter) hvor den billigste modellen (2,66 GHz-modellen) ikke vil inkludere funksjoner som Hyper Threading og Vpro som storebrødrene har.

(Kilde: Techconnect Magazine)

annonse